Opzeggen in proeftijd

Soms is je nieuwe job toch niet helemaal wat je had gehoopt. Dan is opzeggen in je proeftijd het slimste wat je kan doen. Op deze manier nemen jij en de werkgever zo snel mogelijk afscheid, kan jij weer op zoek naar een andere baan, en het bedrijf naar een vervanger. Maar je moet wel met het een en ander rekening houden als je ontslag wilt nemen tijdens je proeftijd. Hoe zit het met jouw recht op een WW-uitkering en het salaris over je gewerkte uren, bijvoorbeeld? YoungCapital vertelt het je.

Ontslag nemen in proeftijd

Wil je zelf ontslag nemen tijdens je proefperiode? Opzeggen in je proeftijd kan heel makkelijk en zonder reden. Je hoeft geen rekening te houden met de opzegtermijn die in je contract staat, want die geldt nog niet. In principe kun je dus dezelfde dag nog ontslag nemen en stoppen met werken. Maar let wel op als je in je proeftijd ontslag wilt nemen. Je recht op een WW-uitkering vervalt dan namelijk. Tenzij je op staande voet ontslag neemt vanwege een heftige situatie als discriminatie of intimidatie. Gelukkig krijg je bij ontslag in proeftijd het salaris over je gewerkte uren gewoon uitbetaald. Wel zo eerlijk.

Ontslagen worden in proeftijd

Andersom kan je werkgever ook heel makkelijk jouw contract opzeggen in proeftijd. Ook je baas heeft geen reden nodig om jou te ontslaan en hoeft zich niet aan de opzegtermijn te houden. Ben je je proeftijd niet doorgekomen? Gelukkig heb je in deze situatie wél recht op een WW-uitkering en zelfs op een transitievergoeding. Dan zit je tenminste niet meteen zonder salaris.

Ontslag in proeftijd met wederzijds goedvinden

Als er geen klik is tussen jou en de werkgever tijdens de proeftijd, voelen jullie dat meestal allebei al aan. Ga daarover zo snel mogelijk in gesprek en wees eerlijk tegen elkaar. Zijn jullie het eens dat er geen match is? Dan is de beste oplossing om ontslag in proeftijd met wederzijds goedvinden te regelen. Het ontslag is dan op initiatief van je werkgever, maar jij stemt ermee in. In tegenstelling tot wanneer je zelf gaat opzeggen in je proeftijd, krijg je in deze situatie wél een transitievergoeding en behoud je het recht op een WW-uitkering. Da’s beter dan wanneer je zelf ontslag neemt, dus.

Overzicht ontslag in proeftijd

In één oogopslag zien waar je rekening mee moet houden als je wilt opzeggen in je proeftijd? Check it out.


Zelf ontslag nemen in je proeftijd Ontslagen worden in je proeftijd Ontslag in proeftijd met wederzijds goedvinden
Geen opzegtermijn Geen opzegtermijn Geen opzegtermijn
Geen reden nodig Geen reden nodig Geen reden nodig
Geen recht op WW Wel recht op WW Wel recht op WW
Recht op salaris over de gewerkte uren Recht op salaris over de gewerkte uren Recht op salaris over de gewerkte uren
Geen recht op transitievergoeding Wel recht op transitievergoeding Wel recht op transitievergoeding

Ontslagbrief in proeftijd

Het is altijd netjes om een ontslagbrief te schrijven, ook in je proeftijd. Wil je zelf ontslag nemen in je proeftijd? Check onze voorbeeldbrief voor een steun in de rug. Neem ’m gerust over en pas de tekst aan waar nodig, dan heb je het zo zwart-op-wit.

pdf met voorbeeld ontslagbrief in proeftijd

Key takeaways

  • Je kunt je contract opzeggen in je proeftijd zonder reden en zonder dat je je moet houden aan een opzegtermijn.
  • Andersom kan je baas jou ook ontslaan in je proeftijd zonder dat ie daarvoor een reden moet geven en zonder dat ie rekening moet houden met de opzegtermijn.
  • Zeg je zelf op in je proeftijd, dan heb je geen recht op een WW-uitkering en transitievergoeding.
  • Zegt jouw baas op in je proeftijd, dan heb je wel recht op een WW-uitkering en transitievergoeding. Dit geldt ook bij ontslag in proeftijd met wederzijds goedvinden.
  • Bij ontslag in je proeftijd heb je altijd recht op salaris over je gewerkte uren.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Mag je in je proeftijd per direct ontslag nemen?

  • Dat mag, ja. In je proeftijd geldt namelijk geen opzegtermijn. Je kunt dus in principe vandaag opzeggen en morgen al stoppen met werken.

  • Hoe zeg je je baan op in je proeftijd?

  • Het is het slimste om goed in gesprek te gaan met je werkgever en dit samen netjes te regelen. Bij ontslag in proeftijd met wederzijds goedvinden heb je namelijk recht op een WW-uitkering en transitievergoeding. Dit recht vervalt als je uit eigen initiatief je baan opzegt.

  • Kun je ontslag in proeftijd aanvechten?

  • Meestal kun je niet veel doen als je je proeftijd niet bent doorgekomen, maar soms is het ontslag toch ongeldig. Bijvoorbeeld als je contract korter dan 6 maanden duurt. Dan mag je namelijk helemaal geen proeftijd hebben. Ook mag jouw werkgever je niet ontslaan vanwege zwangerschap of andere discriminerende redenen.