Op een goede manier uit elkaar gaan met je werkgever is belangrijk voor de rest van je carrière. Vaak wordt er als je vertrekt een exitgesprek gehouden. Dit is het laatste officiële moment tussen jou en je leidinggevende. Het is dan ook verstandig om dit gesprek goed voor te bereiden. Gelukkig weten we daar bij YoungCapital wel raad mee. Hieronder lees je wat een exitgesprek precies is en welke vragen er in een exitgesprek aan bod komen. Ook vind je een voorbeeld van een exitgesprek formulier en onze exitgesprek tips voor werknemers.
Wat is een exitgesprek?
Neem je ontslag of eindigt je tijdelijke contract? Dan is de kans groot dat je een exitgesprek krijgt. De betekenis: het laatste formele gesprek met je werkgever, waarin je op een positieve manier afscheid neemt van de organisatie. In dit gesprek staan jullie stil bij jouw vertrek en vertel je over jouw ervaringen, bespreek je eventuele problemen en kaart je suggesties voor verbetering aan. Door voor een laatste keer gedachten uit te wisselen tijdens het exitgesprek, leren zowel jij als je werkgever veel voor de toekomst.
Onderschat niet wat een goede afsluiting van een werkrelatie kan betekenen. Zijn er dingen die eerder niet aan bod gekomen zijn en nog uitgesproken moeten worden? Dan heb je tijdens het exitgesprek de kans om dit te delen. Je weet nooit wat jouw leidinggevende of het bedrijf waarvoor je nu werkt in de toekomst nog voor je kan betekenen. Daarom is het belangrijk dat je de relatie, ook aan het einde van je dienstverband, goed houdt. Daarbij geef je tijdens het exitgesprek waardevolle feedback. Bijvoorbeeld over wat de redenen zijn voor jouw vertrek. Zo kan ie in het vervolg bepaalde zaken anders aanpakken en zo voorkomen dat een volgende werknemer ook de biezen pakt.
Welke vragen worden er in een exitgesprek gesteld?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom wil jij natuurlijk weten wat voor exitgesprek vragen je kunt verwachten. Je kunt in de eerste plaats vragen krijgen over werkzaamheden. Vond je de taken leuk en waarom? Was de workload oké en hoe stressvol vond je je werk?
Verder staan jullie in het exitgesprek waarschijnlijk stil bij de arbeidsomstandigheden. Voelde jij je thuis op de werkvloer en was je in staat goed je werk te doen? Vervolgens bespreek je samen de arbeidsverhoudingen. Hoe gingen jij en je leidinggevende met elkaar om? Hoe was de klik met collega’s? ls laatste komen de arbeidsvoorwaarden aan bod. Was je tevreden over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Had je het gevoel dat er genoeg doorgroeimogelijkheden waren?
Het is goed om dit formulier nog voor je exitgesprek door te lopen. Bedenk daarbij dat er natuurlijk altijd nog andere vragen gesteld kunnen worden. Ook vragen die jij misschien niet wilt beantwoorden. Goed om te weten: die vragen mag je in een exitgesprek gewoon weigeren.
5 voorbeeldvragen voor je exitgesprek
Natuurlijk wil je als werknemer ook duidelijkheid krijgen wanneer je een exitgesprek gaat voeren met je werkgever. Want wat gaat je toekomstige werkgever eigenlijk doen met de feedback die je geeft? En welke lessen kun jij uit het gesprek halen voor je volgende stap? Om ervoor te zorgen dat je na je exitgesprek interview niet met een berg vragen blijft zitten, helpen we je graag op weg. Hier zijn 5 vragen die je kunt stellen tijdens je exitgesprek:
- Moet ik nog zaken afhandelen voordat ik wegga?
- Wat gebeurt er met mijn overgebleven vakantiedagen en andere voordelen?
- Hoe luistert de organisatie naar feedback van vertrekkende collega's? Doe je iets met de input die ik geef?
- Wil je voor mij een aanbeveling schrijven voor mijn volgende werkgever?
- Welke tips wil je aan mij meegeven voor de toekomst?
Jouw exitgesprek valkuilen
Een geslaagd exitgesprek kan je veel opleveren, maar wat je absoluut niet wilt, is dat je de verhouding tot je (bijna ex) werkgever op het laatste moment op het spel zet.Eén van de grootste valkuilen? Dat je al je frustraties er in één keer uitgooit. Je gaat immers toch weg. Onze tip: gewoon niet doen, want een goede afsluiting is voor iedereen beter. Bedenk liever welke gevoelens je wel en niet wilt delen, dat vergroot de kans op een fijn exitgesprek.
Een paar voorbeelden van dingen die beter niet kunt doen tijdens een exitgesprek:
- je negatief uiten over je werkgever, het bedrijf of je collega’s;
- sterk emotioneel geladen taalgebruik (zoals ik ‘haat’...);
- duidelijk maken dat je nieuwe werkgever of baan echt veel beter is;
- aangeven dat je nooit meer voor dit bedrijf wilt werken - awkward.
Voorbeeld van een exitgesprek formulier
Als het goed is ben je al een stuk wijzer geworden over exitgesprekken. Het enige wat je misschien nog mist, is een voorbeeld van een exitgesprek formulier zoals dat in de praktijk door werkgevers wordt gebruikt. Gelukkig heeft YoungCapital die al voor je klaarstaan.
Psst, klik op de afbeelding om het hele document te kunnen bekijken.
Houd in je achterhoofd dat de relevante vragen per exitgesprek verschillen en dat er ook nog andere vragen aan bod kunnen komen. Bedenk daarnaast vooral wat je zelf wilt bespreken. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat jij na het exitgesprek een goede start kunt maken ergens anders. En dat kan alleen als je eerst je huidige baan goed afsluit voor jezelf.
Key takeaways
- Een exitgesprek is het laatste formele gesprek tussen jou en je werkgever bij het beëindigen van je dienstverband.
- Tijdens een exitgesprek worden vragen gesteld over de arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden.
- Het is slim om als werknemer ook vragen te stellen tijdens het exitgesprek, zoals ‘Welke tips wil je aan mij meegeven voor de toekomst?’.
- Vermijd tijdens het exitgesprek negativiteit over je werkgever en emotioneel geladen taalgebruik.
- Benieuwd naar een voorbeeld van een exitgesprek formulier? In dit artikel vind je ’m
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een exitgesprek?
-
Wat bespreek je tijdens een exitgesprek?
-
Wat is het doel van een exitgesprek?
-
Hoe kan ik mij op een exitgesprek voorbereiden?
-
Is een exitgesprek verplicht?
Een exitgesprek is het laatste formele gesprek tussen jou als vertrekkende werknemer en je werkgever of leidinggevende. Het is bedoeld om op een positieve manier afscheid te nemen.
Tijdens een exitgesprek bespreek je hoe je jouw tijd bij het bedrijf hebt ervaren. Er komen tijdens het gesprek vaak vragen voorbij over de werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, -verhoudingen en -voorwaarden.
Met het exitgesprek kun je er als werknemer achter komen wat je werkgever van over je dacht als werknemer. Deze feedback is handig voor de toekomst.
Zet ter voorbereiding op het gesprek alvast je ervaringen en feedback punten op een rij en bedenk welke vragen je jouw werkgever nog wilt stellen.
Een exitgesprek is niet verplicht, maar het kan voor zowel jou als je toekomstige ex-werkgever belangrijk zijn. Jullie kunnen namelijk beiden nog een laatste keer feedback geven en ontvangen. Let wel op: je bent tijdens een exitgesprek niet verplicht om de vragen van je werkgever te beantwoorden.