Transitievergoeding

Je hebt bijna altijd recht op een transitievergoeding als je contract niet verlengd wordt of als je ontslagen wordt. Gelukkig maar, want zo wordt de overgang naar een nieuwe baan een stuk makkelijker. Volg bijvoorbeeld een cursus of zet met het geld een eigen onderneming op. Maar voor het zover is, moet je natuurlijk nog wel het een en ander regelen met je huidige baas. Daarom is het slim om de regels rondom een transitievergoeding nog eens door te kijken. Zo wijs je je werkgever op jouw rechten en weet je zeker dat je niets tekort komt.

Wat is een transitievergoeding?

Het is wettelijk geregeld dat je een transitievergoeding krijgt van je baas als je niet zelf vertrekt, maar bijvoorbeeld wordt ontslagen of geen contractverlenging krijgt. Het is een geldbedrag bedoeld om je moneywise te ondersteunen, terwijl je zoekt naar een nieuwe job. Betaal er bijvoorbeeld een cursus of training van waarmee je jouw kansen op de arbeidsmarkt verbetert. Of start met dit geld een eigen onderneming. Wat je er precies mee doet, ligt uiteindelijk natuurlijk aan jou en de hoogte van de transitievergoeding. Zie het in ieder geval als een financieel steuntje in de rug om de periode tussen twee banen door te komen.

Verschil transitievergoeding en ontslagvergoeding

Transitievergoeding en ontslagvergoeding: deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn ze wel hetzelfde? Nee, er zit wel degelijk een verschil tussen een transitievergoeding en ontslagvergoeding. Een transitievergoeding is een vast bedrag dat je krijgt, bijvoorbeeld als je ontslagen wordt. Je kunt ook wel spreken van een wettelijke transitievergoeding, omdat dit door de overheid verplicht wordt. Daartegenover is een ontslagvergoeding een bedrag waarover je onderhandelt met je werkgever als je weggaat, bijvoorbeeld in een situatie zoals ontslag met wederzijds goedvinden. Je hebt dus niet automatisch recht op een ontslagvergoeding. Het bedrag hangt helemaal af van de deal die je maakt en is daarom vaak ook hoger dan een transitievergoeding.

Wanneer heb je recht op transitievergoeding?

De voorwaarden voor een transitievergoeding zijn duidelijk. In de volgende situaties heb je recht op een transitievergoeding:

Transitievergoeding bij ontslag

Je wordt ontslagen door je werkgever en het is niet jouw schuld. Het maakt voor de transitievergoeding niet uit of je een vast contract of tijdelijk contract hebt. Ook als oproepkracht krijg je een transitievergoeding als het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt. Als je zelf ontslag neemt krijg je geen transitievergoeding.

Transitievergoeding bij niet verlengen contract

Sinds 2015 moet je werkgever ook een transitievergoeding betalen als ie jouw contract niet verlengt. De reden voor het niet verlengen van je contract maakt hierbij niet uit. De duur van alle tijdelijke contracten bij elkaar opgeteld bepaalt de hoogte van je transitievergoeding.

Transitievergoeding bij ziekte

Als je na twee jaar ziekte wordt ontslagen heb je ook recht op een transitievergoeding. Het maakt niet uit of je nog ziek of alweer beter bent op het moment dat je wordt ontslagen. Je kunt met een transitievergoeding nog steeds in de Ziektewet terechtkomen.

Transitievergoeding bij ontslag nemen vanwege ernstig verwijtbaar handelen

Heb je zelf ontslag genomen omdat je werkgever zich heeft misdragen? Zoals wanneer je werkgever je bedreigt of intimideert. Helemaal. Niet. Fijn. En dat is nog eens zacht uitgedrukt. Schakel in dit soort situaties dan ook zeker een jurist in die je kan bijstaan.

Transitievergoeding bij een nieuw contract met minder uren

Word je gedeeltelijk ontslagen en krijg je een contract met minder uren? Bijvoorbeeld omdat er niet genoeg werk is of als je voor een deel arbeidsongeschikt bent geworden. Dan heb je recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. Je moet dan wel minstens 20 procent minder gaan werken.

Transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Als het slechter gaat met het bedrijf waarbij je werkt, kan het gebeuren dat je om bedrijfseconomische redenen wordt ontslagen. Dit is voor je werkgever geen excuus om de transitievergoeding niet te betalen, jij hebt hier nog steeds recht op deze vergoeding zodat je niet zonder geld in between jobs komt te zitten.

Wanneer heb je geen recht op een transitievergoeding?

Er zijn ook situaties waarin je geen recht hebt op een transitievergoeding. Je krijgt geen transitievergoeding:

  • als je jonger bent dan 18 jaar en gemiddeld minder dan 12 uur per week werkte.
  • als je op staande voet ontslag krijgt. Bijvoorbeeld nadat je diefstal of fraude pleegde.
  • als je werkgever failliet gaat, uitstel van betaling krijgt of in de schuldsanering zit.
  • als in je cao een afwijkende regeling in plaats van een transitievergoeding staat.
  • als je ontslagen wordt omdat je de AOW- of pensioenleeftijd hebt bereikt. Of als je na deze leeftijd wordt ontslagen.
  • als je voor het einde van je tijdelijke contract een nieuw contract aangeboden krijgt dat binnen zes maanden na het einde van de vorige arbeidsovereenkomst ingaat.
  • als je contract met wederzijds goedvinden wordt beëindigd en je een vaststellingsovereenkomst tekent. In plaats van een transitievergoeding kun je onderhandelen over een ontslagvergoeding.

Overzicht recht op een transitievergoeding of niet

Wil je in een oogopslag weten wanneer je een transitievergoeding krijgt en wanneer niet? Check de tabel:


Recht op transitievergoeding Geen recht op transitievergoeding
Ontslag op initiatief van de werkgever Jonger dan 18 jaar en < 12 uur werk per week
Niet verlengen contract Op staande voet ontslagen
Ziekte Werkgever failliet of in schuldsanering
Ontslag genomen wegens ernstig verwijtbaar handelen Afwijkende regeling in cao
Nieuw contract met minder uren Ontslagen bij AOW- of pensioenleeftijd
Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen Nieuw contract binnen 6 maanden na einde van je oude contract
Contract is beëindigd met wederzijds goedvinden

Key takeaways

  • Een transitievergoeding is een wettelijk geregeld bedrag dat je van je werkgever krijgt als je contract niet wordt verlengd of als je ontslagen wordt.
  • Een transitievergoeding verschilt van een ontslagvergoeding, want die is niet wettelijk geregeld en over de hoogte daarvan kun je onderhandelen met je werkgever.
  • Naast ontslag of geen contractverlenging krijgen, zijn er nog meer situaties waarin je wel of geen transitievergoeding krijgt. Je vindt ze allemaal in dit artikel, inclusief uitleg.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Thumbnail TikTok video transitievergoeding

TikTok video transitievergoeding

Dit is waarom je om een transitievergoeding wil vragen als je ontslagen wordt #transitievergoeding #ontslag #geld #werktips #arbeidsrecht #ontslagvergoeding #ontslagen

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen een transitievergoeding of ontslagvergoeding?

  • De grootste verschillen zitten ‘m in de situaties waarin je een transitievergoeding of ontslagvergoeding krijgt. Daarnaast is een transitievergoeding wettelijk bepaald en kun je over een ontslagvergoeding onderhandelen.

  • Hoe krijg je een hogere transitievergoeding?

  • Meer dan de wettelijke transitievergoeding krijg je niet zo snel. Een ontslagvergoeding kan wel hoger uitvallen, omdat je daarover onderhandelt met je baas. Eerst weten hoe hoog jouw transitievergoeding is? Bereken ‘m aan de hand van ons artikel over transitievergoeding berekenen.

  • Heb je altijd recht op een transitievergoeding?

  • Over het algemeen krijg je en transitievergoeding als je contract niet verlengd wordt of als je wordt ontslagen. Maar er zijn uitzonderingen. Een overzicht van wanneer je wel en wanneer niet recht hebt op een transitievergoeding vind je in dit artikel.

  • Wanneer heb je geen recht op een transitievergoeding?

  • Bij ontslag op staande voet krijg je geen transitievergoeding. Maar ook in andere situaties heb je er mogelijk geen recht op. Denk aan als je jonger bent dan 18 jaar en gemiddeld minder dan 12 uur per week werkte. Of als je contract met wederzijds goedvinden is beëindigd.

  • Waarom krijg je een transitievergoeding?

  • Het is een financieel steuntje in de rug bij het vinden van een nieuwe baan. Met het geld kun je bijvoorbeeld een training volgen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten of een eigen onderneming starten.

  • Heb je recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt?

  • Normaal gesproken heb je geen recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Er is een uitzondering: als je ontslag neemt vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van je werkgever heb je recht op een transitievergoeding. Neem daarvoor contact op met een jurist.