Sabbatical

Voor die wereldreis die ergens bovenaan je bucketlist prijkt, heb je aan 25 vakantiedagen niet genoeg. Daarom denk je aan een sabbatical, want gelijk ontslag nemen is ook weer niet nodig. Tof, maar misschien ook spannend. Want het levert je dan wel bakken aan vrije tijd op, maar kleven er ook nadelen aan een sabbatical? En hoe moet je eigenlijk een sabbatical aanvragen? Logische vragen, en wij hebben de antwoorden. Zo kun je straks met een gerust gevoel een sabbatical nemen en is het eindelijk zover voor die langverwachte break.

Sabbatical betekenis

Wat is een sabbatical? Een sabbatical nemen is eigenlijk niks anders dan voor langere tijd stoppen met werken. Bijvoorbeeld om een paar maanden te gaan backpacken, alsnog de studie van je dromen te volgen of er zomaar een jaartje tussenuit te gaan. Een sabbatical is een vorm van onbetaald verlof, dus je ontvangt tijdens deze periode geen salaris. Wel loopt je arbeidsovereenkomst door, dus na je sabbatical ga je gewoon weer aan de slag bij je werkgever.

Een sabbatical is dus duidelijk wat anders dan zomaar een vakantie. Er is nog een verschil: als werknemer heb je recht op vakantiedagen, maar over een sabbatical nemen staat niks in de wet. Je hebt dus geen wettelijk recht op een sabbatical, maar wel steeds meer werkgevers bieden deze secundaire arbeidsvoorwaarde aan. Vind je een sabbatical nog niet terug in je eigen arbeidsvoorwaardenpakket? Stuur je baas eens ons artikel over sabbatical voor werkgevers door. Wie weet raakt ie wel geïnspireerd.

Voor- en nadelen van een sabbatical

Het vooruitzicht van een paar maanden vrij (of misschien wel een heel jaar, oh my) is heerlijk, zeker als je vol zit met leuke plannen die je straks eindelijk kunt uitvoeren. Dat is dan ook meteen het grootste voordeel van een sabbatical: je hebt alle tijd om je te focussen op dingen waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Da’s best luxe in een wereld waar we continu aan het rennen en vliegen zijn. Als je er een tijdje tussenuit wilt zonder ontslag te nemen en je werkgever biedt een sabbatical aan, vooral doen. Maar niet voordat je goed hebt nagedacht over de nadelen van een sabbatical, want die zijn er ook.

Nadelen van een sabbatical

  • Een sabbatical is duur. Een zak met geld komt goed van pas als je een sabbatical wilt nemen, want je krijgt tijdens dit verlof niet betaald (en eh, tijdens je sabbatical stopt je pensioenopbouw in principe ook). Tenzij je tot de lucky few behoort en je werkgever je tijdens je sabbatical wél deels doorbetaalt. Da’s bijvoorbeeld zo als je in dienst treedt bij ABN AMRO.
  • Een onderbreking heeft impact op je carrière. Met een sabbatical investeer je in je persoonlijke ontwikkeling en je dromen, maar het is niet altijd goed voor je carrière. Hoe langer je er tussenuit bent, hoe meer ontwikkelingen, kansen en netwerkmogelijkheden je binnen je vakgebied mist.
  • Je verliest je routine. Zo’n lange break is natuurlijk heerlijk, maar aan alles komt een einde. En dan moet je weer aan de bak… Het kan best challenging zijn om dan elke dag weer om 9 uur achter je laptop te zitten.

Sabbatical aanvragen: 5 stappen

Een sabbatical regel je niet van de ene op de andere dag. Als je een week van tevoren komt aanzetten met je verzoek, is de kans groot dat je een dikke vette ‘nee’ terugkrijgt. Je werkgever heeft immers tijd nodig om een vervanger te zoeken en bovendien moeten jullie een paar belangrijke afspraken maken. Een van de beste sabbatical tips? Zorg er als je een sabbatical wilt nemen voor dat je ‘m op tijd aanvraagt. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken, bij een sabbatical aanvragen?

  1. Maak een plan. Over een sabbatical nemen denk je misschien wel 100 keer na. Waarom wil je het, voor hoelang wil je er tussenuit en hoe ga je de kosten van je sabbatical dekken?
  2. Check het beleid van je werkgever. Heeft het bedrijf waarvoor je werkt specifieke procedures en voorwaarden? Of ben je misschien de eerste werknemer binnen het bedrijf die een sabbatical wil nemen?
  3. Bespreek het plan met je leidinggevende. Hoe eerder je dit doet, hoe beter. Leg uit wat je plan is: wat betekent een sabbatical voor jou, wat ga je doen en voor hoelang? Het is slim om hierbij de voordelen voor zowel jou als het bedrijf te benadrukken.
  4. Stel een voorstel op. Zet je duidelijk ideeën op papier zodat je baas ze rustig door kan nemen.
  5. Geeft je werkgever groen licht? Dan kunnen jullie jouw sabbatical plan samen verder uitwerken. Het is vooral belangrijk dat jullie een paar afspraken op papier zetten. Denk hierbij aan:

  • Wanneer vertrek je en wanneer kom je terug?
  • Houd je tijdens je sabbatical contact met je werkgever?
  • Welke functie ga je na je terugkeer vervullen?
  • Hoe zit het met pensioenopbouw of langdurige ziekte tijdens je sabbatical?

Key takeaways

  • Een sabbatical is een periode van onbetaald verlof van een paar maanden of langer om je op iets anders te focussen dan je werk.
  • Je kiest zelf hoe je zo’n lange break invult. Een lange reis maken, weer studeren of lekker niksen? It’s up to you.
  • Een sabbatical nemen is duur, want je krijgt niet doorbetaald. Ook is zo’n onderbreking niet altijd goed voor je carrière en verlies je je routine.
  • Tips voor een sabbatical zijn: vraag je sabbatical ruim van tevoren aan bij je werkgever en maak duidelijke afspraken voordat je vertrekt.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat houdt een sabbatical in?

  • Een sabbatical is een periode van onbetaald verlof waarbij je gaat er echt even tussenuit gaat. Het maakt niet uit of je als iemand van 30 jaar of iemand van 50 plus een sabbatical neemt.

  • Mag je werken tijdens sabbatical?

  • Tijdens een sabbatical is het aan jou wat je met je vrije tijd doet. De meeste mensen richten zich in deze periode op andere dingen dan werk. Maar als jij er gelukkig van wordt, kan het. Let wel op het eventuele concurrentie- en relatiebeding dat je met je huidige werkgever hebt afgesproken.

  • Heb je recht op een sabbatical?

  • Wettelijk gezien heb je geen recht op een sabbatical. Je werkgever mag je aanvraag dus weigeren. Maar in de praktijk bieden juist steeds meer werkgevers zo’n lange, onbetaalde break aan.

  • Wie betaalt een sabbatical?

  • Jammer maar helaas, in de meeste gevallen betaal je die zelf. Een sabbatical is namelijk een vorm van onbetaald verlof. Heb je die moneys niet? Een workation is een goedkoper alternatief om er even tussenuit te gaan.

  • Hoe lang mag je een sabbatical nemen?

  • Daar zijn geen regels voor. Je kiest zelf of je 3 maanden met sabbatical gaat of misschien wel een jaar of langer een break neemt. Je werkgever moet hier natuurlijk wel akkoord mee gaan voordat je je plannen waar kunt maken.