Vakantiedagen uitbetalen of opnemen: wat is voordelig?

Weleens gedacht aan je vakantiedagen uitbetalen in plaats van opnemen? Misschien had je een keer te veel vakantie-uren over, of kon je wel wat extra geld gebruiken. Toch krijg je die uurtjes niet zomaar op je bankrekening gestort. Waar je allemaal rekening mee moet houden bij het uitbetalen van vakantiedagen? En of het überhaupt wel een goed idee is? Dat leggen we je hieronder uit.

Vakantiedagen laten uitbetalen, wat betekent dat?

First up: wat betekent het eigenlijk om je vakantiedagen te laten uitbetalen? Simpel, dat de vakantie-uren die je niet hebt opgenomen extra aan jou worden uitbetaald. Klinkt handig, vooral als je niet per se vrij wilt, maar extra geld wel aantrekkelijk vindt. Maar er zitten nogal wat nadelen aan het uitbetalen van vakantiedagen. Om te beginnen mag je wettelijke vakantiedagen niet laten uitbetalen. Alleen bovenwettelijke vakantiedagen mag een werkgever uitbetalen. Je moet dit wel altijd zelf schriftelijk aanvragen bij je werkgever.

Wettelijk, bovenwettelijk… hoe zat dat ook alweer? Check ons artikel over vakantiedagen als je een refresher nodig hebt. Tip: je kunt met onze hulp ook heel makkelijk jouw vakantiedagen berekenen.

Vakantie-uren uitbetalen en belasting

Een van de vervelendste nadelen van het uitbetalen van vakantiedagen is de belasting die om de hoek komt kijken. In vergelijking met je salaris moet je namelijk flink wat meer inleveren van de uitbetaling van je vakantiedagen. Dat komt doordat deze bij de belastingaangifte onder het ‘bijzonder tarief’ vallen. Daardoor moet je vaak wel tussen de 30% en 50% van het bedrag aan belasting betalen. Het kan dus slimmer zijn om je vakantiedagen toch op te nemen. Vraag jezelf in ieder geval altijd af of het wel echt de moeite waard is als je overweegt je vakantiedagen te laten uitbetalen.

Uitbetaling vakantiedagen bij langdurige ziekte

Ook goed om te weten: zelfs als je voor een lange tijd ziek bent, bouw je vakantiedagen op. Er geldt zelfs een uitzondering. Namelijk als jij vanwege ziekte niet in staat bent vakantie op te nemen, vervallen al je vakantiedagen, ook de wettelijke, pas na vijf jaar.

Eindigt je dienstverband na ziekte en heb je nog vakantiedagen over? Die kun je laten uitbetalen, zolang ze niet langer dan vijf jaar geleden zijn opgebouwd. In dit geval is het slim om te kiezen voor uitbetalen in plaats van opnemen. Als je ziek bent kun je immers niet echt genieten van je vrije dagen.

Conclusie: vakantiedagen opnemen of uitbetalen?

Zo, da’s een hoop info over vakantiedagen uitbetalen. Dit is de main takeaway:

  • Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
  • Wanneer laat je je vakantiedagen wél uitbetalen? Bij langdurige ziekte, dan kun je immers maar weinig van je vakantie genieten.

Uiteindelijk is het natuurlijk jouw eigen keuze of je je vakantiedagen wilt laten uitbetalen. Maar onthoud: lekker je rust pakken is minstens zo belangrijk als dat extra beetje moneys dat overblijft door de belasting die je betaalt over het uitbetalen van je vakantiedagen.

Vakantiedagen meenemen

Je vakantiedagen meenemen naar volgend jaar? Dat kan alleen met bovenwettelijke vakantiedagen. Meestal staat er in je contract hoeveel van de bovenwettelijke vakantiedagen je verplicht moet opnemen en hoeveel vakantiedagen je mag meenemen. Die dagen blijven vijf jaar geldig.

Wettelijke vakantiedagen meenemen naar volgend jaar is niet mogelijk. Deze moet je verplicht opmaken, tenzij je langdurig ziek bent.

Wist je dat het ook mogelijk is om je bovenwettelijke vakantiedagen te laten uitbetalen? In ons artikel over vakantiedagen uitbetalen ontdek je of dit voor jou voordelig is.

Meer over vakantiedagen

Naast vakantiedagen zijn er ook nog allerlei andere soorten vrije dagen, zoals officiële feestdagen, bijzonder verlof en adv- en atv-dagen. Neem onze info daarover ook door als je het uiterste uit je vrije dagen wilt halen. Dus eh, wat ga jij straks doen met al die vakantiedagen?

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt het uitbetalen van wettelijke vakantiedagen?

  • Wettelijke vakantiedagen kun je alleen laten uitbetalen wanneer je contract eindigt, nooit tijdens het dienstverband. Let op dat alleen de vakantiedagen van datzelfde kalenderjaar geldig zijn.

  • Hoeveel belasting betaal ik over mijn vakantiedagen?

  • Dat ligt aan de hoogte van je salaris, maar uitbetaalde vakantiedagen vallen bij de belastingaangifte onder het bijzonder tarief. Dat betekent dat je ergens tussen de 30% en 50% belasting betaalt.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden