Bijzonder en buitengewoon verlof

Komt de trouwdag van een familielid eraan of verhuis je binnenkort naar je zoveelste huurwoning? Grote kans dat je bijzonder of buitengewoon verlof kunt aanvragen bij je werkgever. Het gaat immers om een buitengewone situatie en natuurlijk wil je je broer zien trouwen of soepel verhuizen naar je nieuwe stekkie. Maar hoe werkt dit precies en in welke andere situaties kun je nog meer bijzonder verlof aanvragen? Is je werkgever überhaupt verplicht jou vrij te geven op bijzondere dagen? Je leest het hier. Zo weet je precies waar je recht op hebt.

Wat is bijzonder verlof?

Bijzonder verlof, ook wel buitengewoon of speciaal verlof genoemd, krijg je in bijzondere situaties. Vandaar de naam. We hebben het dan niet over zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof, da's weer wat anders. Die soorten verlof staan tenminste in de wet, maar bijzonder verlof niet. Dat betekent dat je werkgever zelf bepaalt of je recht hebt op een vrije dag voor een begrafenis, bijvoorbeeld. Vaak staat in je cao of arbeidsovereenkomst welke soorten buitengewoon verlof je kan krijgen. Check het dus effe na voor je onnodig vakantiedagen of adv/atv-dagen verspilt.

Wat valt onder bijzonder verlof?

Ouderschapsverlof of zorgverlof vallen dus niet onder bijzonder verlof. Wat dan wel? Het is bedoeld voor bijzondere gebeurtenissen, zoals:

 • een begrafenis;
 • een huwelijk;
 • het aanvragen van geregistreerd partnerschap;
 • jubilea;
 • een verhuizing;
 • examens;
 • een doktersbezoek.

Als je te maken hebt met een van deze situaties, kun je dus bijzonder verlof aanvragen. In de cao of je arbeidsovereenkomst staat of het verlof mogelijk is, hoe lang het duurt en of het betaald of onbetaald is. Er zijn geen wetten rondom dit onderwerp, maar in de praktijk gebruiken de meeste werkgevers dezelfde regels. Wanneer krijg je dan bijzonder verlof en voor hoe lang? Dat leggen we nu uit.

Bijzonder verlof bij overlijden

De meeste werkgevers doen hier niet moeilijk over: bijzonder verlof bij overlijden. Maar eerst krijg je te maken met calamiteitenverlof. Dat is een type verlof voor dringende situaties, zoals voor je auto die stil langs de snelweg staat of het overlijden van een dierbare. Meestal neem je dit verlof in de eerste paar uren of dagen van het incident op. Daarna gaat dit over in bijzonder verlof. Hoe lang je verlof krijgt in deze situatie, ligt eraan wie er precies is overleden. Werkgevers maken namelijk onderscheid tussen familiegraden. Dat zit zo:

 • Overlijden van familie in de eerste graad.
 • Je krijgt 4 vrije dagen bij het overlijden van je partner, vader, moeder, schoonmoeder, schoonvader of kinderen.
 • Overlijden van familie in de tweede graad.
 • Bij het overlijden van je broer, zus, opa, oma, kleinkinderen, schoonzus en zwager krijg je 2 dagen vrij.
 • Overlijden van familie in de derde graad.
 • Hieronder vallen onder andere ooms en tantes, neven en nichten, overgrootouders en achterkleinkinderen. Dit geldt zowel voor jouw familie als voor de familie van je partner. Dan krijg je 1 dag vrij.
 • Overlijden van familie in de vierde graad.
 • In dit geval gaat het over oudooms en oudtantes, achterneven en achternichten en betovergrootouders. Je werkgever geeft je hier 1 dag vrij voor.

Deze lijst is maar een uitgangspunt, want de regels kunnen verschillen per werkgever. Je kunt bijvoorbeeld ook bijzonder verlof aanvragen voor het overlijden van een beste vriend. De meeste werkgevers begrijpen het volkomen en geven je dan verlof zonder dat je daarvoor vrije dagen hoeft in te zetten.

Bijzonder verlof bij huwelijk en jubilea

Komt de grote dag eraan, maar ben je bang dat je een Bridezilla wordt? Dan vind je dit vast fijn: je krijgt bijzonder verlof voor je trouwdag. Wettelijke vrije dagen voor trouwen zijn er niet, maar de meeste werkgevers zijn gul genoeg om je 2 dagen vrij te geven. Je krijgt ook bijzonder verlof voor 2 dagen voor geregistreerd partnerschap. Gaan eerste- of tweedegraads familieleden trouwen? Dan heb je recht op 1 dag verlof. Ditzelfde geldt voor ondertrouw, dus als je je huwelijk bij de gemeente wilt registreren.

Ook voor jubilea kun je bijzonder verlof krijgen. Stel dat jij of je ouders 25 jaar getrouwd zijn, of je bent op een gegeven moment 25 jaar in dienst bij je werkgever. Goed nieuws: je krijgt in beide gevallen 1 dag verlof. Dit geldt ook bij 40, 50 en 60 jaar getrouwd en bij een dienstverband van 40 jaar. Kom maar op met die cake.

Bijzonder verlof bij verhuizen

Ja ja, het is tijd om je IKEA-meubelen naar dat piepkleine overpriced appartement in Amsterdam te zeulen. Krijg je bijzonder verlof voor verhuizen? Zeker. Je werkgever geeft je 2 vrije dagen om je verhuizing te regelen. Inpakken dus maar en gaan met die banaan.

Bijzonder verlof voor een examen

Laten we met de deur in huis vallen: alleen als je opleiding te maken heeft met je werk krijg je 1 dag bijzonder verlof. Studeer je dus Bouwkunde en werk je in een Albert Heijn? Dan heb je helaas geen recht op buitengewoon verlof.

Bijzonder verlof voor een doktersbezoek

Over het algemeen wil je werkgever dat je je doktersbezoeken buiten werktijd plant. Maar soms lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je onverwacht onder werktijd naar de dokter moet. Dan krijg je bijzonder verlof, ook wel kortdurend zorgverlof genoemd. Hoe lang dit verlof is, ligt aan de situatie en je werkgever. Sommige werkgevers geven je 1 dag vrij, terwijl je bij anderen een paar uur vrij krijgt.

Bijzonder verlof: overzicht

Je leest 't: de regels rondom bijzonder verlof verschillen per werkgever. Hier is nog even een overzicht van de spelregels:

Situatie Aantal dagen bijzonder verlof
Overlijden familie eerste graad 4 dagen
Overlijden familie tweede graad 2 dagen
Overlijden familie derde graad 1 dag
Overlijden familie vierde graad 1 dag
Eigen huwelijk of partnerschap 2 dagen
Huwelijk familie eerste/tweede graad 1 dag
Jubileum 1 dag
Verhuizing 2 dagen
Werkgerelateerd examen 1 dag
Doktersbezoek 1 dag

Bijzonder verlof aanvragen

Er zijn veel gevallen waarin je bijzonder verlof krijgt. Het is aan je werkgever in welke situaties je een dag vrij mag vragen. Maar maak je geen zorgen: als je een goede uitleg hebt voor waarom je bijzonder verlof wilt, doen de meeste managers daar niet moeilijk over. Houd deze regels dus goed in je achterhoofd, zodat je jezelf wat vakantiedagen bespaart.

Veelgestelde vragen

 • Krijg je ook bijzonder verlof bij een huwelijk in het weekend?

 • Nee, helaas niet. Bijzonder verlof moet altijd op een werkdag vallen.

 • Wanneer krijg je vrij voor een begrafenis?

 • Je hebt recht op vrije dagen bij de begrafenis van een eerste-, tweede-, derde-, of vierdegraads familielid. Je krijgt bijvoorbeeld bijzonder verlof voor het overlijden van je ouders, oma's en opa's, schoonvaders en schoonmoeders, tantes, ooms en meer. Check hierboven hoeveel dagen je dan vrij krijgt.

 • Krijg je een dag vrij voor verhuizen?

 • Je krijgt zelfs 2 dagen, dus gebruik ze goed.

 • Hoeveel dagen vrij krijg je bij overlijden?

 • Dat ligt eraan in elke graad jouw familielid of aanverwante valt. Scrol terug naar boven voor alle info.

 • Word je salaris doorbetaald bij bijzonder verlof?

 • Dat leggen de meeste werkgevers vast in de cao of arbeidsovereenkomst. Check het bij je werkgever, dan weet je zeker of je wel of niet doorbetaald wordt.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden