Verhuisverlof

Bij een verhuizing komt van alles kijken, van je al troep inpakken en je tweepersoonsmatras door het trappenhuis naar boven wurmen tot de nieuwe buren een handje schudden. Verhuisverlof is dus zéér welkom als je weer eens van woning verandert. Maar eh, krijg je wel vrije dagen voor verhuizen, of is dit niet verplicht? En op hoeveel dagen kun je rekenen? YoungCapital to the rescue. We leggen je uit wat je rechten zijn en hoe je ontdekt hoeveel dagen je vrij krijgt voor je verhuizing.

Krijg je een verlofdag om te verhuizen?

Grote kans van wel. De meeste werknemers krijgen namelijk een of meerdere dagen verhuisverlof. Maar of dat ook voor jou geldt, moet je toch echt even aan je baas vragen. Flauw, maar waar. Er is wettelijk namelijk niks over dit verlof vastgelegd, dus je werkgever is niet verplicht om je vrij te geven. Dat komt omdat verhuisverlof een vorm van bijzonder verlof is, en daar bestaan geen wettelijke richtlijnen voor. Of je een dag vrij krijgt voor verhuizen, hangt dus af van de regels van je werkgever.

Het kan wel zo zijn dat er een verlofdag voor verhuizen is opgenomen in de cao. Daar moet je baas zich natuurlijk gewoon aan houden, dus in dat geval krijg je sowieso een verhuis verlofdag. Staat er niks over verhuisverlof in de cao of werk je niet onder een cao? Pak dan je contract erbij, want daarin lees je op welke soorten verlof je recht hebt. Of eh, vraag het even na, zoals we al voorstelden. Soms staan er in je contract ook aanvullende regels over het verlof. Bijvoorbeeld dat je er maar één keer per jaar gebruik van kunt maken.

Hoeveel dagen krijg je vrij voor een verhuizing?

Of je bijzonder verlof voor je verhuizing krijgt, hangt dus af van waar je werkt. Maar áls je verlof krijgt voor verhuizen, hoeveel dagen vrij krijg je dan? Ook op die vraag hebben we geen definitief antwoord. Wat we je wel kunnen vertellen: gemiddeld krijgen werknemers voor een verhuizing twee vrije dagen. Dat is ook het aantal wat je in de meeste cao’s terugvindt. Best lekker, maar let op dat dit dus niet voor iedereen geldt. Vooral als je bedrijf niet onder een cao valt, kan het zomaar zijn dat je maar één of helemaal geen verlofdag voor verhuizen krijgt. Of dat je juist meer verhuisverlof krijgt, al komt dat dan weer niet vaak voor.

Vrije dagen voor je verhuizing opnemen

Met een beetje mazzel krijg je dus verhuisverlof van je werkgever. Misschien zelfs twee volle dagen. Die zet je natuurlijk lekker in, want er valt genoeg te regelen als je gaat verhuizen. Zoveel zelfs, dat twee dagen bijzonder verlof voor een verhuizing vaak niet genoeg is. Of je bent een van die pechvogels die helemaal geen dag vrij voor verhuizen krijgt. En dan? Ons advies: zet een adv- of vakantiedag in, als je die (nog) hebt. Voelt misschien zonde, maar het scheelt je een hoop stress als je niet alles ’s avonds of in het weekend hoeft te proppen. Laat ook aan je leidinggevende weten dat je aan het verhuizen bent, wie weet houdt die daar een beetje rekening mee.

Key takeaways

  • Verhuisverlof is een vorm van buitengewoon verlof en bedoeld voor als je gaat verhuizen.
  • Je hebt wettelijk gezien geen recht op een verlofdag om te verhuizen, tenzij dit in je cao staat.
  • De meeste werknemers krijgen voor een verhuizing twee vrije dagen. Maar je werkgever kan hiervan afwijken als dit niet in de cao staat.
  • Krijg je geen verhuisverlof of niet genoeg? Je kunt ook adv- of vakantiedagen opnemen voor je verhuizing.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Heb je recht op verlof als je verhuist?

  • Wettelijk gezien niet, want hier is niks over vastgelegd in de wet. Je hebt wel recht op verhuisverlof als dit in je cao of contract staat.

  • Krijg je vrij voor verhuizen?

  • Dat hangt af van de afspraken die in je cao of contract staan. Good to know: de meeste bedrijven geven hun werknemers verhuisverlof.

  • Hoeveel dagen krijg je vrij om te verhuizen?

  • Gemiddeld krijgen werknemers in Nederland twee dagen bijzonder verlof voor hun verhuizing. Staat dit niet vast in de cao? Dan kan je werkgever hiervan afwijken. Je krijgt dan misschien maar een of helemaal geen dag vrij voor verhuizen.

  • Is sleuteloverdracht bijzonder verlof?

  • Ook dit verschilt per werkgever. Bij de ene baas krijg je hier bijzonder verlof voor, terwijl je bij een ander bedrijf een vakantiedag moet opnemen voor de sleuteloverdracht.