OVERSPANNEN EN BURN-OUT

We hebben allemaal weleens met werkstress te maken. Het werk wordt je allemaal teveel en de taken blijven zich opstapelen. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 6 mensen een paar keer per maand last heeft van burn-outklachten. Houden jouw klachten langer aan en ervaar je zoveel druk dat je niet meer kunt ontspannen? Je bent overwerkt en het is het tijd om serieus naar je lichaam te luisteren, anders krijg je te maken met overspannenheid of zelfs een burn-out door je werk. Overspannen zijn of een burn-out hebben hoeft niet iets te zijn waar je je voor schaamt, maar vervelend is het wel. Maar hoe ga je hiermee om? Je leest het hieronder.

Wat is stress?

Stress is een fysieke reactie in je lichaam die kan leiden tot gevoelens van spanning of druk. Door stress maakt je lichaam hormonen aan, waardoor je alert wordt op ‘bedreigende’ situaties en klaar bent om te vechten of vluchten.

Maar hoe ziet stress op werk er dan uit? Onder jongeren is de drang om continu te presteren groot, wat zorgt voor stress. We combineren school vaak met een bijbaan, allerlei nevenactiviteiten en een druk sociaal leven. Onduidelijkheid over jouw taken, een slechte relatie met je leidinggevende of collega of een te hoge werkdruk zijn bijvoorbeeld ook factoren waardoor jij stress kunt ervaren op werk. Zodra dit allemaal opstapelt raak je overspannen of krijg je een burn-out door werk.

Wanneer ben je overspannen?

Wanneer je langdurig last hebt van stress en de eerste signalen van je lichaam negeert, kan dit op den duur overgaan in overspannenheid. Je voelt dan een paar maanden meer druk dan je aankunt en raakt overbelast. Zo verlies je grip op privé- of werksituaties en lukt het je niet altijd om je dagelijkse werkzaamheden goed te blijven doen. Je bent letterlijk overwerkt. Veelvoorkomende lichamelijke klachten die je kunt hebben bij overspannenheid zijn vermoeidheid, slapeloosheid, (hoofd)pijn, duizeligheid, prikkelbaarheid of hartkloppingen.

Ben je overspannen door werk? Ga in gesprek met je leidinggevende. Het is belangrijk dat je zelf aangeeft dat je te veel stress ervaart. Iedereen gaat anders met stress om. De een werkt extreem goed onder veel druk, terwijl het voor een ander al snel te zwaar wordt. Je hoeft je dus niet te schamen voor hoe jij omgaat met stress, omdat dit per persoon heel verschillend is. Als je het gesprek aangaat, kan iemand anders je daar mogelijk bij helpen. Zo kun je voorkomen dat de situatie erger wordt en je straks thuis zit met een burn-out door werk of school.

Wat is een burn-out?

Burn-outs, ze komen steeds vaker voor bij jongeren. Steeds meer middelbare scholen en werkgevers zien dat jongeren uitvallen door prestatiedruk of stress. Nu vraag je je misschien af wat een burn-out dan is. Zie het als een elastiek die je te ver uitrekt. Op een gegeven moment knapt het elastiek omdat er zoveel druk op staat. De meest simpele taken, zoals wandelen of huishoudelijke taken, kosten je dan enorm veel moeite.

De veelvoorkomende symptomen die bij een burn-out horen zijn:

  • concentratieproblemen;
  • slaapproblemen;
  • angst- en paniekaanvallen;
  • piekeren;
  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • pijn op de borst;
  • hartkloppingen;
  • buikpijn.

Wat moet ik doen als ik burn-out symptomen herken?

De vraag “heb ik een burn-out” spookt misschien al een tijdje door je hoofd. Daarom zit je nu natuurlijk op deze pagina. Vermoed je dat je een burn-out door werk hebt? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Die kan de burn-out vaststellen en met je bespreken wat je het beste kunt doen om weer beter te worden. Zoals jezelf bijvoorbeeld ziek melden bij een burn-out en de Ziektewet ingaan. Daarnaast is het goed om, als je eerste tekenen van overspannenheid herkent, met iemand te praten. Of dat nou je leidinggevende, studiebegeleider of iemand anders in je directe omgeving is, maakt niet uit. Maar praat over de constante stress en druk die je ervaart.

Wat is het verschil tussen overspannenheid en een burn-out?

Waar het op neerkomt, is dat overspannenheid nog omkeerbaar is en de herstelperiode relatief kort is ten opzichte van een burn-out. Overspannenheid ontstaat in een relatief korte periode van een aantal weken tot een aantal maanden. Neem je de oorzaak van de stress weg? Dan verdwijnen de klachten veel sneller dan bij een burn-out. Als je een burn-out hebt, ben je een langere tijd van vaak maanden achter elkaar overbelast en over je grenzen gegaan. Alle reserves zijn opgebruikt en je bent totaal uitgeput. De herstelperiode van een burn-out is daarom veel langer dan bij een overspannenheid.

Burn-out door werk

Je herkent het misschien vast wel: die extra taken die je moest oppakken omdat je collega met vakantie ging vond je onwijs leuk om te doen. Maar het werk bleef zich daarna alleen maar opstapelen en steeds vaker kwamen er collega’s bij je langs om te vragen of je iets voor hun kon oppakken. Inmiddels stapelt het werk zich zo erg op, dat je het gevoel hebt dat je verdrinkt in de workload. Je ervaart inmiddels zelfs fysieke klachten. Kortom: je hebt een burn-out door werk.

Burn-out of overspannen: werken of niet?

Burn-out en werken, een combinatie waarvan veel jongeren zich afvragen wat de beste oplossing is . Blijf je doorwerken of meld je je ziek omdat je overspannen bent? Simpel gezegd, luister naar je lichaam. Als je het idee hebt dat je rustiger aan moet doen, is het sowieso al verstandig om gas terug te nemen. Ervaar je echt langdurige stress? Dan is het niet verstandig om met een burn-out te blijven werken, want als je dat wel doet ben je straks alleen maar verder van huis. Gun jezelf rust om te herstellen van je burn-out. Dat is precies wat je nodig hebt. Ziek melden bij een burn-out is dus niets om je voor te schamen.

Maar hoe lang je niet werkt bij een burn-out, ligt heel erg aan jouw situatie. Vaak duurt zo’n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst scenario ben je langere tijd uit de running. Bij een actieve aanpak gaat het herstel van je burn-out een stuk sneller. Denk bijvoorbeeld aan bezoekjes aan een psycholoog of gesprekken met jouw leidinggevende.

Weer helemaal de oude en klaar om te werken na je burn-out? Om ervoor te zorgen dat je jezelf niet weer aan dezelfde steen stoot, kun je deze tips wel gebruiken. Bouw rustig een comfortabel ritme op en ga niet meteen weer voor de volle 150% aan de bak. Focus je op één ding tegelijk en leer nee te zeggen tegen je collega’s. Daarmee geef jij duidelijk je grenzen aan.

Wat moet ik doen bij een burn-out door werk?

“Wat te doen bij een burn-out?”, we horen het je jezelf al afvragen. Ten eerste is het belangrijk dat je weet waar jouw stress vandaan komt. Komt het door studie, werk of andere activiteiten? Als je weet wat de grootste stressfactor is in jouw leven, weet je dat je op dat gebied een tandje terug moet nemen. Vervolgens is het belangrijk dat je accepteert dat je een burn-out hebt en jezelf serieus neemt. Rust goed uit en gun je lichaam de tijd om te herstellen van je burn-out. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en ga in gesprek met de mensen om je heen. Het is oké dat je nog niet alles weet en je mag leren van je fouten. Je bent nog jong.

Wil je nog meer informatie over dit onderwerp? Jobbird heeft alle belangrijke dingen op een rij gezet die je écht moet weten over burn-outs.

Klaar om te solliciteren!

Op zoek naar een baan die jou blij maakt? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over ziekte