Week van de Werkstress

11 t/m 15 november 2024

Zit je weleens met de handen in het haar? Tijdens de Week van de Werkstress neem je afscheid van angstzweet en een ongezonde werksfeer en duik je in het vergroten van werkplezier. Gelukkig sta je daar niet alleen voor: in dit artikel duiken we dieper in op de Werkstress Week en leggen we uit hoe je de werksfeer op jouw werkplek flink kunt boosten. Lees je mee?

Wat is de Week van de Werkstress?

Elk jaar, rond de derde week van november, organiseert brancheorganisatie OVAL de Week van de Werkstress. Tijdens deze week staat het welzijn van zowel werknemers als werkgevers centraal. Verschillende activiteiten, zoals workshops en trainingen, worden gedurende de Werkstress Week ingezet om hun welzijn te verbeteren. Het doel van deze week is om werkgerelateerde stress bespreekbaar te maken en om handvatten te bieden, zodat werknemers en werkgevers er beter mee leren omgaan.

In de afgelopen jaren heeft de Week van de Werkstress een verandering doorgemaakt. Waar de week zich eerst richtte op werkstress, ligt de focus inmiddels meer op verbetering, zoals het vergroten van werkplezier.

Van werkstress naar werkplezier: 7 tips

Tijdens de Week van de Werkstress ga je dus samen met je collega's aan de slag om van werkstress werkplezier te maken. Benieuwd hoe je dit doet? Onze tips helpen je op weg.

Tip 1. Plan pauzes in

Neem regelmatig een pauze om even stoom af te blazen. Loop bijvoorbeeld naar de koffieautomaat, maak buiten een wandeling met collega's of geniet van een moment van ontspanning. Het is namelijk belangrijk om tussen je werkzaamheden door op adem te kunnen komen. Wie weet biedt jouw bedrijf zelfs een ruimte met zitzakken, dartborden en tafelvoetbaltafels.

Tip 2. Blijf communiceren

Ook buiten de Week van de Werkstress kan iedereen wat extra werkplezier gebruiken. Onze tip: communiceer regelmatig met je werkgever over jouw behoeften. Werkgevers horen namelijk maar al te graag hoe hun medewerkers met een glimlach naar de werkvloer komen. Als medewerker kun je op jouw beurt aangeven wat je daarvoor nodig hebt, zoals langere pauzes en een betere werk-privébalans.

Tip 3. Stel realistische doelen

Door realistische doelen te stellen en taken op te delen in kleinere stappen, voorkom je gevoelens van overweldiging en stress. Het behalen van deze kleinere successen brengt dan ook een gevoel van voldoening en motivatie mee en dat geeft weer een boost aan jouw werkplezier.

Tip 4. Leer 'nee' zeggen

De Week van de Werkstress draait ook om grenzen stellen. Met grenzen stellen en hulp durven vragen wanneer dat nodig is, voorkom je namelijk dat je overbelast raakt en stress opbouwt. Hierdoor werk je bijvoorbeeld minder vaak en lang over en dat krikt de balans tussen jouw werk en privéleven weer lekker op.

Tip 5. Investeer in je vrije tijd

Neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten buiten werktijd, zoals sporten, hobby's en ontspanningstechnieken. Hiermee verlaag je je stressniveau. Bovendien zorgen deze activiteiten voor meer energie en motivatie, waardoor je weer fris en gemotiveerd aan het werk gaat.

Tip 6. Vraag om hulp

Zoek ook buiten de Week van de Werkstress steun bij je collega's of professionele hulpverleners als je merkt dat de werkstress je te veel wordt. Problemen delen en advies ontvangen verlicht namelijk niet alleen het gevoel van stress, maar het versterkt ook het gevoel van verbinding.

Tip 7. Vier successen

Vier niet alleen je eigen succes, maar ook die van anderen. Het vieren van successen en het uiten van waardering zorgen voor een gevoel van voldoening en motivatie. Dit verbetert de werksfeer en versterkt het gevoel van betrokkenheid en tevredenheid, wat (je raadt het al) zorgt voor meer werkplezier.

Psst, naast de Week van de Werkstress zijn er nog veel meer manieren om jouw werkstress te verminderen. Zet bijvoorbeeld in op gezelligheid en vier Sinterklaas en Kerstmis met je team. Of gooi het over een andere boeg en ontdek wanneer jij slim vakantiedagen kunt opnemen om even helemaal bij te komen van alle werkgerelateerde stress.

Key takeaways

  • Elk jaar in november organiseert de brancheorganisatie OVAL de Week van de Werkstress.
  • Gedurende de week ligt de focus op het bevorderen van het welzijn van zowel werkgevers als werknemers.
  • Door middel van cursussen en trainingen werk je aan de vermindering van werkstress en het vergroten van je werkplezier.
  • Je kunt werkstress omzetten in werkplezier door realistische doelen te stellen, kleine successen te vieren en door meer pauzes in te plannen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de Week van de Werkstress?

  • De Week van de Werkstress wordt elk jaar in november georganiseerd door de brancheorganisatie OVAL. Tijdens deze week werken organisaties aan de vermindering van werkstress en het vergroten van werkplezier.

  • Wat helpt tegen werkstress?

  • Werkstress kun je verminderen door hulp te vragen wanneer je dat nodig hebt. Ook is het stellen van realistische doelen en het vieren van kleine successen een must.