Werkstress

Aan werkdruk ontkom je niet, zeker niet met die lurking deadlines. Maar laat het niet omslaan in werkstress, want da's het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Toch komt werkstress bij medewerkers voor, ook al heb je misschien de beste intenties. Hoe komt dat, en wat doe je ertegen? En wat zijn precies de gevolgen van werkstress? Je kent ons, we zochten het van A tot Z uit. Lees lekker verder en misschien laten je medewerkers binnenkort een zucht van opluchting.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is werkstress?

Werkstress is … tromgeroffel, stress veroorzaakt door werk. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Er zijn veel oorzaken voor werkstress en zo ook gevolgen die voor zowel je medewerkers als je organisatie niet prettig zijn. Werkstress is zelfs zo'n belangrijk onderwerp dat het onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in de Arbowet staat. En dat betekent dus dat jij als werkgever allerlei maatregelen moet treffen om werkstress zoveel mogelijk te voorkomen.

Werkstress oorzaken

De ene medewerkers gaat er beter mee om dan een ander, maar in alle gevallen is werkstress geen goed teken. Dat betekent dat er iets niet goed gaat op de werkvloer en dat je zo snel mogelijk moet ingrijpen. Maar voor je dat doet, moet je eerst ontdekken waar het onheil vandaan komt. Wat zijn de oorzaken van werkstress? Bijvoorbeeld:

Zoals je leest, werkstress komt niet altijd door te veel deadlines of een enorme lading aan werk. Het heeft soms ook te maken met de privélevens van je medewerkers, waardoor werk misschien wel het laatste is waar ze aan willen denken. Of wie weet zijn je werknemers wel zo perfectionistisch dat de resultaten in hun optiek nooit goed genoeg lijken. Dus eh, het hoeft echt niet aan de organisatie te liggen, maar stel jezelf altijd de vraag: zijn er factoren die werkstress veroorzaken? Pas als je die hebt achterhaald, kun je gericht actie ondernemen.

Werkstress gevolgen

De dokters zeggen het: stress heeft grote gevolgen voor de gezondheid. En werkstress heeft dat natuurlijk ook, maar die schade is organisatiebreed voelbaar. Wat bedoelen we daarmee? Check onderstaande gevolgen, dan snap je het vanzelf.

Gevolgen voor medewerkers:

  • Vermoeidheid;
  • concentratieverlies;
  • lagere productiviteit
  • negatief beeld over de organisatie;
  • irritatie;
  • gevoelens van ontevredenheid;
  • verhoogde kans op burn-out, bore-out, depressie of andere psychische stoornissen;
  • in het allerergste geval: arbeidsongeschiktheid.

Gevolgen voor de organisatie:

  • Verminderde productiviteit;
  • lage motivatie of betrokkenheid op de werkvloer;
  • het werk loopt achter;
  • verhoogde kans op fouten en ongevallen;
  • hoger verzuimpercentage, dus meer verzuimkosten;
  • overtreding van de Arbowet;
  • medewerkers nemen ontslag.

Werkstress verminderen

Ja, de gevolgen zijn best intens. Daarom moet je als werkgever de handen uit de mouwen steken en er alles aan doen om werkstress te verminderen. Natuurlijk wil je wel een beetje werkdruk erin houden, zodat medewerkers niet achterover gaan hangen en elke 5 minuten een koffiepauze (let op je hart) nemen. Gelukkig vind je op onze pagina over werkdruk alles wat je daarover moet weten. Oké, back to business: hoe kun je het beste werkstress verminderen en zelfs voorkomen? Met de onderstaande tips.

Tip 1: Besteed aandacht aan werkstress

Voor je een issue aanpakt, moet je 'm wel in kaart brengen. Ga daarom in gesprek met de werknemers en de ondernemingsraad over werkstress, hoe zij dit ervaren en wat goede maatregelen zijn om die stress te verminderen of te voorkomen. Neem ook een medewerkerstevredenheidsonderzoek af, dan weet je nóg beter en specifieker hoe de werkdruk binnen de organisatie is.

Tip 2: Neem actie

Zodra je de mate van werkstress in kaart hebt, is het tijd om een plan te maken. Hiervoor kun je in de Arbowet kijken en met de zelfinspectietool van de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoeken wat je kunt verbeteren. Het is hierbij belangrijk om je medewerkers bij het veranderproces te betrekken, zodat ze kunnen aangeven of bijvoorbeeld de KPI's niet te hoog zijn. Heb je eenmaal een goed plan? Leg het allemaal vast in je risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en plan voor gezondheidsmanagement, zodat je er altijd op terug kunt vallen. Bovendien is een RI&E verplicht volgens de Arbowet.

Tip 3: Zorg voor een open bedrijfscultuur

Een open bedrijfscultuur is goed voor zowat alles, dus ook voor het verminderen van werkstress. Want tja, een angstcultuur waarin mensen niet aan de bel durven te trekken is ook geen gezicht. Creëer liever een cultuur waarin het oké is om open en eerlijk te zijn over de stand van zaken. Waarin medewerkers zich vertrouwd voelen om issues aan te kaarten en te zeggen 'stop, dit is teveel' of 'een medewerker is storend bezig'.

Tip 4: Check je PSA-beleid

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) kan meer schade aanrichten dan je denkt. Dan hebben we het over situaties als pesten of intimidatie op de werkvloer. Om in ieder geval werkstress door deze stressoren te voorkomen, is het slim om een PSA-beleid op te stellen. Dit beleid beperkt of voorkomt ongewenst gedrag op de werkvloer, dus dan heb je eigenlijk al niet meer te maken met de externe oorzaken voor werkstress. Overigens verplicht de Arbowet je om een PSA-beleid te hebben. Tijd om er een te maken dus.

Tip 5: Ondersteun je medewerkers

Heeft een medewerker het momenteel moeilijk? Wat er ook speelt, het is aan jou als goede werkgever om de medewerker uit te horen. Start een open gesprek waarin de medewerker eerlijk kan vertellen wat er aan de hand is of geef eventueel aan dat er een vertrouwenspersoon is (als je die hebt). Luister aandachtig, toon je begrip en medeleven en vraag wat de medewerker precies van jou nodig heeft. Meer tijd? Een rustige werkomgeving? Een maand thuiswerken om de thuissituatie te fiksen? Wat het ook is, neem je medewerker serieus en laat diegene zien dat je er voor ze bent. Zo neem je al een hoop werkstress weg. Maar daarmee is het nog niet voorbij.

Tip 6: Goed werkgeverschap

Kijk, de werkdruk verminderen helpt misschien al wat, maar het lost niet alles op. Want zodra de medewerkers in jouw optiek weer 'oké' zijn, verhoog je de werkdruk misschien weer. Je moet iets dieper kijken, want een medewerker die al niet fit is, herstelt niet zomaar weer. Bovendien thriven medewerkers het beste wanneer ze zich gewaardeerd voelen, controle hebben over hun werk en zich verbonden voelen met de organisatie en het team. Daarom is goed werkgeverschap o zo belangrijk. Denk aan meer dan winst behalen en zorg goed voor je personeel. Zo voorkom je werkstress het beste.

Meer over vitaliteit weten?

Werkstress, werkdruk, psychosociale arbeidsbelasting… leuke onderwerpen zijn het niet per se, maar als werkgever is je personeel je belangrijkste asset. Gelukkig weet YoungCapital daar alles van. Lees je goed in over vitaliteit, diversiteit en inclusie en arbeidsvoorwaarden en wie weet is die trofee van beste werkgever binnenkort van jou.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is werkstress?

  • Werkstress is de stress die medewerkers ervaren op de werkvloer. Deze stress kan door van alles veroorzaakt worden, zoals: pesten, intimidatie, te hoge werkdruk en privéomstandigheden.

  • Wat zijn de gevolgen van werkstress?

  • Zowel medewerkers als werkgevers voelen de gevolgen van werkstress. Zo zijn medewerkers minder productief, vermoeid en geïrriteerd en voelen werkgevers dat in de werkachterstanden, lage motivatie en de hoge verzuimpercentages.

  • Staat werkstress in de Arbowet?

  • Ja, specifiek bij het gedeelte psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dat zijn psychische, fysieke en sociale klachten die medewerkers ervaren als gevolg van werkstress. Om deze gevolgen en werkstress te verminderen of te voorkomen, moet je een PSA-beleid en een risico-inventarisatie en -evaluatie maken.

Alles over vitaliteit op de werkvloer