Detacheringsovereenkomst

Worden alle soorten contracten je even te veel en zie je nu ook weer een detacheringsovereenkomst voorbijkomen? Geen paniek, YoungCapital helpt werkgevers uit de brand. In dit artikel nemen we je in begrijpelijke taal mee in wat een detacheringscontract is, wat erin staat en hoe het eruit moet zien. Daarna weet je precies waar je met een detacheringsovereenkomst aan toe bent als je een interim professional in dienst neemt via een detacheringsbureau.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een detacheringsovereenkomst?

Een detacheringsovereenkomst wordt ook wel een detacheringscontract genoemd. Of een interimovereenkomst of interim contract, omdat je degene die jij in dienst neemt een gedetacheerde of interim professional noemt. Iemand met gespecialiseerde kennis gaat namelijk tijdelijk aan de slag bij jouw bedrijf.

Bij een detacheringsovereenkomst zijn drie partijen betrokken: de uitlener (het detacheringsbureau), de medewerker (de gedetacheerde) en de inlener (jij dus, de werkgever). Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat een detacheringsovereenkomst een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding is.

Wat staat er in een detacheringsovereenkomst?

Welke onderdelen je allemaal in het detacheringscontract terugkomen? Het detacheringsbureau stelt het contract op en regelt de duur van de overeenkomst, de opzegtermijn en de werkuren. Verder worden de werkzaamheden besproken en soms kan er een geheimhoudingsbeding aan worden toegevoegd. In principe doet het detacheringsbureau dus het administratieve werk, maar je kunt zelf natuurlijk aanpassingen maken en checken of alle info klopt.

Detacheringsovereenkomst voorbeeld

Altijd fijn om even te zien hoe dit er nou in de praktijk uitziet. Hier vind je een voorbeeld detacheringsovereenkomst van het UWV.

Waarom een detacheringscontract als werkgever?

Nu je klaar bent om de detacheringsovereenkomst te gaan gebruiken, komen we heel even terug op waarom je hiervoor kunt kiezen. Daar weten wij als YoungCapital namelijk wel het een en ander vanaf. Zo schreven we een artikel over wat is detacheren. Maar ook op de werkgevers pagina van YoungCapital NEXT vind je genoeg info. Check it out en misschien neem jij binnenkort wel werknemers met een detacheringscontract aan.

Detacheringscontract overnemen

Ben je blij met de werknemer die via een detacheringsovereenkomst jouw bedrijf is binnengekomen? Niet heel gek dat je dan het interim contract wilt overnemen, want diegene is een goede toevoeging aan je team. Soms betaal je dan een fee, soms ook niet. Hier maak je in het detacheringscontract afspraken over.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een detacheringsovereenkomst is een contract tussen drie partijen: uitlener (detacheringsbureau), medewerker (gedetacheerde), inlener (werkgever).
  • Een detacheringsbureau maakt de overeenkomst. Een voorbeeld vind je in dit artikel.
  • Het is vaak mogelijk om de detacheringsovereenkomst over te nemen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een detacheringsovereenkomst?

  • De betekenis van detacheringsovereenkomst is dat het een contract is tussen drie partijen: uitlener (detacheringsbureau), medewerker (gedetacheerde), inlener (werkgever). De gedetacheerde gaat daarbij tijdelijk aan de slag bij jouw bedrijf.

  • Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst en detacheringsovereenkomst?

  • Bij het afsluiten van beide overeenkomsten zijn drie partijen betrokken, dus daarin lijken ze op elkaar. Maar een detacheringsovereenkomst is meestal voor een langere periode dan een uitzendovereenkomst en de gedetacheerde heeft vaak gespecialiseerde kennis.

  • Waar moet je op letten bij een detacheringsovereenkomst?

  • Bekijk de onderdelen van een detacheringsovereenkomst goed voor je je handtekening zet. Check de duur, opzegtermijn, werkuren en het een eventuele geheimhoudingsbeding goed.

Alles over arbeidsovereenkomsten