Overweeg je uitzendkrachten in te zetten binnen je organisatie? Misschien vind je het dan handig om te weten wat een uitzendovereenkomst inhoudt. Want eh, de uitzendkrachten zijn dan misschien in dienst bij een uitzendbureau, maar ze zijn ook deel van je staff. Beter dus om zoveel mogelijk te weten over uitzendovereenkomsten en de regels. YoungCapital deed alvast de research voor je en zette alle ins en outs over uitzendovereenkomsten op een rijtje. Lees je mee?
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een uitzendovereenkomst?
First things first: een uitzendovereenkomst is een arbeidsovereenkomst waarbij een uitzendkracht via een uitzendbureau tijdelijk bij een inlener werkt. De inlener? Dat ben jij als werkgever. Zo'n uitzendovereenkomst komt dus ook in jouw handen terecht. In dit document staan onder andere afspraken over de werkduur, het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Maar ook zijn er regels en het fasesysteem waar jij als inlener rekening mee moet houden. Daar gaan we verderop in dit artikel op in.
Voor je met uitzendkrachten gaat werken, moet je wel weten waar je aan begint. Check daarom eerst ons artikel over uitzendbureaus en lees je in over de voor- en nadelen.
De regels bij een uitzendovereenkomst
Een uitzendovereenkomst lijkt simpel, maar er hangen wel wat regels aan. En het is belangrijk om die eerst te begrijpen voor je info over het fasesysteem gaat lezen. Laten we dus kort uitleggen wat de belangrijkste regels zijn bij een uitzendcontract.
Uitzendbeding
Een uitzendbeding is de formele opzegtermijn voor een uitzendovereenkomst. De meeste uitzendbureaus houden daarvoor een periode van maximaal een jaar aan. Als er in die periode bijvoorbeeld even geen werk is, kan jij of het uitzendbureau het contract direct beëindigen. Wordt je medewerker in die periode ziek? Dan moet het uitzendbureau het loon van je medewerker doorbetalen. Let wel op: het uitzendbeding moet in het uitzendovereenkomst staan, anders mag je een medewerker dus niet zomaar ontslaan.
Aanzegplicht
Heeft je uitzendkracht een uitzendovereenkomst van langer dan zes maanden? Dan moet je uiterlijk een maand voor het contract verloopt aangeven of je je co-worker wilt behouden. Dit geef je schriftelijk door aan het uitzendbureau. De meeste bedrijven gaan ervan uit dat zo'n aanzegplicht niet geldt als ze verder willen met een uitzendkracht, maar niets is minder waar. Wel is het zo dat de aanzegplicht niet geldt of veel korter is wanneer het contract van je uitzendkracht korter dan zes maanden loopt.
Aansprakelijkheid
Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Wie wordt er aangekeken bij bijvoorbeeld een bedrijfsongeval? Nou, in veel gevallen ben jij dat. Een uitzendbureau zorgt er meestal voor dat zij niet aansprakelijk zijn, dus de aansprakelijkheid valt dan in jouw handen. Als inlener ben je dan verantwoordelijk voor je uitzendkracht alsof diegene je eigen medewerker is.
In sommige gevallen kun jij als inlener het uitzendbureau aansprakelijk stellen, bijvoorbeeld als de uitzendkracht opzettelijk ongewenst gedrag vertoont. Voor concreet en juridisch kloppend advies hierover kun je het beste een jurist inschakelen.
Fasensysteem uitzendovereenkomst
Snap je al wat een uitzendbeding en aanzegplicht inhoudt? Dan kunnen we het nu hebben over het fasensysteem van een uitzendovereenkomst. Da's een belangrijk onderdeel van het uitzendproces waar elke uitzendkracht mee te maken krijgt. Waarom het voor jou belangrijk is? Per fase krijgt een uitzendkracht meer rechten waar je rekening mee moet houden.
De twee belangrijkste systemen zijn die van de ABU en NBBU. Het zijn precies dezelfde systemen, maar de fasen heten net wat anders. Let daar dus op bij het lezen. Ook geldt er in fase A of fase 1 en 2 wel of niet een uitzendbeding. We bespreken beide gevallen.
Fase A of fase 1 en 2, met uitzendbeding
Een uitzendovereenkomst in fase A of fase 1 en 2 spant over 52 weken, dus maximaal een jaar. Als er in deze fase een uitzendbeding geldt, krijg je te maken met de volgende regels:
- opzeggen van de uitzendovereenkomst mag als er geen werk meer is;
- je medewerker heeft geen recht op loondoorbetaling;
- in fase A met uitzendbeding bij ziekte, heeft je medewerker recht op loondoorbetaling tot het einde van het contract.
Fase A of fase 1 en 2, zonder uitzendbeding
Geldt er geen uitzendbeding in fase A of fase 1 en 2? Dan moet je rekening houden met het volgende:
- je mag je medewerker niet zomaar ontslaan, ook als er geen werk is;
- als er geen werk is, krijgt je medewerker soms het loon doorbetaald;
- je medewerker krijgt bij ziekte het loon doorbetaald, al geldt er wel 1 wachtdag.
Fase B of fase 3
Op naar de volgende fase? Dan belanden we bij fase B of fase 3. In 2023 heeft het fase B contract nieuwe regels gekregen: de duur van deze fase is verkort van 4 naar maximaal 3 jaar. En het aantal maximum contracten is verkort naar 6. In deze fase heeft je medewerker een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder uitzendbeding. Hierbij komen de volgende regels aan bod:
- bij niet voldoende werk krijgt je medewerker het loon 100% doorbetaald;
- je medewerker moet een maand voor het contract eindigt weten of het contract wel of niet wordt verlengd;
- in het contract staat een einddatum. Het dienstverband stopzetten voor deze datum mag alleen met een geldige reden;
- in fase B heeft je medewerker urengarantie, dus je moet er altijd voor zorgen dat je co-workers in fase B werk hebben;
- bij ziekte krijgt je medewerker loon doorbetaald.
Fase C of fase 4
En dan komen we aan bij de laatste fase: het fase C contract of fase 4. Je medewerker bereikt deze fase zodra diegene langer dan 3 jaar in dienst is bij het uitzendbureau. Diegene krijgt dus een vast contract van het uitzendbureau. Welke regels dan gelden? Nou, het volgende:
- je medewerker mag niet zomaar ontslagen worden. Dat kan alleen op staande voet, met toestemming van de rechter of het UWV of met een beëindigingsovereenkomst;
- als er geen werk meer is, moet het uitzendbureau het loon van je co-worker volledig doorbetalen;
- het uitzendbureau betaalt het loon door bij ziekte, al geldt er wel 1 wachtdag. Is je werknemer langer dan 2 jaar ziek? Dan mag het uitzendbureau de medewerker ontslaan.
Overzicht fasensysteem
Pff, zie je door de bomen het bos niet meer? Bof jij even dat we een handig overzicht maakten van al die verschillende fasen. Check it out:
- Periode: maximaal 1 jaar.
- Geen werk = opzeggen uitzendcontract.
- Je mag je medewerker elk moment ontslaan.
- Geen recht op loondoorbetaling bij geen werk.
- Bij ziekte heeft je medewerker recht op loondoorbetaling.
- Periode: maximaal 1 jaar.
- Je mag je medewerker niet zomaar ontslaan.
- Geen werk = soms wel loondoorbetaling.
- Bij ziekte heeft je medewerker recht op loondoorbetaling.
- Periode: maximaal 3 jaar of 6 contracten.
- Geen uitzendbeding.
- Aanzegplicht geldt, dus je moet tijdig doorgeven of je het contract van je medewerker verlengt of stoptzet.
- Contract heeft een einddatum.
- Geen werk = doorbetalen loon.
- Bij ziekte heeft je medewerker recht op loondoorbetaling.
- Periode: onbepaalde tijd.
- Vast contract.
- Je medewerker moet volgens de normale ontslagprocedure ontslagen worden.
- Geen werk = loon doorbetalen.
- Bij ziekte heeft je medewerker recht op loondoorbetaling.
Het is nogal wat, al die fasen van een uitzendovereenkomst. Wil je meer weten over andere contracten? Bekijk onze pagina over soorten contracten en leer meer over bijvoorbeeld een payrollovereenkomst, vast contract en nulurencontract. En natuurlijk vind je ook andere handy dandy info in onze recruitment guide.
Key takeaways
- Een uitzendovereenkomst is een tijdelijk contract waarbij een uitzendkracht via een uitzendbureau bij een inlener (jouw organisatie) werkt.
- In zo'n uitzendovereenkomst staan onder andere afspraken over de werkduur, het salaris en de arbeidsvoorwaarden.
- Een belangrijke regeling bij de uitzendovereenkomst is het uitzendbeding, waarbij een opzegtermijn van maximaal een jaar geldt.
- Ook de aanzegplicht is belangrijk, waarbij je tijdig moet aangeven of je de uitzendkracht wilt behouden als het contract langer dan zes maanden duurt.
- De aansprakelijkheid ligt meestal bij de inlener, hoewel het uitzendbureau soms ook aansprakelijk kan worden gesteld.
- Het fasensysteem kent de fasen A, B en C, of fase 1, 2, 3 en 4.
- Bij fase A kan een uitzendbeding gelden. Deze fase duurt 52 weken, waarbij de medewerker bij geen werk in sommige gevallen ontslagen kan worden.
- Fase B duurt maximaal 3 jaar of 6 contracten. Je medewerker krijgt meer rechten, zoals loondoorbetaling bij geen werk en urengarantie.
- Fase C is een vast contract.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een uitzendovereenkomst?
-
Wat is het verschil tussen fase A en B?
-
En het verschil tussen fase B en C?
Een uitzendovereenkomst is een tijdelijk contract waarbij een uitzendkracht via een uitzendbureau bij een inlener werkt, met afspraken over werkduur, salaris en voorwaarden.
Het verschil tussen een uitzendovereenkomst in fase A en B is de duur: fase A duurt maximaal een jaar, terwijl fase B maximaal 3 jaar duurt en meer rechten geeft aan de uitzendkracht. Ook geldt er geen uitzendbeding bij fase B.
Bij een uitzendovereenkomst in fase C heeft de uitzendkracht een vast contract bij het uitzendbureau, met meer ontslagbescherming en andere rechten.