Oproepcontract met voorovereenkomst

Verwacht je binnenkort (veel) personeel nodig te hebben, maar kunnen de dingen ook zomaar helemaal anders lopen? Dan is het oproepcontract met voorovereenkomst misschien precies wat je zoekt. Daarmee spreek je alvast met een medewerker af dat jullie graag met elkaar in zee gaan, maar staat er nog niks helemaal vast. Hoe dat precies zit? Dat leggen we op deze pagina zo goed mogelijk uit. Ook de voor- en nadelen van de voorovereenkomst komen aan bod, net als de belangrijkste regels en een handig voorbeeld. Zo weet je straks precies wat deze flexibele overeenkomst inhoudt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een oproepcontract met voorovereenkomst?

Een oproepcontract met voorovereenkomst is een bepaald soort oproepovereenkomst. Hierbij roep je de oproepkracht op wanneer er werk is en gaat het contract pas in wanneer de werknemer de opdracht aanneemt. Het is officieel dus geen arbeidsovereenkomst, maar een set afspraken op papier over de overeenkomst die jullie sluiten wanneer de werknemer aan de slag gaat. Bij de oproep geef je aan op welke dagen en tijden je iemand nodig hebt. De werknemer kiest dan zelf of ie de opdracht aanneemt. Per klus of opdracht die de medewerker aanneemt, sluiten jullie een contract af.

Een voorovereenkomst is ideaal als je nog niet weet of je een werknemer nodig hebt, maar wel graag iemand achter de hand hebt voor het geval dat. Voor beide partijen is deze manier van werken heel flexibel. Bij een oproepcontract met voorovereenkomst spreken jullie de arbeidsvoorwaarden al af en tekenen jullie een intentieverklaring. Daarmee geven jullie aan met elkaar te willen werken. Als er eenmaal werk is, kun je dankzij de voorovereenkomst snel schakelen.

Wanneer kies je voor een oproepcontract met voorovereenkomst?

Een oproepcontract met voorovereenkomst is interessant als de hoeveelheid werk flink schommelt en onvoorspelbaar is. Dat is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties.

  • Seizoensgebonden werk. Sectoren als de landbouw, toerisme en recreatie hebben piekseizoenen. Het is handig om in deze drukke periodes snel extra werknemers te kunnen oproepen.
  • In de evenementenbranche. Als je bedrijf betrokken is bij de organisatie van (sport)evenementen, beurzen of concerten, wil je je werknemers goed kunnen matchen met de specifieke behoeften van het evenement. Dat kan met een oproepcontract met voorovereenkomst.
  • In de horeca en detailhandel. Is het onverwacht terrassenweer in oktober? Dikke kans dat je dan opeens extra personeel nodig hebt. De voorovereenkomst maakt het makkelijk om snel mensen op te piepen in dit soort situaties.
  • Onvoorspelbare werklast. Het kan dat je werkdruk afhangt van externe factoren of dat je veel projectmatig werkt. Met flexibele arbeidskrachten speel je hier makkelijk op in.

Kun je redelijk inschatten wanneer je werknemers nodig hebt en hoeveel, maar wil je wel flexibel blijven? Dan kun je ook kiezen voor een ander type flexcontract, zoals een nulurencontract of een min-maxcontract.

Voor- en nadelen oproepcontract met voorovereenkomst

Twijfel je of dit het ideale contracttype is voor jou en je werknemers? Daar kom je vanzelf achter als je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt.

Voordelen oproepcontract met voorovereenkomst

  • Het grootste voordeel is zonder twijfel de flexibiliteit die dit soort contract biedt. Je stemt de inzet van werknemers easy peasy af op de vraag.
  • Je bespaart een hoop kosten, want je betaalt alleen de uren die iemand werkt.
  • Met dit contract heb je geen verplichtingen. Voor elke periode dat iemand voor je werkt, stel je namelijk een nieuw contract op.

Nadelen oproepcontract met voorovereenkomst

  • Werknemers mogen het werk weigeren. Daardoor loop je het risico dat je op korte termijn geen personeel kunt vinden voor een job.
  • Na drie tijdelijke contacten waarvan de tussenpozen korter dan 6 maanden zijn, heeft je werknemer recht op een vast contract.
  • Oproepkrachten zijn vaak minder betrokken bij je bedrijf dan vaste medewerkers.

Oproepcontract met voorovereenkomst voorbeeld

Op zoek naar een voorbeeld van een oproepcontract met voorovereenkomst? Slim, want door te checken hoe andere bedrijven zo’n contract opstellen, draai je straks zelf ook een goed exemplaar in elkaar.

Regels oproepcontract met voorovereenkomst

Met een oproepcontract met voorovereenkomst kies je voor veel flexibiliteit en weinig verplichtingen. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen regels zijn. Om oproepkrachten te beschermen, moet je je als werkgever aan bepaalde wetten en regels houden.

Minimale oproeptermijn

Heb je een werknemer nodig? Roep de oproepkracht dan minstens vier dagen van tevoren op. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch of via WhatsApp. Check wel wat hierover in de cao staat. Het kan dat de oproeptermijn daarin is verkort tot een dag.

Aanbod vast contract na 12 maanden

Wanneer iemand langer dan een jaar voor je werkt, moet je diegene binnen een maand een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dit moet minimaal het gemiddelde aantal uren per week zijn dat diegene in dat jaar heeft gewerkt.

Nieuwe periode, nieuw contract

Bij een oproepcontract met voorovereenkomst moet je een nieuw contract afsluiten voor elke nieuwe periode dat je medewerker werkt. De ketenregeling is hierbij gewoon van toepassing. Dat houdt in dat je na drie opeenvolgende contracten een vast dienstverband moet aanbieden.

Niet meer nodig? Wel betalen

Heb je een flexkracht opgeroepen, maar heb je toch geen werk voor diegene? Als je dit korter dan vier dagen van tevoren laat weten, ben je verplicht om de uren waarvoor je iemand had opgeroepen toch te betalen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een oproepcontract met voorovereenkomst is een oproepovereenkomst waarbij je pas echt een contract afsluit wanneer je werknemer aan de slag gaat.
  • Een voorovereenkomst is interessant als je nog niet weet of je een werknemer nodig hebt, maar wel graag iemand achter de hand hebt.
  • Dit contracttype heeft verschillende voor- en nadelen. Zo biedt het flexibiliteit, maar loop je ook het risico dat je zonder werknemer zit.
  • Als je een oproepcontract met voorovereenkomst aangaat, krijg je te maken met verschillende wetten en regels die oproepkrachten beschermen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een oproepcontract met voorovereenkomst?

  • Dat is een type oproepovereenkomst waarbij jullie afspraken maken en de intentie uitspreken met elkaar te willen werken. De echte arbeidsovereenkomst sluiten jullie af als de werknemer de oproep aanneemt.

  • Wat moet er in een voorovereenkomst staan?

  • In deze overeenkomst spreken jullie af een arbeidsovereenkomst aan te gaan zodra er werk is en de werknemer dat accepteert. Ook spreken jullie alvast dingen af over het loon, de werkzaamheden en de einddatum.

  • Hoe moet ik een oproepcontract met voorovereenkomst opzeggen?

  • Houd als werkgever rekening met een opzegtermijn van een maand. Werknemers hebben een opzegtermijn van vier dagen, tenzij anders is afgesproken in de cao.

Alles over arbeidsovereenkomsten