Flexcontract

Wil je op een flexibele manier personeel inzetten? Daarvoor biedt een flexcontract natuurlijk uitkomst. Wist je dat dit eigenlijk gewoon een verzamelterm is voor verschillende oproepcontracten? Er zijn stiekem drie soorten flexibele arbeidscontracten, waar we op deze pagina dieper induiken. Check ook meteen wat voor rechten flexkrachten hebben, zo ontdek je of dit flexibele contracttype dé oplossing is voor jouw organisatie.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een flexcontract?

De naam zegt het eigenlijk al: een flexcontract is een flexibele arbeidsovereenkomst. Flexibel in de zin dat je geen werkuren in het contract vastlegt. Het gaat hierbij om een oproepovereenkomst, wat inhoudt dat je de werknemer alleen vraagt om te komen werken wanneer er daadwerkelijk werk te doen is. Daardoor kan het zijn dat de werknemer de ene week bijvoorbeeld 36 uur werkt en de andere week maar 12 uur. Dit soort contract maakt het voor jou als werkgever mogelijk om in te spelen op schommelingen in de hoeveelheid werk dat er te doen is. Of om personeel in te zetten voor tijdelijke projecten of seizoenswerk. Een flexibel contract kun je als vast contract of als tijdelijk contract afsluiten.

Soorten flexcontracten

Naast uitzendwerk zijn er drie soorten flexibele contracten: een nulurencontract, een min-maxcontract en een oproepcontract met voorovereenkomst.

Nulurencontract

Bij een nulurencontract roep je werknemers op wanneer je werk voor ze hebt. Ze werken de ene periode daarom meer dan de andere en ook hun inkomen schommelt. Het is belangrijk dat je medewerkers minstens 4 dagen van tevoren oproept als je wilt dat ze komen werken.

Min-maxcontract

Ook bij dit type flexcontract wisselt het aantal uren, maar spreek je wel een vast aantal uren af dat je medewerker minstens werkt per week, maand of jaar. Dit heet garantie-uren. Ook leggen jullie in het min-maxcontract vast hoeveel uur je je werknemer maximaal oproept. Is er toch niet genoeg werk te doen? Dan moet je alsnog de garantie-uren uitbetalen.

Oproepcontract met voorovereenkomst

Als je je werknemer een oproepcontract met voorovereenkomst geeft, bepaalt die zelf of ie wel of niet komt werken wanneer je ’m oproept. Zegt de medewerker ja, dan maken jullie afspraken en leggen deze vast in een arbeidsovereenkomst. Voor elke periode waarin de werknemer werkt, geef je een nieuw, tijdelijk contract.

Regels flexcontracten

Good to know: werknemers die je een flexcontract aanbiedt, worden in de wet beschermd door een aantal vaste regels.

  • Geef je een contract tot 15 uur per week zonder vaste werktijden? Dan betaal je je werknemer altijd minstens 3 uur per oproep. Dus ook wanneer diegene maar een uurtje komt werken.
  • Als je werknemer ziek is, betaal je gewoon het loon door over de tijden die je werknemer eigenlijk zou werken.
  • Bied je een flexcontract aan van (minder dan) 6 maanden? Dan mag je je medewerker geen proeftijd geven. Ook mag je in principe geen concurrentiebeding in het contract opnemen.
  • Wanneer iemand 3 maanden achter elkaar iedere week of minimaal 20 uur per maand voor je werkt onder een flexibel contract, kan diegene een ‘normaal’ contract eisen dat meer vastigheid biedt. Als je dit niet wilt aanbieden, moet je kunnen bewijzen dat je op vaste basis niet voldoende werk voor diegene hebt.
  • Wanneer je werknemer 3 maanden of langer meer uren werkt dan jullie hebben afgesproken, kan die eisen dat je het aantal uren in het contract verhoogt.
  • Voor het verlengen van flexcontracten gelden dezelfde wettelijke regels als voor tijdelijke contracten. Wil je niet verder met de flexkracht? Houd dan rekening met de aanzegtermijn, want die geldt gewoon.
  • De eerste 6 maanden kun je met je werknemer afspreken dat je geen loon betaalt als er geen werk is. Na die periode heb je een loondoorbetalingsverplichting, tenzij anders is afgesproken in de cao. Wat je betaalt, hangt af van wat je medewerker gemiddeld verdiende in de drie voorgaande maanden.

Voor altijd een flexcontract?

Misschien wel de belangrijkste regel ontbreekt hierboven nog: je mag flexkrachten maximaal een jaar onder een flexcontract laten werken. Daarna moet je een vast aantal uren per week, maand of jaar aanbieden. Je kijkt daarbij naar de uren die je werknemer de afgelopen 12 maanden gemiddeld heeft gewerkt. Wil je medewerker geen vaste uren? Dan mag ie het aanbod weigeren en gewoon oproepkracht blijven. Het jaar daarna moet je wel opnieuw een aanbod doen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een flexcontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen vaste werkuren staan.
  • Er zijn drie soorten flexibele arbeidscontracten: een nulurencontract, een min-maxcontract en een oproepcontract met voorovereenkomst.
  • Flexwerkers worden in de wet beschermd door verschillende regels.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een flexibel contract?

  • Een flexibel contract of flexcontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen vaste uren staan. Er zijn drie soorten flexcontracten: nulurencontracten, min-maxcontracten en oproepcontracten met voorovereenkomst.

  • Hoe vaak mag je een flexibel contract aanbieden?

  • Na een jaar moet je je flexwerker een contract met vaste uren aanbieden. Wil je medewerker geen vaste uren? Dan mag je opnieuw een flexcontract aanbieden. In totaal mag je in 3 jaar tijd maximaal 3 flexibele arbeidscontracten geven.

  • Wat zijn de rechten van flexwerkers?

  • Werknemers met een flexcontract hebben volgens de wet verschillende rechten. Zo hebben ze onder voorwaarden recht op loondoorbetaling bij ziekte en als er geen werk is. Ook kunnen ze onder voorwaarden vaste uren eisen.

Alles over arbeidsovereenkomsten