Ketenregeling

Bij YoungCapital houden we van duidelijke taal en recht voor z'n raap advies. Dus laten we het hebben over iets waar elke vooruitdenkende werkgever van op de hoogte moet zijn: de ketenregeling. Misschien klinkt het een beetje als juridisch jargon, maar geen stress, wij maken het simpel voor je. Daarom leggen we je in dit artikel haarfijn uit wat de ketenregeling inhoudt, wanneer je werknemers recht hebben op een vast contract en wat de uitzonderingen op de ketenbepaling zijn. Tot slot geven we je insider tips om goed met de ketenregeling om te gaan als werkgever. Klaar voor? Start.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is de ketenregeling?

De ketenregeling is een wettelijke bepaling die zegt hoe vaak je werknemers achter elkaar tijdelijke contracten mag geven, voordat het automatisch een vast contract wordt. De ketenbepaling is in 2020 in het leven geroepen om een balans te vinden tussen flexibiliteit voor werkgevers en zekerheid voor werknemers.

3x3x6-regel

De hoofdregel van de ketenregeling is simpel: je mag maximaal drie tijdelijke contracten geven in drie jaar. Na drie contracten of na drie jaar krijgt de werknemer automatisch een vast contract. Als er meer dan zes maanden zitten tussen twee arbeidsovereenkomsten, begint de telling opnieuw en mag je weer drie tijdelijke contracten in drie jaar geven. Het wordt daarom ook wel de 3x3x6-regel genoemd.

Opvolgend werkgeverschap

Opvolgend werkgeverschap is een belangrijk begrip in de ketenregeling. Dit speelt namelijk een rol als een werknemer hetzelfde werk blijft doen, maar dan bij een andere werkgever. Als voorbeeld nemen we een bedrijfsovername. Neem je een bedrijf over waarbij de werknemers dezelfde baan blijven houden? Dan tellen hun vorige tijdelijke contracten mee in de nieuwe keten.

Voorbeeld ketenbepaling 2024

Hoe werkt de ketenregeling in de praktijk? Een voorbeeld:

  • Je neemt een nieuwe medewerker aan met een tijdelijk contract van 9 maanden dat begint op 1 januari.
  • Nadat dit contract is afgelopen, bied je de medewerker na een pauze van 3 maanden weer een tijdelijk contract aan voor 18 maanden, dat ook op 1 januari begint.
  • Als je in het derde jaar opnieuw een tijdelijk contract wilt aanbieden, kan dat, maar het mag maximaal 6 maanden duren.
  • Na deze 3 jaar moet je een vast contract aanbieden vanaf het vierde jaar.

Ketenbepaling voorbeeld
Jaar Startdatum Einddatum Contractduur Contracttype
1 1 januari 2024 30 september 2024 9 maanden 1e tijdelijke contract
2 1 januari 2025 30 juni 2026 18 maanden 2e tijdelijke contract
3 30 juni 2026 31 december 2026 6 maanden 3e tijdelijke contract
4 1 januari 2027 n.v.t. onbepaalde tijd vast contract

Bijzondere gevallen ketenregeling

De ketenregeling is een ingewikkeld begrip, maar we zijn er nog niet. Aan deze bepaling zitten namelijk een aantal uitzonderingen verbonden. Die hebben vaak te maken met aanpassingen in de cao’s van verschillende sectoren, maar er zijn ook andere aangepaste regels. Hieronder vind je de bijzondere gevallen op een rij.

Ketenregeling uitzendkracht

Goed om te weten als je uitzendkrachten in dienst hebt: in een uitzendovereenkomst staat vaak iets dat het ‘uitzendbeding’ wordt genoemd. Tijdens een uitzendbeding (die maximaal een jaar duurt) geldt de ketenregeling niet. Pas daarna gaat de ketenregeling werken en mag de uitzendkracht binnen drie jaar maximaal zes keer een tijdelijk contract krijgen. Neem je de uitzendkracht zelf in dienst? Dan loopt de ketenbepaling ook door.

Let op: voor werknemers die via detacheren of payroll bij je werken geldt de ‘normale’ ketenregeling.

Bbl contract ketenregeling

Je hoeft je geen zorgen te maken over de ketenregeling als je te maken hebt met werknemers die een beroepsopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen en een leer-werkovereenkomst hebben. Ook geldt de ketenbepaling niet voor scholieren onder de 18 jaar die maximaal 12 uur per week een bijbaan hebben.

Ketenregeling AOW

Voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt geldt een andere ketenbepaling. Deze medewerkers hebben recht op een vast contract als ze in een periode van 4 jaar 6 tijdelijke contracten hebben gehad.

Ketenbepaling seizoensarbeid

In de cao’s van sectoren met seizoenswerk, zoals horeca en landbouw, is de ketenregeling ook aangepast. Dit gebeurt om tijdens drukke tijden het werk op te kunnen vangen en tegelijkertijd te zorgen dat de personeelskosten niet te hoog worden.

Als er per jaar maximaal 9 maanden werk is, is de tussenperiode tussen tijdelijke contracten verkort tot maximaal 3 maanden. Dit betekent dat als de pauze tussen twee contracten langer is dan 3 maanden, de telling van tijdelijke contracten opnieuw begint. Er is dus eigenlijk sprake van een soort 3x3x3-regel.

Andere afwijkende cao’s

Misschien was het met bovenstaande uitzonderingen al duidelijk, maar in elke cao kunnen afwijkende regels voor tijdelijke contracten staan. Pak dus de cao erbij die geldt voor jouw bedrijf en bekijk de specifieke regels. Soms is daarin bijvoorbeeld afgesproken dat een werknemer maximaal 6 opvolgende tijdelijke contracten mag krijgen. En dat tijdelijke contracten mogelijk zijn over een periode van maximaal 4 jaar. In sommige cao's is de ketenbepaling zelfs helemaal niet van toepassing, omdat er alleen maar gebruik wordt gemaakt van tijdelijke contracten. Denk aan het betaald voetbal. De overheid bepaalt voor welke functies en sectoren dat geldt.

Omgaan met de ketenregeling: 4 tips

‘t Is wat, zo’n juridische regeling. Hoe houd je de ketenregeling voor jouw bedrijf behapbaar? Bijvoorbeeld met onze praktische adviezen.

Tip 1. Kalender bijhouden

Houd nauwkeurig bij hoelang iemand al voor je werkt, bijvoorbeeld in een aparte kalender. Slim, want voor je het weet, verandert een tijdelijk contract in een vast dienstverband. En hoewel verrassingen leuk zijn, geldt dat niet altijd in de wereld van contracten.

Tip 2. Zie de ketenregeling als kans

Zie de ketenregeling niet als een last, maar gebruik de kansen die het jouw bedrijf biedt. Stel je voor: je hebt voor een project een medewerker nodig, maar je weet niet zeker voor hoelang. In plaats van meteen een vast contract uit de kast te trekken, kun je beginnen met een contract van zeg, zes maanden. Is het een goede match en heb je meer tijd nodig? Verleng het contract gewoon (niet meer dan twee keer natuurlijk). Is het project eerder klaar of past de werknemer toch niet helemaal in het team? Dan ben je niet gebonden aan een lang contract. Dit laat ook nog eens zien dat je flexibel en modern te werk gaat, iets wat jongere generaties werknemers (Gen Z laat je horen) zeker waarderen.

Tip 3. Communiceren kun je leren

Communiceer goed met je werknemers over hun contracten. Leg bijvoorbeeld de invloed van de ketenregeling op hun persoonlijke situatie uit. Dit is niet alleen goed voor de werkrelatie, maar helpt ook misverstanden over het al dan niet verlengen van contracten te voorkomen.

Tip 4. Check de expert

Bij twijfel, schakel altijd een juridische expert in. Misstappen zijn snel gemaakt, dus probeer problemen en boetes te voorkomen.

Young Magazine

Key takeaways

  • De ketenregeling bepaalt hoe vaak je werknemers tijdelijke contracten mag geven voordat het automatisch een vast contract wordt.
  • De hoofdregel is maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar. Als er meer dan zes maanden zitten tussen twee contracten, begint de telling opnieuw. Daarom noemen we het ook wel de 3x3x6-regel.
  • Elke cao kan afwijkende regels hebben als het gaat om de ketenbepaling, dus controleer de specifieke regels voor jouw bedrijf.
  • Tips: houd de contractduur nauwkeurig bij, zie de ketenregeling als kans, communiceer goed met werknemers en raadpleeg juridisch advies bij twijfel.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is de ketenregeling?

  • De ketenregeling bepaalt hoe vaak en binnen welke periode je werknemers een tijdelijk contract kunt aanbieden. Sinds 2020 geldt de 3x3x6-regel: na drie jaar of drie contracten met tussenpozen van maximaal 6 maanden geef je de werknemer verplicht een vast contract.

  • Welke uitzonderingen zijn er op de ketenregeling?

  • Als er uitzonderingen gelden voor jouw bedrijf, staan die in de cao. Zo gelden er bijvoorbeeld andere regels voor seizoenswerk. Ook bij bbl contracten en werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd gelden er aangepaste regels.

  • Wat houdt opvolgend werkgeverschap in?

  • Opvolgend werkgeverschap betekent dat als een werknemer hetzelfde werk blijft doen, maar bij een andere werkgever, de tijdelijke contracten uit het verleden meetellen in de nieuwe keten van contracten.

  • Geldt de ketenregeling voor werknemers onder de 18 jaar?

  • Nee, de ketenregeling is niet van toepassing op scholieren onder de 18 jaar die maximaal 12 uur per week een bijbaan hebben.

Alles over Arbeidsovereenkomst