Assessment software

Assessment software, nog zo'n tool die vast van pas komt bij je recruitmentproces. Je wilt natuurlijk weten wat voor vlees je in de kuip hebt en daar kun je op veel manieren achter komen. Assessment software is er daar één van. Benieuwd wat deze tool voor jou en je organisatie kan betekenen? YoungCapital heeft alle facts, dus lees lekker verder en overweeg of assessment software iets voor jou is.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is assessment software?

Recruitment software komt in allerlei soorten en maten en zo ook assessment software. Zo'n programma is handig voor je recruitmentproces, want het neemt niet alleen opdrachten voor jou af, maar het beoordeelt de kandidaten ook. Zo kun je meerdere kandidaten in een keer op de proef stellen en weet je daardoor in no time welke sollicitanten het beste met jouw openstaande vacature matchen. Waarom zou je nog meer voor assessment software kiezen? Misschien omdat:

 • je te veel kandidaten hebt;
 • je een cultural fit net zo belangrijk als skills vindt;
 • je bias wilt weghalen, zodat je uiteindelijke keuze objectiever is.

En als deze redenen niet goed genoeg zijn voor jou, dan ben je vast benieuwd naar de voordelen van een candidate assessment tool. Ten eerste bespaar je tijd en geld, omdat je assessment software maar een keer hoeft te kopen. Daarna verspreid je met gemak de assessments onder de kandidaten. Ten tweede filter je sneller kandidaten op basis van de resultaten. Zo scheid je makkelijker het kaf van het koren en houd je een handjevol kandidaten over die het 'm misschien worden.

Young Magazine

Wat doet assessment software?

Met zoveel verschillende soorten organisaties is het alleen maar logisch dat assessment software meerdere functies moet hebben. Hier zijn een paar voorbeelden van wat assessment software voor jou kan betekenen:

 • Testen afnemen. Of het nu gaat om een Myers Briggs persoonlijkheidstest, een typetest of een cognitieve test, met goede assessment software kun je allerlei proeven en enquêtes naar je kandidaten sturen. En dat gewoon automatisch tijdens het werving- en selectieproces.
 • Quality of hire voorspellen. Simpel gezegd: een assessment platform kan aan de hand van cv's de kwaliteit van een kandidaat inschatten. Daarbij kijkt de software naar soft skills, werkervaring en opleidingen. En het beste? Deze functie wordt vaak ondersteund door AI, dus je hoeft zelf niet eens veel te doen.
 • Virtueel meelopen. Ja, ja, het wordt steeds futuristischer. Met deze online assessment tool leid je kandidaten door het kantoor en laat je ze zien hoe een werkdag bij jouw bedrijf eruitziet. Terwijl dit gebeurt, krijgen de kandidaten ook wat kleine tests. Zo merk je heel snel of er een cultural fit is.
 • Open hiring. Skip de cv's en motivatiebrieven en laat je kandidaten een assessment doen, waarbij je puur en alleen kijkt naar hun skills en vaardigheden. Want wat is er mooier dan werknemers de kans bieden die ze nodig hebben?

En zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden met assessment software. Als je budget het toelaat, kun je dit project bij je IT-afdeling leggen en zelf assessment software creëren. Uitbesteden is natuurlijk ook een optie. Er zijn voldoende organisaties die de meest uiteenlopende assessment software bieden. Check ze online.

Kies de juiste assessment software

De beste assessment software voor jouw organisatie kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Beslis wat je belangrijk vindt in een kandidaat en kijk wat de mogelijkheden zijn. Een simpele persoonlijkheidstest vertelt je voldoende over een kandidaat en een online code-test toont pas echt hoe goed een programmeur codeert.

Denk je nu 'Eh, dit is niks voor mij'? No offense taken, er zijn genoeg andere recruitment tools die jouw recruitmentproces net wat makkelijker en sneller maken. Check bijvoorbeeld onze pagina's over ATS, CRM of recruitment AI. En als je toch bezig bent: onze hele recruitment guide is maar een muisklik van je verwijdert.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat is assessment software?

 • Assessment software is een tool waarmee je kandidaten op de proef stelt. Je stuurt er allerlei opdrachten mee, maar je beoordeelt ook de resultaten en screent cv's aan de hand van allerlei criteria.

 • Is een online assessment platform geschikt voor mijn bedrijf?

 • Dat ligt aan wat je belangrijk vindt in een kandidaat en of je het budget ervoor hebt. Scrol terug naar boven, bekijk de voordelen en overweeg of assessment software handig gaat zijn voor jouw bedrijf.

Alles over recruitment tools