Open hiring

Weleens van ‘open hiring’ gehoord? Het klinkt misschien als een sprong in het diepe, zomaar nieuwe medewerkers aannemen zonder echt sollicitatieproces. Maar er zitten zowel voor- en nadelen aan open werven. In sommige situaties kan het goede uitkomsten bieden, en in andere gevallen is het juist niet de beste keuze. Wat is open hiring nou precies? Werkt het voor jou? En hoe pak je het aan? YoungCapital helpt je op weg met een stappenplan.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is open hiring?

Open hiring, de betekenis van deze term is letterlijk vertaald ‘open werven’. Dit is het aannemen van nieuwe medewerkers zonder dat daar een sollicitatieproces aan voorafgaat. Er komen dus geen motivatiebrieven, cv’s of sollicitatiegesprekken bij kijken. Een kandidaat meldt zich bij jouw bedrijf en jij neemt diegene meteen aan, dat is een open hire. As simple as that.

Waar open hiring vandaan komt? Vast niet heel verrassend: deze wervingsstrategie komt vanuit de VS en wordt daar al decennia lang gebruikt. Het werd opgezet met de gedachte om armoede te bestrijden en kansen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Young Magazine

De voordelen van open hiring

Open hiring klinkt misschien risky, maar er komen heel wat voordelen bij kijken, zoals:

  • Open werven versnelt het recruitmentproces enorm, omdat je niet te maken krijgt met de screening van sollicitanten. Bovendien zorgt dat er ook voor dat er veel minder kosten aan recruiting verbonden zitten.
  • Het is een goede manier om personeelstekorten op te lossen. Je hebt immers in no time nieuw personeel en zelfs als deze medewerkers ermee stoppen, bel je al snel weer de volgende kandidaat op de wachtlijst.
  • Open hiring gaat arbeidsmarktdiscriminatie tegen. Je hebt namelijk niet eens de kans om sollicitanten (on)bewust af te wijzen op hun achtergrond, gender, leeftijd, beperking of gat in hun cv.
  • Wist je dat een open wervingsproces leidt tot gemotiveerd personeel? Dat komt omdat je veel vertrouwen geeft aan je nieuwe medewerkers, en dat vertrouwen krijg je terug. Het werkt dus als een spiegel.

De nadelen van open hiring

Als er geen nadelen zouden zijn, zou ieder bedrijf voor open hiring kiezen. Dus eh, wat zijn de cons?

  • Je loopt altijd de kans dat medewerkers toch niet in het bedrijf passen. Gelukkig werk je daarom met een proefperiode. Je kunt dus altijd afscheid nemen zodra er geen cultural fit blijkt te zijn. Maar je tijd en energie gaat dan wel verloren.
  • Omdat je in veel gevallen mensen met wat minder ervaring aanneemt, is er meestal extra begeleiding nodig en een intensief inwerkproces. Je moet wel de ruimte en de juiste medewerkers hebben om dit aan te kunnen bieden.
  • Er is altijd een kans dat iemand onderaan de wachtlijst beter binnen de functie past dan de kandidaat die je als eerste belt. Zonde.

Wanneer kiezen voor open hiring?

Je merkt het waarschijnlijk al aan de voor- en nadelen: open hiring werkt in sommige situaties beter dan in andere. Als je het ons vraagt, past een open wervingsproces goed als:

  • de enige echte grote functie-eisen het werk fysiek kunnen uitvoeren en gemotiveerd zijn;
  • jouw bedrijf met korte lijntjes werkt en veel persoonlijk contact biedt tussen werknemers en hun manager;
  • je het diversiteits- en inclusiebeleid van jouw bedrijf een boost wilt geven.

Succesvol open werven in 5 stappen

Wil je open hiring uitproberen voor een of meerdere openstaande functies? Gebruik ons stappenplan als leidraad.

Stap 1: Vacature schrijven en plaatsen

Aan deze stap in het recruitmentproces ontkom je helaas niet. Want zonder vacature krijg je natuurlijk geen reacties. Zorg ervoor dat in de vacature duidelijk staat dat het gaat om open hiring en stel geen (hoge) functie-eisen. Plaats de vacature vervolgens het liefst op meerdere jobboards en je eigen werken-bij website, zodat je zoveel mogelijk reacties krijgt.

Stap 2: Intekenlijst maken

Kandidaten hoeven geen cv of sollicitatiebrief op sturen, maar laten alleen hun naam en contactgegevens achter. Plaats dus een intekenlijst op je website die geïnteresseerden kunnen invullen. Komt je vacature ook op een jobboard? Zorg er dan voor dat er meteen wordt doorgelinkt naar jouw eigen website, zodat kandidaten alsnog terechtkomen bij de intekenlijst.

Stap 3: Kandidaten benaderen

Bij open hiring is het first come first served, dus het is belangrijk om de reacties te ordenen op basis van tijd. Een ATS kan hierbij enorm helpen. Zodra je de eerste paar reacties binnen hebt, pak je de telefoon erbij: ‘Hoi, je bent aangenomen.’ Makkelijk, niet?

Stap 4: Kennismakingsgesprek

Hoewel je kiest voor open werven, is het natuurlijk nog steeds belangrijk om te weten wie je voor je hebt. Daarom plan je na de bevestiging van de kandidaat een kennismakingsgesprek in. Let op: dit is géén sollicitatiegesprek, de medewerker is ten slotte al aangenomen. Dit is dus puur een gesprek om elkaar te leren kennen.

Stap 5: Inwerken en start proefperiode

Het is tijd: je nieuwe medewerker gaat beginnen. Een goede onboarding is altijd belangrijk, maar bij open hiring is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het inwerken. Vaak heb je namelijk mensen voor je die nog niet zo veel ervaring hebben of een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zorg dus voor persoonlijke begeleiding. Ook belangrijk: maak duidelijk dat er een proefperiode geldt. Kom je er na vier weken samen achter dat er toch geen match tussen jullie is? Dan neem je afscheid en bel je de volgende persoon op de intekenlijst.

Hopelijk heb je nu genoeg handvaten om zelf aan de slag te gaan met open werven. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af en bepaal zelf voor welke openstaande functies zo’n open wervingsproces een goede uitkomst kan zijn. Hulp nodig? Bij YoungCapital zijn we ook bekend met open hiring. Check onze diensten om te zien wat wij voor je kunnen doen.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is open hiring?

  • De letterlijke betekenis van open hiring is ‘open werven’. Het is een wervingsproces waarbij kandidaten direct worden aangenomen op first come first served basis. Zonder dat hier een cv, motivatiebrief of sollicitatiegesprek aan vooraf gaan.

  • Waarom zou je kiezen voor open werven?

  • Bij een open hire is er minder kans op arbeidsdiscriminatie en worden personeelstekorten snel en efficiënt opgelost. Deze manier van werven werkt vooral goed voor jobs waarbij geen hoge functie-eisen zijn.

Alles over wervingsstrategieën