Wachtdagen bij ziekte

Psst, heb je ooit van wachtdagen bij ziekte gehoord? Misschien niet, omdat het vrij normaal is om je zieke medewerker door te betalen. Maar met wachtdagen bij ziekte hoeft dat niet per se. Benieuwd hoe en wanneer je gebruik maakt van deze regeling? YoungCapital zocht het uit. Check op deze pagina wat wachtdagen bij ziekte precies zijn.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat zijn wachtdagen bij ziekte?

Loondoorbetaling bij ziekte, da's wat de meeste werkgevers doen. Maar wachtdagen bij ziekte komt ook weleens voor. Dat is een regeling waarbij je het loon van je medewerker tijdens de eerste en/of tweede dag van het ziekteverzuim niet doorbetaalt. Wacht, maar waarom zou je dat doen? Nou, het zorgt voor een lager ziekteverzuim, omdat medewerkers niet graag salaris inleveren voor een zieke dag. Alleen kleven aan wachtdagen bij ziekte ook de volgende nadelen:

  • inhoudingen op het loon zijn niet chill, dus daar worden je werknemers niet blij van;
  • wachtdagen bij ziekte worden vaak als een negatieve arbeidsvoorwaarde gezien, waardoor je een minder aantrekkelijke werkgever bent;
  • zieke medewerkers die toch naar werk komen, kunnen collega's aansteken;
  • sommige medewerkers blijven juist vanwege de wachtdagen bij ziekte toch langer thuis.

Overweeg dus goed of wachtdagen bij ziekte bij je organisatie past. Hoe het precies werkt? Dat lees je hieronder.

Hoe werken wachtdagen bij ziekte?

Wachtdagen bij ziekte staat niet in de wet, dus je moet deze regeling zelf invoeren binnen je organisatie. Zet in de cao of arbeidsovereenkomst dat je deze regel gebruikt, anders mag je geen loon inhouden en moet je je aan de wettelijke regeling houden. Noteer ook of het om 1 of 2 wachtdagen bij ziekte gaat.

Houd wel rekening met het volgende: als je medewerker al een keer ziek is geweest en binnen vier weken opnieuw ziek wordt, moet je het loon wel doorbetalen. De wachtdagen bij ziekte regeling geldt namelijk maar één keer in het jaar.

Young Magazine

Key takeaways

  • Wachtdagen bij ziekte zijn dagen waarop je het loon van een zieke medewerker niet doorbetaalt, meestal gedurende de eerste en/of tweede dag van het ziekteverzuim.
  • Het doel is om het ziekteverzuim te verminderen, omdat medewerkers terughoudend zijn om loon te verliezen vanwege ziekte.
  • Nadelen zijn dat het als een negatieve arbeidsvoorwaarde kan worden gezien. Ook kunnen zieke medewerkers die toch naar werk komen anderen aansteken, of ervoor kiezen om juist langer thuis te blijven.
  • Als werkgever moet je de wachtdagen bij ziekte-regeling zelf invoeren in de arbeidsovereenkomst of cao, omdat het niet wettelijk is vastgelegd.
  • Het loon kan voor één of twee dagen worden ingehouden, afhankelijk van de afspraken.
  • Als een medewerker binnen vier weken na een eerdere ziekteperiode opnieuw ziek wordt, moet het loon wel worden doorbetaald, omdat de wachtdagen bij ziekte-regeling slechts één keer per jaar van toepassing is.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat zijn wachtdagen bij ziekte?

  • Wachtdagen bij ziekte zijn dagen waarop je het loon van een zieke medewerker op de eerste en/of tweede ziektedag niet doorbetaalt. Het is geen verplichte regeling, dus je kiest er zelf voor of je 'm doorvoert.

  • Hoe voer je wachtdagen bij ziekte in?

  • Zet het in de cao of arbeidsovereenkomst, want wachtdagen bij ziekte zijn niet wettelijk geregeld. Als deze regeling niet in de cao of arbeidsovereenkomst staat, mag je dus geen loon inhouden.

Alles over verzuim