Bore-out

Wat, een bore-out? Bedoelen we geen burn-out? Nope. Maar wat is een bore-out dan precies en hoe weet je of je het hebt? YoungCapital deed onderzoek en zette alle kenmerken van een bore-out voor je op een rij: wat het is, hoe je het herkent en hoe je het behandelt. Op die manier verdwijnt de verveling op je werk als sneeuw voor de zon, of misschien vind je via YoungCapital wel een baan die je wél voldoende uitdaging biedt. Hoe dan ook, we staan klaar om je te helpen met het aanpakken van jouw bore-out.

Wat is een bore-out?

Misschien ken je het gevoel wel: je verveelt je dood op werk. Kan natuurlijk gebeuren, maar wat als dat gevoel nooit verdwijnt? Wat als je elke dag naar je screensaver staart en die rotklok maar niet voorbij tikt? Bingo, dat is een bore-out in een notendop. Dit is een situatie waarbij je letterlijk ziek wordt van verveling op je werk. Hoe dit ontstaat? Bijvoorbeeld door:

  • te weinig beschikbaar werk;
  • werk doen dat onder je niveau is;
  • routinematig werk doen wanneer dit niets voor jou is;
  • supersaai werk.

Bij een bore-out komen verschillende symptomen kijken, maar daarover later meer. Dat sommige medewerkers zich door een bore-out ziek melden, is dus niet gek. Wanneer je jouw bore-out symptomen negeert, kan dit zelfs leiden tot langdurig ziekteverzuim.

Verschil burn-out en bore-out

Er zit een verschil tussen een burn-out en bore-out, maar wat is dat dan? Bij een burn-out heb je een opgebrand gevoel door te veel werk. Hierdoor kom je vaak voor langere tijd in de ziektewet te zitten. Aan een burn-out gaat vaak een brown-out vooraf. Met een brown-out kun je nog wel je werkzaamheden uitvoeren, maar het wordt je langzaam te veel. Een bore-out is, zoals je misschien al merkt, anders. Bij een bore-out word je namelijk juist niet genoeg uitgedaagd. Kortom, bij een burn-out is je werk dus overweldigend en bij een bore-out is je werk juist onderweldigend.

Wat zijn bore-out symptomen?

Uh-oh, klinkt de betekenis achter een bore-out jou iets te bekend in de oren? Check dan hieronder de kenmerken van een bore-out:

  • Extreme verveling op werk
  • Stress
  • Somberheid
  • Laag energieniveau
  • Slecht slapen
  • Concentratieproblemen
  • Uitstelgedrag
  • Prikkelbaarheid
  • Weinig zelfvertrouwen

En ga zo maar door; het ene ziektebeeld lijkt niet op het andere. Zo kun je met een bore-out ook klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en een hoge bloeddruk hebben.

Wat te doen bij een bore-out? Behandeling en tips

Een officiële bore-out diagnose bestaat (nog) niet. Daarom kan de huisarts je ook niet doorverwijzen naar een psycholoog. Toch zijn er linksom of rechtsom genoeg manieren om jouw bore-out te fiksen.

1. Ondersteuning door de ggz

'Jullie zeiden toch net dat de huisarts je niet kan doorverwijzen?'. Klopt, maar dat kan wel voor depressieve klachten en burn-out klachten. Leg daar dus de nadruk op tijdens je spreekuur en zeg dat je asap met een professional in de ggz wilt praten. Je kunt het dan hebben over je (lichamelijke) klachten met betrekking tot een bore-out en samen naar oplossingen zoeken.

2. Maak je bore-out bespreekbaar op werk

Over je issues praten helpt 9 van de 10 keer. Deel bijvoorbeeld je gevoelens met collega's die je vertrouwt; dat kan al een opluchting zijn. Kijk daarna of je met je manager kan praten en denk alvast na over mogelijke oplossingen. Misschien zoek je meer verantwoordelijkheden binnen je functie of wil je doorgroeien naar een andere tak van het bedrijf? Jouw manager kan je hierbij helpen, maar alleen wanneer jij aangeeft wat je wilt en nodig hebt.

3. Ander werk zoeken

Heb je de bovenstaande oplossingen geprobeerd, maar helpt niks? Hoe je het ook wendt of keert, soms is een job niet de perfecte match voor jou. Misschien is kantoorwerk gewoon niet jouw ding, of thrive je juist beter in een omgeving met minder routine. Vraag jezelf daarom af 'Past dit werk wel bij mij?'. Is het antwoord nee? Dan is het toch tijd om onze vacatures af te struinen en een job te vinden die jou wél energie geeft.

Bore-out? Doe de symptomen test

Denk je nu 'Help! Ik heb misschien een bore-out' of ben je gewoon benieuwd of je er een hebt? Doe dan de symptomen Dutch Boredom Scale test, oftewel de DUBS. De test gaat als volgt: beantwoord de volgende uitspraken en check hoe je jouw werk ervaart en welke gevoelens daarbij naar voren komen. Geef aan hoe vaak elke uitspraak op jou past door een cijfer tussen 0 en 6 in te vullen. Tel vervolgens alle scores op en deel deze som door het aantal vragen (8) om je gemiddelde score te berekenen.

Heb je gemiddeld een 4 of hoger? Dan ligt er mogelijk een bore-out op de loer en is het tijd om daar iets aan te doen. Laat je in ieder geval niet intimideren door je collega's of baas. Jouw gevoelens zijn valid en plezier op werk is hartstikke belangrijk voor je welzijn.

Dutch Boredom Scale test

0: Nooit

1: Bijna nooit

2: Af en toe

3: Regelmatig

4: Vaker

5: Zeer vaak

6: Altijd

________ Op het werk lijkt de tijd te kruipen.

________ Ik voel me verveeld tijdens mijn werk.

________ Ik breng doelloze tijd door op mijn werk.

________ Ik ben rusteloos tijdens mijn werk.

________ Ik dagdroom als ik aan het werk ben.

________ Het lijkt alsof er geen einde komt aan mijn werkdag.

________ Ik heb de neiging om andere dingen te doen tijdens het werk.

________ Op het werk heb ik weinig te doen.

Key takeaways

  • Bij een bore-out word je letterlijk ziek van verveling op je werk.
  • Een bore-out ontstaat wanneer er te weinig beschikbaar werk is, je werk doet dat onder je niveau is, je routinematig werk doet of je werk supersaai is.
  • Er zijn verschillende bore-out symptomen, zoals concentratieproblemen, uitstelgedrag en prikkelbaarheid, maar ook lichamelijke klachten als hoofdpijn en een hoge bloeddruk.
  • Er bestaat geen officiële bore-out diagnose. Om een bore-out te verhelpen kun je wel in gesprek gaan met een professional in de ggz of je werkgever. Of zoek een andere job.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een bore-out?

  • Een bore-out is een situatie waarbij je je zó verveelt op je werk dat je er letterlijk ziek van wordt. Een bore-out ontstaat vaak bij supersaai werk, routinematig werk, werk dat onder je niveau is of wanneer er te weinig werk beschikbaar is.

  • Wat te doen bij een bore-out?

  • Dat ligt aan wat er mogelijk is voor jou. Ga bijvoorbeeld naar je huisarts en vraag om een verwijzing naar de ggz voor depressieve klachten. Praat ook met je manager over oplossingen of zoek juist een nieuwe job.

  • Heb ik een burn-out of een bore-out?

  • Het verschil tussen een burn-out en een bore-out is dat je bij een bore-out gestrest raakt van verveling op werk. Bij een burn-out ben je juist overspannen door te veel werk. Ga dus bij jezelf na of je overspannen of onderprikkeld bent. Ook altijd een goed idee: plan een afspraak in bij je huisarts.

  • Kun je van een burn-out naar een bore-out gaan?

  • Wanneer je bij het re-integreren na je burn-out minder zware en opbouwende werkzaamheden krijgt, kan het zomaar zijn dat je na enige tijd in een bore-out belandt. Overleg dus goed met je werkgever welke werkzaamheden je aankunt en voorkom dat je een bore-out krijgt na je burn-out.

  • Wie zijn er extra gevoelig voor een bore-out?

  • Als je onderliggende psychische klachten (o.a. depressie, ADHD, ADD), een passieve persoonlijkheid of een laag zelfbeeld hebt, ben je extra gevoelig voor het ontwikkelen van een bore-out.