Wat, een bore-out? Bedoelen we geen burn-out? Zeker niet. Een burn-out hebben we namelijk al besproken, da's wanneer je opgebrand bent door té veel werk. Maar wat is een bore-out dan precies en hoe weet je of je het hebt? YoungCapital deed research en zette alle kenmerken van een bore-out voor je op een rijtje: wat het is, hoe je het herkent en hoe je het behandelt. Zo verdwijnt je verveling op werk als sneeuw voor de zon of vind je via YoungCapital misschien een job die jou wél voldoende uitdaagt.
Wat is een bore-out?
Misschien ken je het gevoel wel, je doodvervelen op werk. Dat overkomt de meesten weleens, maar wat als dat gevoel continu doorgaat? Wat als je elke dag naar je screensaver staart en die rotklok maar niet voorbij tikt? Bingo, dat is een bore-out in een notendop. Dit is een conditie waarbij je letterlijk ziek wordt van verveling op werk. Het zorgt voor onder andere stress, een laag energieniveau en andere mentale en fysieke klachten. Hoe dit ontstaat? Bijvoorbeeld door:
- letterlijk te weinig werk;
- werk doen dat onder je niveau is;
- routinematig werk doen wanneer dit niet je vibe is;
- supersaai werk.
Een bore-out is voor de meesten maar een vaag concept. Misschien doe je wel alsof je aan het werk bent, zodat je collega's zien dat je hard werkt en je je niet judged voelt. Waarschijnlijk kaart je ook liever niet bij je leidinggevende aan dat je je letterlijk verveelt, bang voor diens reactie. Dat taboe is nergens voor nodig. Onderwerpen als dit moeten juist bespreekbaar zijn, zodat we er iets aan kunnen doen. Je werk moet jou als persoon namelijk aanvullen, niet van je wegnemen.
Wat zijn bore-out symptomen?
Uh-oh, klinkt dit iets te bekend in de oren? Check dan hieronder de kenmerken van een bore-out. Sidenote: de symptomen lijken op die van een burn-out en depressie, dus ga bij jezelf na of je je ook echt verveelt op werk.
- Extreme verveling op werk.
- Stress.
- Somberheid.
- Laag energieniveau.
- Slecht slapen.
- Concentratieproblemen.
- Uitstelgedrag.
- Prikkelbaarheid.
- Weinig zelfvertrouwen.
En ga zo maar door; het ene ziektebeeld lijkt niet op het andere. Zo kun je met een bore-out ook klachten als hoofdpijn, moeheid en een hoge bloeddruk hebben.
Hoe een bore-out behandeling gaat
Een officiële bore-out diagnose bestaat helaas niet. Daarom kan de huisarts je ook niet doorverwijzen naar een psycholoog. Toch zijn er linksom of rechtsom genoeg manieren om jouw bore-out te fiksen.
1. Ondersteuning door de ggz
'Jullie zeiden toch net dat de huisarts je niet kan doorverwijzen?'. Klopt, maar dat kan wel voor depressieve klachten en burn-out klachten. Leg daar dus de nadruk op tijdens je spreekuur en zeg dat je asap met een professional in de ggz wil praten. Dan kun je het hebben over je problemen en samen naar oplossingen zoeken.
2. Maak je bore-out bespreekbaar op werk
Over je issues praten helpt 9 van de 10 keer. Deel bijvoorbeeld je gevoelens met collega's die je vertrouwt; dat kan al een opluchting zijn. Kijk daarna of je met je manager kan praten en denk alvast na over mogelijke oplossingen. Misschien zoek je meer verantwoordelijkheden binnen je functie of wil je doorgroeien naar een andere tak van het bedrijf? Jouw manager kan je hierbij helpen, maar natuurlijk wel pas wanneer je aangeeft wat je wilt.
3. Ander werk zoeken
Heb je de bovenstaande oplossingen geprobeerd, maar helpt niks? Hoe je het ook wendt of keert, soms is een job niet de perfecte match voor jou. Misschien is kantoorwerk gewoon niet jouw ding, of thrive je juist beter in een omgeving met veel routine. Vraag jezelf daarom af 'Past dit werk wel bij mij?'. Is het antwoord nee? Dan is het toch tijd om onze vacatures af te struinen en een job te vinden die jou wél energie geeft.
Bore-out? Doe de symptomen test
Denk je nu 'Help! Ik heb misschien een bore-out' of ben je gewoon benieuwd of je er een hebt? Google eens naar bore-out testen en probeer er een paar uit. Deze testen zijn natuurlijk maar een indicatie, dus vertrouw er niet 100% op. Maar komt er uit de resultaten toch een bore-out rollen? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Laat je in ieder geval niet intimideren door je collega's of baas. Jouw gevoelens zijn valid en plezier op werk is hartstikke belangrijk voor je welzijn.
Wil je ook meer weten over burn-out? Of ben je toch klaar voor een nieuwe job? Op YoungCapital vind je de nieuwste vacatures. Check ze via de knop hieronder.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn de symptomen van een bore-out?
-
Wat te doen bij een bore-out?
-
Heb ik een burn-out of een bore-out?
-
Wie zijn er extra gevoelig voor een bore-out?
De symptomen zijn onder andere extreme verveling op werk, stress, depressie, laag energieniveau en hoofdpijn.
Dat ligt aan wat er mogelijk is voor jou. Ga naar de huisarts en vraag om een verwijzing naar de ggz voor depressieve klachten, praat met je manager over oplossingen of zoek een compleet andere baan.
Het verschil tussen een burn-out en een bore-out is dat je bij een bore-out gestrest raakt van verveling op werk. Bij een burn-out ben je juist overspannen door te veel werk. Ga dus bij jezelf na of je overspannen of onderprikkeld bent. Ook altijd een goed idee: plan een afspraak in bij de huisarts.
Als je onderliggende psychische klachten (o.a. depressie, AD(H)D), een passieve persoonlijkheid of een laag zelfbeeld hebt, ben je extra gevoelig voor het ontwikkelen van een bore-out.