YOUNGCAPITAL BLOG

VAN SUÈDE NAAR SPORTSCHOENEN: HOE KRIJG JE HET KANTOOR IN BEWEGING?

Beweging is essentieel voor zowel fysieke als mentale gezondheid. En een optimale conditie van lichaam en geest leidt tot de beste prestaties. Zaak dus om de werkvloer in beweging te krijgen. Maar hoe doe je dat?

Dat is een vraag waar veel werkgevers mee lijken te worstelen. In 2015 was slechts 34 % van de bedrijven bezig met de gezondheid van hun medewerkers. Dat is best weinig. Zeker als je nagaat dat werknemers die gezond eten en regelmatig sporten maar liefst 27 % minder verzuimen en aanzienlijk beter presteren dan hun ‘ongezonde’ collega’s.

Medewerkers helpen om gezond te leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Werkgevers kunnen zich gemakkelijk aansluiten bij bestaande initiatieven. Het fietsbeloningssysteem ‘Trappers’, bijvoorbeeld. Met elke fietsrit van en naar werk verdienen medewerkers punten, die ze kunnen inwisselen voor leuke gadgets. Het teamuitje sportief besteden kan natuurlijk ook. Een dagje bubble voetballen of schermen met collega’s is niet alleen heel leuk, maar ook heel gezond! 

Meeting on the move

Het kan ook makkelijker: plaats het koffiezetapparaat eens wat verder weg van de bureaus, of motiveer mensen om de trap te nemen. Verkies een praatje tussen collega’s boven een interne e-mail en geef medewerkers bijvoorbeeld een sporthorloge als kerstcadeau. Marjet Spanjaard, HR-adviseur bij YoungCapital, maakt zich ook hard voor de meeting on the move. “Wij stimuleren onze mensen om lekker naar buiten te gaan. Vergaderen kun je ook prima wandelend! De frisse lucht en beweging zijn niet alleen goed voor je, maar kunnen ook zorgen voor heldere nieuwe inzichten.”

titel blog

Get Energized

YoungCapital houdt de medewerkers graag happy en healthy. “Je voelt je het allerbeste als lichaam én geest in topconditie zijn”, legt Spanjaard uit. “Daarom leggen we de focus op drie belangrijke punten: beweging, voeding en mentale gezondheid. We zorgen bijvoorbeeld voor een gezonde lunch en organiseren workshops over omgaan met stress.”

Op het gebied van beweging is er een hoop te doen bij YoungCapital. Zo organiseert een groep sportieve medewerkers onder de naam GetEnergized bijvoorbeeld jaarlijks een tennistoernooi en een wintersportvakantie voor de sneeuwfanaten.

Diezelfde groep regelde daarnaast een samenwerking met Arie Boomsma’s Vondelgym, waardoor YoungCapital-medewerkers voor slechts een paar euro per maand wekelijkse trainingen kunnen volgen. Van bootcampen tot boksen en van crossfit tot yoga, ieder klasje wordt begeleid door professionele instructeurs. De Vondelgymtrainers helpen YoungCapital-medewerkers ook om in vorm te komen voor de obstacle run Mud Masters. Honderden medewerkers duiken samen met klanten en kandidaten de modder in, op kosten van YoungCapital. Als tegenprestatie halen ze zoveel mogelijk sponsorgeld op voor het Jeugdsportfonds.


YoungCapital-medewerkers op kantoor aan het kickboksen.

Win-win

Het gezamenlijk sporten zorgt voor een versterkt groepsgevoel. Collega’s trekken elkaar over de streep om tóch die sportschoenen weer aan te doen. “Elke week zie ik mensen elkaar motiveren. ‘Kom je vanavond nog bootcampen?‘ en ‘Waar was je gisteren?’ Zo ontstaat een positief sneeuwbaleffect.”

Volgens Spanjaard is GetEnergized vooral een succes, omdat het vanuit de medewerkers zelf is ontstaan. Ze benadrukt dat gezondheidsinitiatieven moeten aansluiten bij de wensen op de werkvloer. “Je kunt wel willen dat je medewerkers gaan hardlopen, maar als ze dat niet leuk vinden, werkt het niet. Stel je dus benaderbaar op en luister naar de behoeftes vanuit de werkvloer. Dat is cruciaal.”

Een luisterend oor bieden is één ding, maar daadwerkelijk overgaan tot actie is net zo belangrijk. Spanjaard: “Wie durft te investeren in het welzijn van zijn medewerkers, zal zien dat het zich dubbel en dwars terugbetaalt. Als medewerkers zich zowel fysiek als mentaal fit voelen, zie je dat uiteindelijk terug in de bedrijfsresultaten. Het is een win-winsituatie.”

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.