YOUNGCAPITAL
BLOG


Artikel

Vijf manieren om je voor te bereiden op een assessment

Door Wendy Dallinga op 27-01-2014
3 reacties | 18574 views

Iemand kan op papier de perfecte werknemer zijn, maar is dat ook zo in de praktijk? Om daar tijdens de sollicitatieprocedure zo goed mogelijk op te anticiperen, vragen veel werkgevers hun sollicitanten een persoonlijkheidstest en/of capaciteitentest te ondergaan. Een goede voorbereiding is het halve werk; dus heeft YoungCapital vijf tips van experts op een rij gezet die je klaarstomen voor ieder assessment. 

Expert in assessments is Herman ten Duis van HR-adviesbureau Ten Duis B.V. Zij maken gebruik van de Delta3-test, een vragenlijst die sollicitanten toetst op drie criteria: persoonlijkheid, match met de heersende bedrijfscultuur en vaardigheden. Luis Zaagmans, trainer en corporate recruiter bij YoungCapital, weet exact wat werkgevers van hun sollicitanten willen weten. 

 

Tip 1: Oefen capaciteitentesten op het internet 

Veel assessments bevatten onder meer een capaciteitentest. Zo’n capaciteitentest bevat meestal een IQ-test met cijferreeksen, figurenreeksen en logisch redeneren. Veel van dit soort testen zijn op het internet te vinden en kun je vooraf oefenen. Daarnaast kunnen heel praktische vaardigheden van een kandidaat worden gemeten. Herman ten Duis: “Met een aparte test kijken we of je een bestand kunt downloaden of een e-mail kunt verzenden. De meeste deelnemers slagen moeiteloos voor deze test.”

uitdaging

Tip 2: Houd de functie-eisen in gedachten

Houd bij het maken van een persoonlijkheidstest de functie in gedachten waarop je solliciteert. Zaagmans: “De vragen in de Delta3-test gaan in op verschillende eigenschappen, zoals openheid, doelgerichtheid, extraversie, meegaandheid en emotionele stabiliteit. Als je aan de slag wilt als sales manager in de retailbranche, moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je extravert bent en de aangewezen persoon bent om het product te verkopen.” 

 

Tip 3: Verdiep je in de bedrijfscultuur

Het is belangrijk dat je als toekomstig werknemer weet waar een bedrijf voor staat. Herman ten Duis: “In de Delta3-test kijken we of de ideeën van een bedrijf overeenkomen met de ideeën van de sollicitant.”

Luis Zaagmans, trainer en corporate recruiter bij YoungCapital, weet als geen ander hoe belangrijk de bedrijfscultuur is. “Vraag je van tevoren af wat de normen en waarden van een bedrijf zijn. Is het een commercieel bedrijf, of juist niet? En ben jij wel commercieel? Je moet duidelijk maken dat je er bewust voor hebt gekozen om bij dat bedrijf, op die vacature, te solliciteren.” 

 

Tip 4: Laat zien dat je creatief bent 

Dit kan tijdens een assessment, maar ook wanneer je een presentatie of groepsopdracht moet doen. Luis Zaagmans: “Creativiteit zegt veel over je manier van handelen in verschillende situaties: bijvoorbeeld de manier waarop je een probleem oplost. Wanneer je creatief bent, laat je zien dat je out-of-the-box kunt denken.

 

Tip 5: Wees eerlijk 

Rekening houden met de functie-eisen en bedrijfscultuur is belangrijk, maar vermijd tijdens de test sociaal wenselijke antwoorden . Wanneer je je anders voordoet, loop je de kans dat je wordt aangenomen voor een functie die eigenlijk niet bij je past. Dat kan onprettige situaties opleveren. Zaagmans: “Als blijkt dat je minder extravert bent dan je zegt, val je later door de mand. Wees dus eerlijk. En twijfel niet aan jezelf, want je persoonlijkheid, vaardigheden en talent maken je uniek.”
Reacties

 • Suzanne Olde Rikkert:

  26-10-2015

  @Theo: Ik ben zo iemand die tijdens een rollenspel tegenover je zit! Ik begrijp heel goed dat je gevoel voor rechtvaardigheid opspeelt tijdens een rollenspel. Ik hoop dat dit je helpt: het feit dat jij minder weet dan je gesprekspartner is bekend bij de psycholoog en die acteur. Het is daarom juist normaal (en een heel goede gespreksvaardigheid) om veel vragen te stellen. Sterker nog: je tegenspeler zal je daartoe stimuleren en uitnodigen: jij hoeft namelijk niets te weten! Succes de volgende keer!

 • Theo:

  18-05-2014

  Een assessment is nog tot daar aan toe, hoewel de onzekere factor natuurlijk de interpretatie is van degene die het assessment afneemt of moet beoordelen (ook dat is niet altijd dezelfde persoon. Maar een rollenspel daar heb ik ene regelrechte hekel aan. Immers degene die tegenover je zit weet veel meer van de organisatie en wat er van jou verwacht wordt. Nee, een rollenspel vind ik echt een ONeerlijke situatie en zou wat mij betreft bij assessments verboden mogen worden.

 • Erik:

  29-01-2014

  Assessments vind ik persoonlijk geen pretje. Wat mij ook erg geholpen heeft is om een assessmentcoaching te doen: de psycholoog die mij hielp voorbereiden stelde kritische vragen en vertelde wat ik beter kon doen, zodat ik tijdens de dag rustiger was en minder opzag tegen de rollenspellen.


Plaats jouw reactie