Milou van der Woude
Vrijdag 29-05-2020
Hoge werkdruk en een onrustig gevoel. Allemaal mensen die iets van je willen en de ene na de andere verandering die je om de oren vliegt. In de nieuwe videoserie How to deal with it geven YoungCapital-trainers je tools om deze onderwerpen te tackelen. Trainer Esther trapt af en laat je zien hoe jij de balans kunt vinden tussen werkdruk of een onrustig gevoel enerzijds, en ontspanning anderzijds. Want omgaan met stress kun je leren.
Veel mensen hebben tegenwoordig last van een stresssysteem dat overuren maakt en daardoor moeite met ontspannen. Niet gek, als je je bijvoorbeeld bedenkt wat we dit jaar op ons bordje hebben gekregen. Sommigen ervaren een onrustig gevoel, een hoge werkdruk en hebben steeds vaker negatieve gedachten. Anderen hebben minder energie of moeite met focussen. Op school, op het werk of thuis. Maar fijn om te weten: er zijn tools waardoor je beter kunt omgaan met stress, werkdruk en dat onrustige gevoel. Door aan de slag te gaan met de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed, bijvoorbeeld.
De cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed
In de cirkel van betrokkenheid vallen dingen waar je geen invloed op hebt, maar waar je je wel betrokken bij voelt. Het weer, bijvoorbeeld. Je kunt er negatieve gedachten door krijgen of een onrustig gevoel, maar er zijn geen weergoden om verzoekjes bij te doen. Waar heb je dan wel invloed op? Je parasol of regenjas. De truc is om je te focussen op je cirkel van invloed.
Hoe kun je de cirkels zelf toepassen?
Zit je niet zo lekker in je vel, doordat je de afgelopen periode bijvoorbeeld een lastige verandering hebt meegemaakt? Doorloop dan de drie stappen hieronder. Om ze te verduidelijken gebruiken we een voorbeeld met werkdruk en een onrustig gevoel, maar stem iedere stap op jouw situatie af. Bijvoorbeeld als je negatieve gedachten, moeite met focussen of last van stress hebt.
Stel: je komt om in het werk en ervaart een torenhoge werkdruk. Je maakt veel overuren. Je manager heeft hoge verwachtingen van je en er zijn geen collega’s waarop je kunt terugvallen. Zelfs in je vrije tijd spookt het werk voortdurend door je hoofd en heb je moeite met ontspannen. Je voelt je onzeker, hebt een onrustig gevoel, weet niet goed hoe je kunt omgaan met de stress en denkt geen invloed te hebben op deze situatie. Maar dat heb je wel. Je kunt deze situatie (en andere) namelijk aanpakken met de volgende drie stappen.
Stap 1: Bepaal je doel
Wat wil je bereiken? Hoe wil je je voelen? Zet dat voor jezelf op papier. In de hierboven genoemde situatie kan je doel zijn: meer grip krijgen op je werk, zodat je minder last krijgt van de werkdruk en het onrustige gevoel.
Stap 2: Bepaal wat er in jouw cirkel van betrokkenheid en cirkel van invloed zit
Schets hierbij je situatie zo objectief mogelijk. Zet in je cirkel van betrokkenheid dingen waar je zelf niet zoveel aan kunt doen. In de cirkel van invloed zet je de dingen die je wél kunt veranderen, oftewel jouw focuspunten. Zo kun je concreet aan de slag met dat onrustige gevoel en die hoge werkdruk. In de tabel hieronder zijn de cirkels aan de hand van de voorbeeldsituatie ingevuld.
Stap 3: Bepaal je acties
Nadat je je doel en de inhoud van je cirkels hebt bepaald, is het tijd voor je eerste actie. Maar waar begin je? Misschien voelt je doel wel heel ver weg of zijn er te veel opties. De truc is: begin met een kleine actie. Actie uitgevoerd? Door naar de volgende. In de voorbeeldsituatie kun je bijvoorbeeld beginnen met een afspraak inplannen met je manager om de werkdruk en het onrustige gevoel te bespreken.
Van tevoren een plan de campagne maken is lastig, maar gaandeweg worden je stappen vanzelf duidelijk. Zolang je jouw doel maar voor ogen blijft houden.
Check de video en ga aan de slag
Dus, wil je af van dat onrustige gevoel, minder werkdruk voelen, leren omgaan met stress en je kunnen ontspannen? Pak je laptop of pen en papier erbij, schrijf je situatie kort op en ga met de stappen aan de slag.
In de video geeft trainer Esther je meer tips over hoe jij dagelijks goed voor jezelf kunt zorgen en hoe je echte ontspanningsmomenten kunt creëren. Zo kun je stapsgewijs met bijvoorbeeld jouw onrustige gevoel en hoge werkdruk aan de slag. Ook legt ze uit hoe ons brein werkt.
Wil jij de volgende How to deal with it-video’s niet missen? Volg ons op Instagram.