YOUNGCAPITAL BLOG

Omgaan met teleurstelling: we moeten er allemaal wel ’ns mee dealen. Zeker in deze coronatijd. Misschien baal je wel omdat de vakantie met je vrienden niet doorgaat. Of omdat je noodgedwongen jouw lang geplande birthday bash moet cancelen. Maar hoe zorg je dat je niet in je baalmoment blijft hangen? Trainer Paulien vertelt in deze How to deal with it hoe jij kunt omgaan met al dat piekeren. De recap lees je hieronder.

Wat is teleurstelling precies?

Is de werkelijkheid anders dan je verwachting? Grote kans dat je teleurgesteld bent. Je hebt zo’n perfect beeld in je hoofd, dat de realiteit het daar nooit bij haalt. Denk aan een vakantietrip die je altijd al hebt willen doen, maar die ter plekke eigenlijk best tegenvalt. Het gevolg is dat je je rot gaat voelen. Je wordt boos, verdrietig en down. Eigenlijk maak je een mini-rouwproces door om wat je had kunnen hebben. Met alle piekergedachten die daarbij horen.

Zo’n teleurstelling overkomt je soms nou eenmaal. Sterker nog: de kans is groot dat je nog heel wat baalmomenten voor de boeg hebt. Wat je wel in de hand hebt, is hoe je omgaat met teleurstelling. Daarom heeft Paulien hiervoor een stappenplan opgesteld. We leggen ’m hieronder uit met een voorbeeld: je hebt gesolliciteerd voor een baan die je graag wilt, maar je bent niet aangenomen.

Stap 1: Pak de tijd om flink te balen

De eerste stap in omgaan met teleurstelling is jezelf de tijd en ruimte te geven om flink te balen. Teleurgesteld zijn, is nou eenmaal niet leuk. Stort je hart uit bij vrienden en familie, bijvoorbeeld. Of pak er een bak ijs bij. En accepteer zo stap voor stap de teleurstelling, zodat je het een plek kunt geven.

Stap 2: Denk in mogelijkheden

Als je de situatie hebt geaccepteerd, is het tijd voor de tweede stap. Transformeer de teleurstelling in mogelijkheden. Oké, je had dit niet zien aankomen. Maar wat kun je wél met de nieuwe situatie? Leren omgaan met teleurstelling is dus vooral een denktechniek. Formuleer het als een kans door ‘en nu …’ achter de situatie te plakken. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben niet aangenomen voor deze baan, en nu …

  • … ga ik op zoek naar een andere baan.
  • … ga ik een sollicitatietraining volgen.
  • … ga ik uitzoeken wat ik de tijdens de volgende sollicitatie anders kan doen.

Stap 3: Zie het als een kans om te leren

Elke teleurstelling is een kans om iets over jezelf te leren. Gaat het omgaan met de teleurstelling in een bepaalde situatie iets moeilijker? Dan geeft dat een glimp van wat jij écht belangrijk vindt. De grootste teleurstellingen ontstaan namelijk omdat een belangrijke waarde door een situatie, persoon of jezelf is geschonden. Hieronder zie je een aantal van die waarden op een rij.Omgaan met teleurstelling waardenWil je goed omgaan met teleurstelling, dan is het handig om tot de kern van het probleem te komen. Vraag jezelf bij elke situatie af: welke van mijn waarden is niet nagekomen? Dit kan per persoon en teleurstelling verschillen. Als we het voorbeeld er nog een keer bijpakken, wordt dat goed duidelijk. Je bent dus niet aangenomen voor de baan, wat vind je daar zo erg aan? Misschien twijfel je nu aan je kunnen (zelfvertrouwen), ervaar je dit als een persoonlijke afwijzing van de recruiter (respect) of verheugde je je net om financieel onafhankelijk te zijn van je ouders (zelfstandigheid).

Je kunt per situatie kijken hoe je de waarde kunt herstellen. Zo kun je je zelfvertrouwen opkrikken met een sollicitatietraining. Of ga opnieuw het gesprek aan met de recruiter om te bespreken waarom je je beledigd voelt.

Omgaan met teleurstelling begint met voorkomen

Hoewel je teleurstelling nooit helemaal kunt voorkomen, kun je er wél voor zorgen dat het minder vaak gebeurt. Door je af te vragen waarom je zo vaak wordt teleurgesteld. Waarschijnlijk heb je een onrealistisch beeld, waardoor jouw verwachtingen te hoog of te laag zijn. Hierdoor moet je vaker omgaan met teleurstellingen.

Ga dus voor jezelf na of jouw verwachtingen wel reëel zijn. Is jouw mindset tijdens het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld dat jij sowieso wordt aangenomen? Dan maak je de kans groter dat je wordt teleurgesteld. Is het dan beter om altijd lage verwachtingen te hebben? Zeker niet. Als je steeds van het slechtste uitgaat, raak je op lange termijn ook teleurgesteld. Je hebt jezelf dan niet genoeg uitgedaagd. En dat is zonde.

Wil je goed omgaan met teleurstelling, dan zijn reële verwachtingen het belangrijkst. Maak een juiste inschatting van jouw skills en weeg dit af tegen je kansen om aangenomen te worden. En houd altijd in je achtergrond dat zelfs met de beste voorbereiding, je alsnog kunt worden afgewezen. Pin jezelf dus niet teveel vast aan de uitkomst.

Kun je nog wat extra tips gebruiken over omgaan met teleurstelling? Bekijk dan de video hierboven. Check ook onze Career Guide voor nog meer tips om jouw persoonlijke ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.