YOUNGCAPITAL BLOG

Praten over inkomen: YoungCapital vindt dat het geen taboe moet zijn. We praten je daarom bij over het modaal inkomen in 2023. Openheid leidt namelijk tot gelijkheid in salarissen. Want de kans is groot dat je niet precies weet wat je manager, buurvrouw of zelfs beste vriend verdient. En zelf je salaris op tafel gooien doe je waarschijnlijk ook niet zomaar. Hoe weet je dan wél wat anderen maandelijks bijgeschreven krijgen? No stress, het modaal inkomen in 2023 geeft je een redelijk idee over hoe jij en anderen ervoor staan. Dat zochten wij namelijk voor je uit. Check hier het modaal inkomen in 2024.

 

Wat is het modaal inkomen in 2023?

Voor we op het modaal inkomen in 2023 ingaan, doen we even een stapje terug. Want wat is een modaal inkomen eigenlijk? Laten we de basisbeginselen doornemen. Je hoort weleens de term Jan Modaal vallen. Een typisch Nederlandse naam, en dat is niet voor niets. Deze fictieve inwoner is namelijk in het leven geroepen om een beeld te geven van wat de doorsnee werkende Nederlander verdient. Modaal inkomen betekent dan ook het inkomen dat het meest voorkomt in ons land. Verwar het modaal inkomen in 2023 niet met het gemiddelde inkomen. Dat staat meer onder invloed van extremen (oftewel lage en heel hoge inkomens), omdat het alle salarissen zijn opgeteld gedeeld door het aantal salarissen.

Laten we eens kijken naar het modaal inkomen in 2023, nu je dit weet. Dat kunnen we op meerdere manieren doen. Zo zit er een verschil tussen of je je vakantiegeld eens per jaar op je rekening krijgt gestort of dat het juist bij je maandelijkse salaris zit inbegrepen. En natuurlijk moet Jan Modaal ook de nodige belasting betalen. Daarom zit er ook een verschil tussen het bruto en netto modaal inkomen in 2023. Om het overzichtelijk te houden, zetten we alle informatie in onderstaande handige tabel. Daarin zie je ook wat dit op jaar- en maandelijkse basis voor je portemonnee betekent.

 

Modaal inkomen in 2023 Per jaar Per maand
Bruto met vakantiegeld per maand uitbetaald € 40.000 € 3.333
Netto met vakantiegeld per maand uitbetaald € 32.164 € 2.680
Bruto met vakantiegeld eens per jaar uitbetaald € 40.000 € 3.086
Netto met vakantiegeld eens per jaar uitbetaald € 32.164 € 2.550

 

Door de jaren heen

Als we kijken naar de voorgaande jaren, stijgt het modaal inkomen. Waar het in 2023 dus € 40.000 bruto is, was het modaal inkomen in 2000 € 24.958, in 2010 € 32.500 en in 2020 € 36.500. Betekent dit dan ook dat je elk jaar meer geld overhoudt, bijvoorbeeld voor nieuwe sneakers? Het zal geen verrassing zijn: dat is niet het geval. Door inflatie wordt het leven ook elk jaar duurder. Houd daar dus rekening mee als je de cijfers voor het modaal inkomen in 2023 bekijkt.

Minimumloon versus modaal inkomen in 2023

Hoewel deze blog natuurlijk gaat over het modaal inkomen in 2023, halen we het minimumloon in 2023 er ook even bij. Dat ging namelijk flink omhoog, met 10% om precies te zijn. Dat is maandelijks zo’n € 218. De stijging van het modaal inkomen is een schijntje als we het vergelijken met het minimumloon. Dat stijgt ten opzichte van 2022 namelijk 3,7 %. Dat is € 91 in de maand meer. Word jij duizelig van al deze cijfers? Dat wil je vast weten wat dit precies betekent. De inkomens kruipen wat meer naar elkaar toe. Als je een beetje op je uitgaven let, houd je waarschijnlijk onderaan de streep wat meer over.

Minder dan modaal: wat nu?

Chill, als je het modaal inkomen in 2023 zo had ingeschat en hetzelfde of meer verdient. Maar misschien is het even schrikken als je nu ontdekt dat je in vergelijking met anderen minder op je bankrekening gestort krijgt dan gedacht. Toch zegt het modaal salaris in 2023 niet altijd alles. Wat iemand verdient, is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van je leeftijd, je opleidingsniveau, werkervaring en in welke branche je werkt. Staar je er dus niet blind op, maar we hebben wel een aantal concrete tips om je financiële situatie te verbeteren. Misschien verdien jij dan al snel net zoveel als Jan Modaal (oftewel: je manager, buurvrouw, beste vriend) of zelfs meer.

  • Investeer in jezelf. Dit is het perfecte moment om te investeren in je vaardigheden en kennis. Volg relevante cursussen, workshops of opleidingen die je aantrekkelijker maken voor werkgevers. Door jezelf te blijven ontwikkelen, vergroot je je kansen op een hoger inkomen en meer carrièremogelijkheden.
  • Netwerk en bouw relaties op. Netwerken is altijd belangrijk en het modaal inkomen in 2023 kan nieuwe kansen met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je actief bent in relevante professionele netwerken en evenementen. Bouw relaties op met mensen in jouw vakgebied en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Deze connecties zijn niet alleen waardevol voor je huidige baan, maar ook voor toekomstige carrièremogelijkheden.
  • Blijf op de hoogte van de arbeidsmarkt. De stijging van het modaal inkomen kan ook invloed hebben op de arbeidsmarkt. Werkgevers bieden hogere salarissen om concurrerend te blijven. Blijf op de hoogte van de trends en ontwikkelingen in jouw branche. Werk je bijvoorbeeld bij een supermarkt? Vergelijk de salarissen online. Je ziet dan ook gelijk of werken bij Jumbo, Albert Heijn of Lidl misschien beter bij je past.

Levert deze tips opvolgen niet veel op in je huidige baan? Tijd om te switchen. Er zijn genoeg bedrijven die je met open armen verwelkomen. Zo verdien jij straks wél wat de meeste Nederlanders verdienen. Kies voor een modaal inkomen in 2023 en ga werken bij een nieuwe werkgever.

 

FAQ

Wat is een modaal inkomen?
Dat is wat de doorsnee werkende Nederlander verdient. Het is dus het inkomen dat het meest voorkomt in ons land. Verwar dit niet met het gemiddelde inkomen.

Is 3.000 euro per maand veel?
Dit ligt eraan hoe je het bekijkt. Bruto komt dit ongeveer overeen met het modaal inkomen in 2023. Wil je meer verdienen? Onderhandel met je werkgever of switch van baan en ga werken bij een bedrijf waar het inkomen hoger is.

Hoe hoog is een modaal salaris in 2023?
We draaien er niet omheen. Het bruto modaal inkomen in 2023 is € 40.000. Door belastingen houd je netto van het modaal salaris in 2023 wat minder over, namelijk € 32.164.

Wat is een modaal inkomen netto per maand?
Het netto modaal inkomen in 2023 per maand hangt af van wanneer je vakantiegeld krijgt. Als je vakantiegeld per maand uitbetaald wordt, is het modaal inkomen € 2.680. Krijg je het eens per jaar? Ga dan uit van € 2.550 netto per maand.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.