Werken in het buitenland: hoe werkt dat?

Werken in het buitenland via YoungCapital

Heb je onze pagina’s over werken in het buitenland doorgelezen? En is je hart sneller gaan kloppen van de gedachte aan een buitenlandavontuur? Dan wil je vast meer weten over hoe het in z’n werk gaat als je via YoungCapital aan de slag gaat over de grens. Daarom leggen we op deze pagina stap voor stap uit wat er gebeurt nadat je jouw sollicitatie verstuurt. We gebruiken daarbij voorbeelden van twee bedrijven waarmee we samenwerken: Teleperformance in Portugal en Euroccor in Bulgarije. De werkwijze kan iets verschillen bij andere werkgevers, dus neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Nog niet gesolliciteerd? Neem dan vlug een kijkje bij al onze vacatures in het buitenland en reageer op jouw droombaan.

Hoe verloopt het sollicitatieproces?

Het begin verschilt niet veel van een normale sollicitatie. Eerst doe je genoeg research (check hiervoor onze werken en wonen in pagina’s) en vervolgens verstuur je een sollicitatiebrief en je cv. Maar wat gebeurt er daarna? Het proces verloopt via de volgende stappen:

 • Eerst bel je met YoungCapital. Tijdens dit gesprek checken we de harde eisen, zoals je beschikbaarheid en taalvaardigheid. Soms moet je aan extra eisen voldoen. Euroccor vraagt bijvoorbeeld voor een middelbare schooldiploma en een Nederlandse taalvaardigheid van niveau C2.
 • Dan ontvang je een brochure met informatie. Hierin staat alles wat je moet weten voor jouw toekomstige baan. Hiermee kun je je ook goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek.
 • Voor sommige klanten moet je een aantal testen maken. Voor Teleperformance maak je bijvoorbeeld twee taaltesten (Nederlands en Engels) en een meerkeuzetest om te bekijken binnen welk project je het beste past.
 • Tweede telefoongesprek. Meestal bel je nog een keer met YoungCapital voordat het sollicitatiegesprek plaatsvindt. Binnen dit gesprek ga je dieper in op de vacature.
 • Vervolgens heb je het sollicitatiegesprek met de werkgever. Vaak gebeurt dat via een videogesprek en in veel gevallen word je eerst gebeld door hun contactpersoon om het gesprek in te plannen.
 • Aangenomen? Hierna verloopt het contact direct met de werkgever. Zij vertellen je wat je zelf moet regelen en wat zij voor jou kunnen betekenen.

werkwijze

Wat regelen YoungCapital en de werkgever voor je?

Wat onze rol in het proces is? Ten eerste helpen we jou met het kiezen van een bestemming, want zeg nou zelf: ieder land klinkt superleuk, toch? Dus zie je door de bomen het bos niet meer? Dan helpt YoungCapital je op weg. We zijn op de hoogte van alle ins en outs over de landen, dus we helpen jou je roze bril af te zetten en een weloverwogen keuze te maken. Verder beantwoorden we al je vragen. Stel ze gerust, want een goede voorbereiding is het halve werk.

Benieuwd of je ook korter dan een half jaar naar het buitenland kunt?

Onze recruiters weten precies bij welke bedrijven een kortdurende baan mogelijk is. Heb je vragen over de covid-19-maatregelen van het land waar je naartoe gaat? Ook daarmee kunnen we je helpen.


Wat de werkgever voor je kan betekenen, verschilt per werkplek. Om je een globaal idee te geven, lees je hieronder wat Teleperformance en Euroccor voor je regelen:

Teleperformance

 • Een appartement. Dit is inbegrepen, waardoor je maandelijkse loon iets lager is (rond de € 950,- bruto), maar je hoeft je dus geen zorgen te maken over je verblijf. Je kunt dit afwijzen als je liever zelf een eigen plekje zoekt. In dat geval ligt je salaris rond de € 1.250.
 • Het welkomstteam in Portugal helpt je met alle administratieve zaken, zoals het inschrijven bij de gemeente. Zij beantwoorden ook al jouw vragen hierover, dus je komt nooit met een mond vol tanden te staan.
 • Vanwege de situatie rondom corona werk je tijdelijk thuis (in Portugal). Alle apparatuur die je hiervoor nodig hebt, regelt Teleperformance.

Euroccor

 • Relocatie gesprek via de telefoon. Voordat je vertrekt, heb je een uitgebreid telefoongesprek met je contactpersoon in Bulgarije. Zij bereiden je voor op alles wat je moet weten.
 • Kosten van het vliegticket. Die hoef je dus niet zelf te betalen. Dat scheelt!
 • Hotelovernachting voor de eerste paar dagen. Zo hoef je je in het begin geen zorgen te maken over verblijf en kun je vanuit daar op zoek naar een appartement.
 • Je wordt gekoppeld aan een makelaar, zodat de zoektocht naar een appartement een stuk makkelijker wordt.
 • Het welkomstteam in Bulgarije helpt je met je inschrijving bij de gemeente en andere administratieve taken.

Zit je met vraagtekens? Laat het meteen weten, dan zoeken wij het voor je uit. Wil je liever met de trein of auto reizen, maar weet je niet zeker of deze reis ook wordt betaald door de werkgever? Of ben je benieuwd of de accommodatie een gedeeld appartement is? Met al deze vragen kun je bij ons terecht.

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Wat moet je zelf regelen?

Ook dit verschilt natuurlijk per werkgever. We geven je wel alvast een idee over hoe het zit bij Teleperformance en Euroccor.

Teleperformance

 • In principe moet je jouw vliegticket naar Portugal zelf regelen. Wel kun je de kosten na negen maanden in dienst declareren en terugkrijgen.
 • Het is belangrijk dat je een VOG aanvraagt.
 • Zorg ervoor dat je een jaar lang beschikbaar bent. Als je korter dan dat naar het buitenland wilt, kun je niet bij Teleperformance aan de slag.

Euroccor

 • Eigenlijk is het alleen mogelijk om in Sofia te werken voor Euroccor, maar het kan eventueel ook vanuit een andere stad. Wel moet je hier dan zelf naar vragen. Houd er rekening mee dat je in dit geval vanuit huis moet werken en je salaris waarschijnlijk lager ligt.
 • Je moet verplicht zes maanden beschikbaar zijn. Zorg er dus voor dat alles geregeld is voor een verblijf van zes maanden. Ga je eerder uit dienst? Dan kun je een boete krijgen.

Zoals je leest, blijf je voor zowel Euroccor als Teleperformance voor een langere periode in het buitenland. Wat nou als je een paar maanden in het buitenland wilt werken, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie? Ook dit is mogelijk bij bepaalde werkgevers. Check onze vacatures of neem contact met ons op.

werkwijze

Neem contact op

Meer weten, of wil je graag iemand spreken? Bekijk onze vacatures in het buitenland en neem contact op met een van onze recruiters.

Waarom werken in het buitenland via YoungCapital?

Er zijn heel wat manieren om in het buitenland te gaan werken. Je kunt zelfs gewoon het vliegtuig op stappen en daar op zoek gaan naar een baan (als je geen werkvergunning nodig hebt voor dat land). Toch biedt het meer rust en zekerheid om te kiezen voor een betrouwbare tussenpersoon zoals YoungCapital. Wij helpen jou op weg en je contactpersoon blijft altijd bereikbaar, ook als je al aan het werk bent. Heb je gesolliciteerd, maar past het bedrijf toch niet helemaal bij je? Geen enkel probleem, want wij hebben genoeg andere opties voor je. Ook wordt je sollicitatie vlot door ons opgepakt, da’s natuurlijk fijn als je zo snel mogelijk wilt vertrekken.

Nog even wat voordelen op een rijtje

 • Werkervaring opdoen in het buitenland is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
 • De bedrijven waarmee we samenwerken, zoals Teleperformance en Euroccor staan goed op je cv.
 • Vind je de natte Nederlandse zomers maar niks? Als je tijdens de zomer naar het buitenland gaat kun je ons kikkerlandje omwisselen voor een land waar het dan lekker warm is. Denk maar aan Bulgarije of Portugal. Maar je kunt natuurlijk ook naar de sneeuw trekken als dat meer je ding is.
 • Afhankelijk van de werkgever wordt er van alles voor je geregeld; van een appartement tot apparatuur om mee te werken.
 • Veel bedrijven, waaronder Teleperformance en Euroccor, organiseren buiten werktijd allerlei activiteiten, zoals taal- en surflessen.
 • Er is altijd de mogelijkheid tot contractverlenging en doorgroeien.
 • Nog meer voordelen van werken in het buitenland bekijken? Lees dan onze algemene infopagina over werken in het buitenland door. En heb je meer vragen over werken in het buitenland? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag met het plannen van jouw buitenlandavontuur.

Meer weten?