Douanier

Werken als douanier: iets voor jou?

Heb jij het direct door wanneer iets niet pluis is? En heb je interesse in wetten en regels? Dan is een baan als douanier misschien wat voor jou. In deze functie zorg je ervoor dat verboden en gevaarlijke goederen niet over de grens van Nederland komen. En dat iedereen de juiste belastingen betaalt. Wel zo eerlijk. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij deze baan? In dit artikel vertellen we je alles over werken als douanier.


Wat doet een douanier?

Een douanier is iemand die zich bezighoudt met de in- en uitvoer van goederen over de grens. De douanier kijkt bijvoorbeeld of er geen verboden artikelen het land mee in worden genomen en of de juiste belastingen zijn betaald. Een douanier werkt dus op plekken waar goederen de grens overgaan, bijvoorbeeld havens en vliegvelden. De werkzaamheden worden vaak verward met die van de marechaussee en de security (bagagecontrole) op bijvoorbeeld vliegvelden. Toch zit er een duidelijk verschil tussen de functies.

Laten we bij de eerste beginnen: wat is het verschil tussen de douane en de marechaussee? De douane houdt zich bezig met goederen, de marechaussee met mensen. Waar de douanier in je tas wilt kijken, doet de marechaussee de paspoortcontrole. Dan is er nog de security. Net als de douanier kijkt iemand van de beveiliging in je koffer. Wat is dan precies het verschil tussen douane en security? De security kijkt wat je mee het vliegtuig in neemt en of deze spullen aan de regels voldoen. De douanier kijkt juist wat je het land mee in neemt, bijvoorbeeld wanneer je terugkomt uit het buitenland.

Jouw werkdag als douanier

Als douanier controleer je goederen en bijbehorende documenten die van niet- Europese landen Nederland in worden gevoerd. Maar hoe werkt die controle dan precies? Wanneer mensen zijn geland, mag je als douanier in hun koffers kijken, op zoek naar verboden voorwerpen. Denk aan producten die van dieren zijn gemaakt of nepwapens die heel echt lijken. Soms krijg je hierbij hulp van een speurhond. Deze harige collega speurt binnen no time drugs, geld, tabak en wilde dieren op. Dit gebeurt niet alleen op vliegvelden. Ook de inkomende lading op grote havens als die van Rotterdam worden gecontroleerd.

Naast het checken van de goederen zelf, onderzoek je als douanier of alle documenten in orde zijn. Je weet alles over immigratiewetten en welke regels er gelden voor welke goederen. Dit doe je bijvoorbeeld ook bij inkomende pakketten. Heeft iemand een paar sneakers in de Verenigde Staten besteld? Dan check jij als douanier of diegene wel invoerrechten heeft betaald. Is dit niet gebeurd? Dan stuur je diegene een reminder om deze alsnog te betalen.

Talking about money: over de binnenkomende goederen moeten niet alleen invoerrechten betaald worden. Als douanier houd je je ook bezig met alle andere belastingen. Bijvoorbeeld verbruiksbelasting en accijnzen. Zo moet er belasting betaald worden als iemand uit een niet-EU land accijns- of verbruiksgoederen invoert. Denk aan alcohol, tabak en olie.

Waar werkt een douanier?

Als douanier werk je op plekken waar goederen Nederland binnenkomen. Grote kans dus dat je straks een internationale haven of vliegveld als Schiphol jouw kantoor mag noemen. De douane is onderdeel van het ministerie van Financiën. Dit komt omdat je als douanier veel met belastingen en accijnzen werkt. En dit heeft dan weer directe gevolgen voor de Nederlandse schatkist. Daarnaast zit je als douanier regelmatig op kantoor. Hier controleer je de administratie van bedrijven die goederen importeren en schrijf je rapporten over je onderzoek en bevindingen.

De taken van een douanier

 • Binnenkomende goederen en ladingen controleren.
 • Verboden goederen opsporen, soms met behulp van een speurhond.
 • Checken of de juiste belastingen en invoerrechten zijn betaald.
 • Eventueel belastingen innen als dit nodig is.
 • Overtreders aanhouden en in sommige gevallen boetes geven.
 • Administratie bijhouden en rapporten schrijven.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als douanier: hoe is dat?

Elke job heeft zo zijn voor- en nadelen. Bij YC zijn we real en niet bang om je de waarheid te vertellen. Daarom geven we hieronder een overzicht van de leuke en minder leuke kanten van werken als douanier.

Voordelen van werken als douanier

 • Je gaat criminaliteit tegen en zorgt voor gerechtigheid en veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer je gevaarlijke wapens onderschept of de invoer van illegale dierlijke producten tegenhoudt. Echt iets voor jou als je je daar graag voor inzet.
 • Als douanier heb je een afwisselende baan waarbij je soms bijzondere voorwerpen tegenkomt.
 • Een douanier is een ambtenaar. In deze functie heb je naast een goed salaris dus recht op allerlei leuke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld extra vakantiedagen of korting op je verzekering.

Nadelen van werken als douanier

 • Als douanier heb je soms te maken met mensen die boos of agressief worden. Je moet dus wel stevig in je schoenen staan.
 • Niet iedereen spreekt Nederlands of Engels. Je moet dus geduldig zijn wanneer de communicatie niet zo makkelijk verloopt en het proces langer duurt. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
 • Je moet soms boetes uitdelen en mensen aanhouden. Vind je het moeilijk om mensen te confronteren of zie je dit gewoon niet zitten? Dan is een baan als douanier misschien toch niet iets voor jou.

Jouw salaris als douanier

Hoeveel verdient een douanier nu eigenlijk? Gemiddeld verdien je met een job als douanier rond de € 3.300 bruto per maand. Ben je net begonnen? Als startende douanier ligt je salaris rond de € 2.800 per maand. Afhankelijk van je werkervaring en eventuele specialisaties (bijvoorbeeld werken met een speurhond) kan je salaris als douanier oplopen tot zo'n € 3.800 per maand. Weten hoeveel je hier netto aan overhoudt? Gebruik onze handige bruto-netto tool.

Bovenop je loon ontvang je als douanier vakantiegeld. Hoeveel dit precies is, hangt af van de hoogte van je loon. Je vakantiegeld is namelijk 8% van je maandsalaris. Voor ambtenaren gelden meestal leuke arbeidsvoorwaarden. Je krijgt bijvoorbeeld meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum of korting op verzekeringen. Werk je in de weekenden of avonduren? Dan ontvang je als douanier bovenop je loon fijne toeslagen.

De volgende stap als douanier

Ben je als douanier op zoek naar een extra uitdaging? Het is heel normaal dat je binnen een functie wilt blijven groeien en steeds meer taken op je wilt nemen. Douaniers kunnen zich specialiseren. Bijvoorbeeld in het werken met speurhonden. Samenwerken met deze trouwe viervoeters is heel wat anders dan zelf door een lading goederen gaan. Jouw aandacht gaat niet meer alleen naar het uitvoeren van je directe taken, maar ook naar het welzijn van de hond.

Heb je toch liever de leiding over mensen in plaats van honden? Dan is een baan als teamleider misschien wat voor jou. In deze functie houd je het overzicht en weet je de andere douaniers enthousiast te maken over hun werk. Lijkt zo'n leidinggevende job je wel wat? Check dan direct onze management vacatures.

Douanier worden: wat heb je nodig?

Lijkt werken als douanier je wel wat? Dan stel je vast de vraag: hoe word je douanier? De douaneopleiding bij rijksoverheid biedt een interne opleiding voor douaniers aan. Hierin leer je alles over jouw rechten als douanier. Wat mag je wel en niet doen? Maar ook leer je alle regels over invoerrechten. En wanneer je iemand aanhoudt: hoe maak je een proces-verbaal op?

Een andere manier om douanier te worden is door een mbo-opleiding richting fiscaal recht te volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat met belasting te maken heeft en welke wetten hieraan verbonden zijn. Zo weet jij straks als douanier precies wanneer iemand zich niet aan de regels houdt.

Jouw skills

Naast een passende opleiding, zijn er ook een aantal skills die je als douanier nodig hebt. Zo moet je nauwkeurig werken en goed op de details letten. Als mensen illegale spullen het land in willen smokkelen, geven ze je deze natuurlijk niet op een presenteerblaadje. Als douanier moet je dus vaak je intuïtie volgen om wetsovertreders eruit te pikken. Wanneer je iemand aanhoudt, reageert diegene niet altijd even rustig. Maar jij blijft altijd kalm en zorgt dat de situatie niet verder escaleert. Er zijn ook mensen die jou als douanier misschien willen omkopen. Maar jij blijft trouw aan de wet en laat je niet zomaar ompraten.

Cheat sheet voor je cv

Klaar om je cv een update te geven en vervolgens op die solliciteerknop te klikken? Hieronder geven we een overzicht van passende skills voor douaniers.

Skills
Integriteit Nauwkeurig
Communicatieve vaardigheden (NL en ENG) Oordeelsvorming
Intuïtief Kennis van douane formaliteiten
Conflictbeheersing Verantwoordelijkheid

Check onze douanier vacaturesEen andere baan in de logistiek

Vind je het leuk om met wetten en regels bezig te zijn, maar past een baan als douanier niet helemaal bij je? Misschien is een baan als cargadoor dan wat voor jou. In deze functie is het jouw taak om contracten te regelen tussen de reder (eigenaar van de haven) en de verlader (degene die de lading aanbiedt). Net als een douanier zorg je dat iedereen zich aan de afgesproken regels houdt.

Wil je graag bij een grote haven werken, maar niet als cargadoor? Wat dacht je van een baan als havenmedewerker? In deze functie ben je lekker veel buiten en zorg je dat de lading van de schepen op de juiste plek terechtkomt. Net als een magazijnmedewerker ben je als havenmedewerker veel aan het sjouwen met spullen. Het is dus wel belangrijk dat je lekker veel energie hebt.

Overzicht douanier

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.800 tot € 3.800
Gerelateerde functies Declarant, expediteur, cargadoor

Veelgestelde vragen

 • Wat verdient een douanier?

 • Het salaris van een douanier ligt gemiddeld rond de € 3.300 bruto per maand. Afhankelijk van je werkervaring en specialisaties ontvang je als douanier een salaris tussen de € 2.800 en € 3.800 bruto per maand.

 • Hoe is het om te werken als douanier?

 • Als douanier heb je zowel administratieve als uitvoerende taken. Je houdt bijvoorbeeld rapporten bij of je doorzoekt koffers of scheepsladingen. Op zoek naar zo'n veelzijdige logistieke baan? Je vindt het tussen onze logistieke vacatures.

 • Is de douane onderdeel van rijksoverheid?

 • De douane is onderdeel van de rijksoverheid. Om precies te zijn: het ministerie van Financiën.

 • Ik wil douanier worden, welke opleiding heb ik nodig?

 • Bij de rijksoverheid kun je intern een opleiding tot douanier volgen. Je kunt ook de mbo-opleiding in fiscaal recht volgen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies