Orderpicker

Werken als orderpicker: iets voor jou?

Op zoek naar een nieuwe baan? Misschien is het werk van orderpicker wel iets voor jou. Je verzamelt bestellingen uit een magazijn en maakt ze verzendklaar. Maar hoe doe je dit precies en hoeveel verdient een orderpicker dan? YoungCapital zocht het allemaal voor je uit.


Wat doet een orderpicker?

Als orderpicker maak je bestellingen klaar in een magazijn of distributiecentrum. Je krijgt een orderpicklijst met bestellingen en zoekt de benodigde artikelen op in het magazijn. Vaak heb je hiervoor een handige scanner in je hand of op je arm, die de locatie van de producten aangeeft. Ook scan je daarmee de artikelen zodra je ze gevonden hebt, zodat het systeem ze uit de voorraad haalt. Daarna breng je de complete bestelling bij de inpakmedewerkers. Klaar is Kees, op naar de volgende order. Hebben de laders en lossers handen tekort, of stapelen de bestellingen zich op bij de inpakmedewerkers? Dan schiet jij te hulp.

Jouw werkdag als orderpicker

Handscanner erbij, koffie op, veters gestrikt, je dag als orderpicker is begonnen. Je pakt een bestellijst en gaat met een orderwagen op pad door het magazijn. Op de bestellijst of je handscanner staat waar in het magazijn de artikelen liggen. Easy as pie.

Omdat de magazijnmedewerkers de producten in het magazijn en het systeem hebben verwerkt, ligt alles al netjes in de stellingen. Je controleert of het productnummer op je lijst overeenkomt met de artikelen in de stelling. Hoeveel portemonnees heb je nodig? Drie, dus je legt er drie in je orderwagen. Natuurlijk check je nog even of de portemonnees geen krassen of losse draadjes hebben. Alles heel? Dan scan je de artikelen, zodat het systeem weet dat ze uit het magazijn zijn gehaald. Wat hoort er nog meer bij de order? Twee tassen. Je kijkt op je bestellijst waar ze liggen en vindt de tassen met gemak. Inscannen, controleren, en in de wagen ermee.

Order compleet? Dan neem je de bestelling mee naar de inpaktafels. Je laat je wagen achter bij een van de inpakmedewerkers en gaat verder met picken. Na een aantal uur bikkelen, zegt je leidinggevende dat het druk is bij de inpaktafels. Je legt direct je handscanner weg en helpt met inpakken, zodat alle bestellingen op tijd mee kunnen met de vrachtwagens. Aan het einde van je shift is alles klaar en gaan jij en je team met een voldaan gevoel naar huis.

Waar werkt een orderpicker?

Als orderpicker werk je in een magazijn of een distributiecentrum. In welke branche dat is, bepaal je helemaal zelf. Kledingwinkels, supermarkten, bouwmarkten, postbedrijven, webshops, the world is your oyster. Eén verschil is wel belangrijk: een magazijn is een opslagplaats, waar je iets rustiger aan de slag gaat. Een distributiecentrum heeft een snelle stroom van inkomende en uitgaande artikelen. Hier is het dus nodig om er een tandje bij te zetten.

De werkzaamheden van een orderpicker

 • Bestellingen verzamelen.
 • Producten scannen en registreren.
 • Artikelen controleren op beschadigingen.
 • Artikelen verplaatsen in het magazijn.
 • Het magazijn schoonhouden.
 • Bijspringen bij laden en lossen of inpakken.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als orderpicker: hoe is dat?

Elke functie komt met voor- en nadelen, dat geldt ook voor een orderpicker. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als orderpicker

 • Geen fan van zittend werk? Mooi, want als orderverzamelaar zit je geen moment stil. Je loopt de hele dag lekker rond.
 • Je werkt gezellig samen met een team van magazijnmedewerkers, inpakmedewerkers en laders en lossers. Daar weet jij wel een feestje van te maken.
 • Weinig tijd voor werk door studie of andere omstandigheden? No problemo, je kunt zowel fulltime als parttime orderpicker aan de slag.

Nadelen van werken als orderpicker

 • Je staat de hele dag in een magazijn of distributiecentrum, dus je komt weinig buiten. Niet ideaal voor de buitenmensen onder ons. Maar je bent wél altijd actief bezig.
 • Distributiecentra of magazijnen zijn vaak afgelegen, dus ze kunnen lastig te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Gelukkig kun je ook de fiets of auto pakken naar je werk.
 • Als orderpicker start je vaak vroeg in de ochtend met je shift. Voor avondmensen is dit misschien lastiger. Maar goed nieuws: veel bedrijven werken met ploegendiensten, dus je kan ook 's avonds werken.

Jouw salaris als orderpicker

Natuurlijk wil je aan het einde van de maand geld op je rekening zien. Het salaris van een orderverzamelaar ligt ongeveer tussen de € 1.800 en € 2.100 bruto per maand. Per uur is dat € 10,- tot € 15,-. Werk je in de avond of in het weekend? Dan krijg je vaak een extra toeslag.

Check altijd de arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf waarvoor je wilt werken, zoals de toeslagen, vakantiegeld en reiskostenvergoeding. Over het algemeen val je als orderpicker onder het cao voor transport en logistiek, maar dit is niet altijd het geval. Postbedrijven werken bijvoorbeeld met hun eigen cao.

De volgende stap als orderpicker

Beginnen als orderpicker, maar daarna hoger op de ladder komen? Of een totaal andere ladder beklimmen? Het is allemaal mogelijk. Met wat ervaring ligt de functie assistent-supervisor voor het grijpen. Dan geef je leiding aan de medewerkers in het magazijn en help je de supervisor met allerlei taken. Daarna kun je doorgroeien naar supervisor en écht de baas zijn.

Vond je het altijd leuk om surprises te maken voor Sinterklaas? Dan vind je het knutselwerk van een inpakmedewerker vast leuk. Je zet de kartonnen doos zelf in elkaar, pakt de bestelling netjes in en neemt dan afscheid bij de vrachtwagen. Wil je liever de vliegende keep zijn? Als magazijnmedewerker krijg je een divers takenpakket en doe je overal iets.

Orderpicker worden: wat heb je nodig?

Dus, je wilt misschien orderpicker worden. Lucky you, er bestaan namelijk geen opleidingen voor het beroep orderpicker. Het is dus solliciteren en go. Heb je toevallig een heftruck- of reachtruckcertificaat? Dat is mooi meegenomen. Heb je die niet? Geen probleem, je hebt niet per se zo'n certificaat nodig om te beginnen als orderpicker. En FYI: veel bedrijven bieden interne cursussen waar je een heftruck of reachtruck leert besturen.

Jouw skills

Geen papiertje nodig, dus. Maar wat dan wel? Als orderpicker is het belangrijk om accuraat en ordelijk te werken. Slinger dus geen artikelen in het rond, maar zet ze netjes neer in de stellingen, en kijk goed naar wat je allemaal pakt. Dit gaat vaak op rap tempo, want door al die online bestellingen is er een snelle in- en uitstroom van goederen. Maar dit is geen probleem voor jou. Je zet door bij de laatste kilometer op de loopband, dus je zet ook door bij die laatste bestelling. Je doet dit natuurlijk niet alleen. Je hebt een leuk team waarmee je goed samenwerkt en de bestellingen eruit knalt. Teamwork makes the dream work.

Cheat sheet voor je cv

Je vraagt je natuurlijk af: wat zet ik op mijn cv? Wat een geluk, wij hebben een handige tabel gemaakt met skills die handig zijn voor een orderpicker.

Skills orderpicker
Accuraat Doorzettingsvermogen
Stressbestendig Ordelijk
Samenwerken Vlot werken

Check onze orderpicker vacaturesEen andere baan in de logistiek

Toe aan een andere functie dan orderpicker? Geen probleem, YoungCapital heeft meer toffe opties. Je kunt ook lekker aan de slag bij een supermarkt of winkel als vulploegmedewerker. Dat is wel meer een baan in de retail sector. Ben je toch meer een buitenmens? Als fietskoerier of postbezorger bezorg je pakketten of post, én geniet je van de buitenlucht. Of kijk eens door al onze logistieke vacatures en vind snel jouw ideale baan.

Overzicht orderpicker

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.100

Veelgestelde vragen

 • Wat is een orderpicker?

 • Een orderpicker is een magazijnmedewerker die bestellingen verzamelt en verzendklaar maakt.

 • Wat verdient een orderpicker?

 • Het salaris van een orderpicker ligt ongeveer tussen de € 1.800 en € 2.100 per maand.

 • Is orderpicken moeilijk?

 • Nee, hoor. Wees niet geïntimideerd door een orderpick-systeem, je wordt goed ingewerkt en hebt het werk zo onder de knie.

 • Wat staat er op een orderpicklijst?

 • Dat varieert per bedrijf. Sommige bedrijven geven een papieren orderpicklijst, waar alle artikelen op staan. Andere bedrijven hebben het volledig geautomatiseerd, waardoor je bestelling op je handscanner verschijnt.

 • Welke leeftijd moet je zijn om orderpicker te worden?

 • De minimumleeftijd is 16 jaar. Ben je jonger? Dan mag je helaas geen orderpicker worden. Wat wel mag? Check onze vacatures voor 15-jarigen en verdien dat extra zakcentje.

Bekijk ook eens deze logistieke functies