Shiftleader

Werken als shiftleader: iets voor jou?

Ben jij op zoek naar een leidinggevende functie in de logistiek? Misschien is een baan als shiftleader dan wel iets voor jou. Hoe zit het met het salaris van een shiftleader? En welke taken pak je op in deze functie ? Ontdek het allemaal op YoungCapital. Meteen zien welke vacatures er op dit moment openstaan? Klik op onderstaande button om de logistieke vacatures te bekijken.


Wat doet een shiftleader?

Om maar bij het begin te beginnen: wat is een shiftleader? In deze functie ben je, zoals de naam al zegt, de leider van een shift. Misschien ken je dit beroep ook wel als voorman of logistiek teamleider. Je bent verantwoordelijk voor het personeel en zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt. Als shiftleader ben je degene die de volgende ploegendienst uitlegt wat er moet gebeuren. Je bent dus verantwoordelijk voor het succesvol overhandigen van het stokje, zodat er een goede overgang is van werk.

Van administratieve taken tot het controleren van alle processen, in deze functie ben je druk met van alles en nog wat. Welke verantwoordelijkheden precies bij jouw takenpakket horen, ligt aan het bedrijf waar je voor werkt. Zo werk je bij sommige werkgevers zelf ook mee op de werkvloer en houd je je dus ook bezig met het uitvoerende werk. Over het algemeen is dit beroep een goed beginpunt voor iemand met leidinggevende ambities. Wil je in de toekomst aan de bak als manager? Dan staat deze functie extra lekker op je cv.

Jouw werkdag als shiftleader

Als shiftleader begint jouw shift met een babbeltje met het team. Je brengt alle medewerkers op de hoogte van hun taken van de dag en legt uit wat er precies moet gebeuren tijdens hun shift. Werk je mee op de werkvloer? Dan steek je ook je handen uit de mouwen en ondersteun je je personeel. Welke taken je dan oppakt? Dat ligt heel erg aan de shift, maar denk bijvoorbeeld aan het uitladen van een vrachtwagen of het verwerken van een bestelling. Naast deze werkzaamheden ben je ook bezig met administratieve taken. Zo rooster je personeel in en controleer je of voorraden goed in het systeem staan. Of misschien voer je wel een sollicitatiegesprek tussendoor, want nieuw personeel aannemen hoort ook bij jouw takenpakket.

Is het tijd dat de ploegendiensten elkaar aflossen? Als shiftleader sluit je het werk van de ene ploeg af en zorg je ervoor dat de volgende ploegendienst precies weet wat er moet gebeuren. Het eind van jouw shift is in zicht, je mag bijna naar huis. Maar hoe zit dat dan met je eigen werk? Wie neemt dat over? Simpel, je overhandigt het stokje aan de volgende shiftleader. Wel zo handig, toch?

Waar werkt een shiftleader?

Misschien een open deur, maar als shiftleader werk je bij een bedrijf die met shifts werken. Niet alle bedrijven in de logistiek werken met ploegendiensten, dus dit beroep kom je niet bij ieder bedrijf tegen. Welke bedrijven wel met shifts werken? Denk bijvoorbeeld aan een fabriek of de horeca, maar een shiftleader kom je ook wel tegen bij een supermarkt. Er moet toch iemand verantwoordelijk zijn voor gangpad 8. In shifts werken betekent werken op onregelmatige tijden en als shiftleader heb je daar ook mee te maken. Vooral in de logistiek waar je ook weleens nachtdiensten draait.

De taken van een shiftleader

 • Aansturen van jouw personeel.
 • Aannemen van nieuw personeel.
 • Beoordelingsgesprekken voeren.
 • Werkroosters maken en personeel inplannen.
 • Controleren van productieprocessen.
 • Eventueel zelf meewerken op de werkvloer.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als shiftleader: hoe is dat?

We kunnen het niet mooier maken dan dat het is. Ieder beroep heeft zo zijn voor- en nadelen. Dus ook het werk van een shiftleader. Waar moet je rekening mee houden in deze functie? We hebben het op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als shiftleader

 • Wil je bovenop een lekker salaris nog meer cashen? Omdat je onregelmatige tijden werkt, krijg je nog mooie toeslagen. Zie het als een beloning omdat je in de avond, het weekend of 's nachts werkt.
 • Doorgroeien tot manager of een andere leidinggevende functie? Als shiftleader zijn er verschillende interessante doorgroeimogelijkheden. En het mooie is dat deze leidinggevende ervaring al mooi op je cv staat. #winning
 • Op zoek naar een (bij)baan met veel verantwoordelijkheden? Dan ben je bij shiftleader aan het juiste adres. Niet alleen is je takenpakket enorm divers, je bent ook verantwoordelijk voor de teams en hun werkzaamheden.

Nadelen van werken als shiftleader

 • Houd jij van een strakke routine? Dan is werken als shiftleader waarschijnlijk niks voor jou. In deze functie werk je namelijk veel onregelmatige diensten. Houd jij wél van afwisseling? Top.
 • Moeite met alle ballen hooghouden? Voor dit beroep is het belangrijk dat je stressbestendig bent, want je doet vaak allerlei verschillende dingen tegelijk. Ben jij niet vies van een beetje uitdaging? Gelukkig maar.
 • Als shiftleader moet je stevig in je schoenen staan, want ook taken als personeel beoordelen of eventueel ontslaan ligt op jouw bordje. Liever een baan waar je deze verantwoordelijkheid niet hebt? Misschien is werken als magazijnmedewerker dan meer jouw ding.

Jouw salaris als shiftleader

Maar wat voor prijskaartje hangt er aan deze verantwoordelijkheden? Als shiftleader verdien je een salaris ongeveer tussen de € 2.000 en € 4.000 bruto per maand. Hoeveel je precies op je rekening kunt verwachten, ligt aan jouw leeftijd en exacte verantwoordelijkheden. Maar ook de sector waarin je werkt, heeft een grote impact op het salaris van een shiftleader. Wist je dat je in deze functie naast je salaris ook nog andere leuke extra's verdient? Je wordt namelijk beloond voor alle onregelmatige diensten die je werkt. Wat dacht je van een toeslag omdat je in de avond, het weekend of op feestdagen werkt? Dat is niet verkeerd.

De volgende stap als shiftleader

Ben jij ambitieus en zie je een leidinggevende carrière wel zitten? Dan is deze functie in de logistiek een mooie eerste stap. Waarschijnlijk ben je doorgegroeid vanuit een andere functie zoals magazijnmedewerker, maar vanuit deze functie kun je naar nog veel meer doorgroeien. Als je op zoek bent naar nóg meer verantwoordelijkheden zit je misschien wel als magazijnchef of logistiek manager goed op je plek.

Vind jij het werk van shiftleader leuk, maar zou je wel wat stappen willen zetten in je salaris? Ook dat is mogelijk. Je verdiept je kennis door cursussen of trainingen te volgen. Hoe meer kennis, hoe meer verantwoordelijkheden. En dat zie je natuurlijk terug op je loonstrookje. Win-win dus.

Shiftleader worden: wat heb je nodig?

Een specifieke opleiding tot shiftleader is er niet, maar de meeste werkgevers vragen naar minimaal mbo-werk en denkniveau. Heb je een opleiding gevolgd die aansluit bij de branche waarin je werkt? Dat is mooi meegenomen. Maar ook als je dat niet hebt, gaan er nog geen alarmbellen af. Je kunt bij de meeste werkgevers namelijk interessante cursussen of trainingen volgen, waardoor je alsnog de kennis opdoet die je nodig hebt. Voor deze functie heb je vaak wel wat werkervaring nodig. Dat maakt het dan ook een mooie doorgroeimogelijkheid voor een magazijnmedewerker of iemand die in een supermarkt werkt.

Jouw skills

Maar alleen met het juiste papiertje en werkervaring kom je er niet. Met jouw sociale en communicatieve vaardigheden moet het ook goed zitten. Je geeft namelijk leiding aan anderen, voert sollicitatiegesprekken, maar houdt ook slechtnieuwsgesprekken. Als shiftleader doe je dus goede leiderschap skills op. Verder ben je een echte master in plannen en tetris je iedere keer weer een passend werkrooster in elkaar. Als leider zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat je mensen ook moet motiveren. Zitten zij er even doorheen, dan weet je ze weer op te pakken.

Cheat sheet voor je cv

Wat je precies op je cv moet zetten als je gaat solliciteren als shiftleader? Daar hebben we je graag een handje bij.

Skills
Communicatie Motiveren
Flexibel Plannen
Leiderschap Verantwoordelijkheid

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Ben jij niet zo'n leidinggevend typetje en zie je een baan als shiftleader niet zitten? Dat maakt helemaal niks uit, want er zijn genoeg banen in de logistiek waar je misschien wel een match mee hebt. Ben jij iemand die altijd precies weet hoeveel pakken spaghetti of rijst je in de voorraadkast hebt? Maak daar dan je werk van en ga aan de slag als voorraadbeheerder. Of was je een master in Sims en weet je precies hoe je een magazijn in moet richten? Misschien word je dan enthousiast van de functie warehouse manager. Of wellicht staat er wel iets anders leuks tussen de logistieke vacatures.

Overzicht Shiftleader

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 4.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is het shiftleader salaris?

 • Het salaris van een shiftleader ligt ongeveer tussen de € 2.000 en € 4.000 bruto per maand.

 • Hoe kan ik werken als shiftleader?

 • Door te solliciteren op een van de logistieke vacatures op YoungCapital natuurlijk. Wie weet staat jouw volgende uitdaging daar wel tussen.

 • Wat is een shiftleader?

 • Een shiftleader is iemand die leiding geeft tijdens een shift en verantwoordelijk is voor het personeel en alle productieprocessen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies