Transport coördinator

Werken als transport coördinator: iets voor jou?

Houd jij van een strakke planning en ben je vaak 20 minuten te vroeg? Dan is een baan als transport coördinator misschien voor jou weggelegd. De naam van dit beroep is duidelijk genoeg: je plant en stuurt het vervoer van goederen aan. Hoe doe je dat dan? En wat verdien je ermee? YoungCapital heeft de antwoorden, dus lees snel verder.


Wat doet een transport coördinator?

Als transport coördinator ben je een belangrijke schakel in de logistiek. Je bent toezichthouder over het vervoer van producten. De vrachtwagenchauffeur die naar Amsterdam rijdt met een lading slippers? De zeecontainer die nog op de Noordzee drijft? Het is jouw verantwoordelijkheid om ze in de gaten te houden. Nog belangrijker is om te controleren of ze wel op tijd komen. Heeft een chauffeur vertraging of kan een schip nog niet vertrekken? Dan neem je direct contact op met de klant om te melden dat er vertraging in de levertijd is. Ook regel je de vervolgacties om de vertraging of het probleem verder op te lossen.

Daarnaast zorg je voor het vervoer voor transportopdrachten. Dit zijn opdrachten van klanten om een lading spullen te verzenden. Je kijkt wat voor een vervoermiddel nodig is en schuift de transportopdrachten in de planning van chauffeurs of andere transporteurs. Zijn er nog verbeterpunten te vinden in dit hele proces? Vaak wel, en daarover denk jij mee. Maar wacht eens, is dit niet bijna het werk van een transportplanner? Ja en nee. Een transportplanner houdt zich hiermee bezig, maar deze taken vallen ook onder jouw takenpakket.

Jouw werkdag als transport coördinator

Tijd om te beginnen. Je dag als transport coördinator start vaak bij het koffieautomaat, of al gelijk aan je bureau. Met een kop koffie in je hand open je de Excel-lijst waarin staat welke transportopdrachten er vandaag worden uitgevoerd. Je ziet een hoop verschillende opdrachten voor één klant staan, een bedrijf actief in de fashion-industrie. Daarnaast zijn er opdrachten voor meerdere kleine klanten. Sommige chauffeurs zijn al onderweg, andere chauffeurs beginnen net pas met werken.

Je opent een nieuwe lijst met transportopdrachten die nog vervoer nodig hebben. Nu begint het zware geschut: opdrachten inplannen. Soms pleeg je een telefoontje met een ander transportbedrijf om tarieven voor het vervoeren af te spreken. Andere keren schuif je een transportopdracht in de planning van een chauffeur van de zaak. Vindt een klant het wel goed dat de prijs voor het vervoer wat hoger uitvalt? Daar bel je of e-mail je ook nog even over.

In de tussentijd houd je in de gaten of de chauffeurs op tijd aankomen. Eén van de chauffeurs lijkt vertraging te hebben door file op de A27. Niet de schuld van de chauffeur natuurlijk, maar wel vervelend. Je belt direct de klant en de eindbestemming om te laten weten dat de zending iets later aan komt. Gelukkig zijn ze begripvol. Je gaat weer verder met je werk en houdt later op de dag nog een kleine meeting met je team. De klok slaat vanzelf 17:00 uur en je dag als transport coördinator zit er weer op.

Waar werkt een transport coördinator?

Draai je graag rondjes op een bureaustoel? Want als transport coördinator zit je op kantoor bij een transportbedrijf. Je werkt samen met een team van andere transport coördinators, transportplanners, expediteurs en de transport manager, die ook je leidinggevende is.

Transportbedrijven komen in veel vormen. Sommige bedrijven bezorgen exclusief pakketten en post, dus dan houd je vaak toezicht op pakketbezorgers. Andere bedrijven gaan voor het zwaardere geschut met hele zeecontainers of luchtvrachtzendingen. En dan heb je bedrijven die met groupage transport werken, waarbij ladingen van verschillende klanten in één container worden geladen. Wegtransport, zeevracht, luchtvracht en zelfs transport via het spoor, de wereld van de logistiek ligt aan je voeten.

De taken van een transport coördinator

 • Vervoer voor transportopdrachten van A tot Z regelen.
 • Toezicht houden op chauffeurs, vliegtuigen of schepen tijdens ritten.
 • Contact houden met chauffeurs, vervoerdersbedrijven, collega's en klanten.
 • Ondersteuning bieden aan chauffeurs bij vertraging, incidenten of andere problemen.
 • Meedenken over verbeterpunten in het transportproces.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als transport coördinator: hoe is dat?

Elk beroep heeft plus- en minpunten, en dat is voor de functie transport coördinator niet anders. Check de voor- en nadelen van deze baan, zodat je weet waar je aan toe bent als je besluit te solliciteren.

Voordelen van werken als transport coördinator

 • In deze functie heb je veel contact met chauffeurs en klanten, dus je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid sociaal contact haal je wel.
 • Vind je het leuk om resultaten te zien? Met elke chauffeur die een lading op tijd levert, heb jij weer een klant blij gemaakt. Mooi, toch?
 • Als transport coördinator kun je zowel fulltime als parttime werken. Ook werk je vaak kantooruren, maar bij sommige bedrijven zit een ploegendienst er ook wel in. Voor ieder wat wils dus.

Nadelen van werken als transport coördinator

 • Ben je niet echt een kantoormens? Als transport coördinator breng je veel tijd tussen vier muren door. Maar je kunt tijdens pauzes wel lekker de benen strekken met je collega's.
 • De logistieke sector heeft pieken en dalen, en geloof maar dat die pieken ontzettend druk kunnen zijn. Zo vliegt de tijd wel lekker voorbij.
 • Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het vervoer en het halen van levertijden, maar ook voor de chauffeurs en hun acties. Veel verantwoordelijkheid dus, maar zo heb je wel een toffe uitdaging voor jezelf. #personaldevelopment

Jouw salaris als transport coördinator

Tijd om over het salaris te praten. Het salaris van een transport coördinator is afhankelijk van waar en hoe lang je werkt. Vaak begint het salaris ongeveer rond de € 2.600 bruto per maand. Met wat werkervaring en een goede cao kan je salaris oplopen tot ongeveer € 3.500 bruto op je maandelijkse loonstrook. Het gemiddelde maandsalaris dat een transport coördinator verdient, ligt rond de € 2.900 bruto.

Werk je in ploegendienst of is er overwerk? Dan verdien je waarschijnlijk iets meer. Check bij het bedrijf waarvoor je wilt werken wat voor een toeslagen je krijgt voor avond-, nacht- of weekenddiensten.

De volgende stap als transport coördinator

Klaar voor de volgende stap in je carrière als transport coördinator? Dan hebben we hier een aantal toffe kansen voor jou. Wil je je echt storten op plannen en organiseren? Als transportplanner doe je niets anders. Je stelt routes voor transportopdrachten samen en verspreidt de transportopdrachten over vrachtauto's of andere vervoermiddelen.

Liever als een helikopter (niet een echte) boven alles hangen? Als transport manager overzie je het hele transportproces, van transportopdracht tot het daadwerkelijk leveren van goederen. Je verdeelt de taken onder je team en bent het centrale aanspreekpunt voor vragen, sollicitaties en eventuele struikelpunten.

Interesse in die transportopdrachten? Als cargadoor of expediteur mag je ze regelen. Een cargadoor stelt transportopdrachten op voor de klant (verlader) en overhandigt ze aan een transportbedrijf. Wel is het werk van een cargadoor gericht op zeevracht. Als expediteur heb je dat niet. Zeevracht, wegtransport, railtransport, jij bent van alle markten thuis. Je regelt wel meer het papierwerk dat een transportopdracht meebrengt. Denk aan import- of exportdocumenten, of vergunningen voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Transport coördinator worden: wat heb je nodig?

Weten wat je nodig hebt om transport coördinator te worden? Het staat niet altijd even helder online, maar met de mbo-opleiding Specialist Transport en Logistiek zit je gewoon goed. Met deze opleiding kun je zelfs doorgroeien naar andere beroepen binnen de logistieke sector. De hbo-opleiding Logistics Management is ook een goede keuze. Hetzelfde geldt hier ook, je kunt je ontwikkelen tot andere logistieke beroepen.

Jouw skills

Wat voor een skills heeft een transport coördinator eigenlijk? Ten eerste is het handig om goed te kunnen plannen en organiseren. Je kleurgecodeerde sokkencollectie is misschien een goed voorbeeld. Of misschien gebruik je nog een papieren agenda zoals op de middelbare school? Je bent in ieder geval altijd op tijd voor verjaardagen en weet precies hoe lang je moet rijden naar je volgende vakantiebestemming. Superhandig voor wanneer je chauffeurs inplant.

Ooit in de retail gewerkt, of kun je je goed inleven in een ander? Dan weet jij wel van klantvriendelijkheid en hoe je communiceert met klanten, collega's of chauffeurs. Aangeven dat een zending wat later aankomt is nooit leuk, maar je weet het in ieder geval goed over te brengen bij de klant. Spreekt een van de chauffeurs of klanten geen Nederlands? No biggie, want zelfs in de Engelse taal weet jij als transport coördinator harten te veroveren.

Met jouw analytisch vermogen spoor je problemen op als een politiehond. Of het nou om een chauffeur met pech gaat, of een klant die een deel van de zending niet heeft ontvangen, jij zit er bovenop en lost het direct op. De tientallen verslagen op je opleiding hebben dus toch nut gehad.

Cheat sheet voor je cv

Ga je solliciteren op de baan transport coördinator? Dan ben je vast benieuwd wat mooi staat op je cv. Hieronder hebben we een aantal skills die je op je cv kunt zetten. Tip: licht ze ook kort toe in je sollicitatiebrief en score meer punten bij je toekomstige werkgever.

Skills transport coördinator
Analytisch vermogen Communicatieve vaardigheden
Microsoft Excel Kennis van logistieke processen
Klantvriendelijkheid Probleemoplossend
Plannen en organiseren Vreemde talen

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Benieuwd naar andere banen in de logistiek naast de functie transport coördinator? Bof jij even, want we hebben een groot aanbod logistieke vacatures. Sjouw meubels als verhuizer of spring op zo'n grote hijskraan als havenmedewerker. Deze functies zijn perfect voor de actieve mensen onder ons, of als je gewoon grote machines wilt bedienen. Ben je meer van papieren en is wet- en regelgeving echt jouw pakkie-an? Als douanier of declarant check je of de belasting over goederen betaald is, of regel je juist de papieren hiervoor. Of misschien prikkelt een van onze andere logistieke vacatures wel jouw interesse.

Overzicht transport coördinator

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.600 tot € 3.500

Veelgestelde vragen

 • Wat is een transport coördinator?

 • Een transport coördinator regelt al het daadwerkelijke vervoer voor transportopdrachten. Wilt een klant kilo's aan aardappelen naar Duitsland sturen? Jij regelt het vervoer en de chauffeur hiervoor. Tijdens de rit houd je de chauffeur in de gaten en zorg je ervoor dat de levering op tijd plaatsvindt.

 • Hoe word je transport coördinator?

 • Om transport coördinator te worden, is een voltooide mbo- of hbo-opleiding wel zo handig. Dan spreken we over de mbo-opleiding Specialist Logistiek en Transport en de hbo-opleiding Logistiek Management. Diploma al op zak? Kijk dan snel tussen onze logistieke vacatures voor de tofste banen.

 • Wat verdient een transport coördinator?

 • Een transport coördinator verdient ongeveer tussen de € 2.600 tot € 3.500 bruto per maand. Het bedrag is afhankelijk van werkervaring en hoe lang je ergens werkt. Werk je in ploegendienst of werk je veel over? Dan verdien je waarschijnlijk meer.

Bekijk ook eens deze logistieke functies