Transport manager

Werken als transport manager: iets voor jou?

Weet jij heel wat over transport en lijkt het je leuk om leiding te geven aan een groot team? Grote kans dat je een baan als transport manager interessant vindt. Deze leidinggevende functie scoor je natuurlijk niet zomaar. Vaak moet je eerst heel wat jaar ervaring als chauffeur of transportplanner achter de rug hebben. Mooi vooruitzicht? YC geeft je alle ins en outs over de transport manager, óók hoe je die carrièreladder beklimt.


Wat doet een transport manager?

Dat deze manager iets met transport te maken heeft en een team aanstuurt, is vast wel duidelijk. Maar wat doet een transport manager nou precies? Binnen deze functie ben je eindverantwoordelijk voor alle transportzaken in een logistiek bedrijf. Dat betekent ten eerste dat je al het transportpersoneel aanstuurt. Denk daarbij niet alleen aan chauffeurs, maar ook aan transportplanners.

Verder zorg jij er als transportmanager voor dat de kwaliteit van het transport zo hoog mogelijk blijft. Je monitort én verbetert werkprocessen. Daar komt ook een stukje klantcontact bij kijken. Want als je regelmatig een boze leverancier op je dak krijgt, weet je dat er iets niet helemaal goed gaat.

Jouw werkdag als transport manager

De wekker gaat. Tijd om in de auto of op de fiets te springen en op weg te gaan naar het magazijn. Met goede zin kom je aan en groet je het uitvoerend personeel voordat je achter je bureau gaat zitten. Kop koffie voor je neus? Open die mailbox en agenda maar, want er is genoeg te doen als transport manager. Over een uur heb je een vergadering met de rest van het management. Dat betekent dat je daarvoor die ene klant uit Duitsland kunt terugbellen en nog even één van de transportplanners kunt helpen met die lastige transportaanvraag uit Italië. Voor je het weet is het uur al voorbijgevlogen en begint je meeting.

Vandaag presenteer je jouw idee voor een nieuw personeelsbeleid aan het management. Je houdt alle processen namelijk al een tijdje in de gaten en vindt dat er meer transportplanners nodig zijn. Er komen steeds meer aanvragen binnen en het is niet gunstig om klanten te laten wachten totdat hun verzoek wordt verwerkt. Dus je stelt voor om nog vijf extra planners aan te nemen. Vooral planners die een woordje Duits spreken, zodat zij zelf de klant te woord kunnen staan. Die nieuwe aanvragen komen namelijk vooral uit Duitsland.

Een succesvolle meeting (yes, jouw voorstel is geaccepteerd!) en lunchpauze later is het tijd voor wat individuele voortgangsgesprekken. Je bespreekt als transport manager samen met elke planner hoe het werk gaat, of de targets gehaald worden, waar verbeterpunten liggen en of zij lekker in hun vel zitten. All done? Dan check je nog even een aantal planningen die de transportplanners vandaag hebben opgesteld. Zijn de routes logisch en gaat de vracht op tijd aankomen? Jij ziet het binnen no time. Even later is het alweer tijd om naar huis te gaan. Morgen begin je met het recruiten van de nieuwe transportplanners en heb je een paar belafspraken staan met klanten.

Waar werkt een transport manager?

Surprise: een transport manager werkt bij, jawel, een transportbedrijf. Wat dit transportbedrijf precies vervoert, verschilt. Misschien werk je wel bij een pakketdienst, zoals DHL of UPS. Maar het kan ook zijn dat je bij een leverancier van huishoudelijke apparaten of kamerplanten aan de slag gaat. Die keuze is dus aan jou.

Bij wat voor transportbedrijf je ook aan de slag gaat, je bent als manager transport altijd onderdeel van het managementteam. Je geeft direct leiding aan de transportplanners, transportcoördinators en chauffeurs die vanuit de vestiging werken. Hoe groot jouw team is, is afhankelijk van het bedrijf. Misschien werk je wel in een van de grootste distributiecentra van PostNL. Da's natuurlijk heel wat anders dan wanneer je voor een kleine start-up aan de slag gaat.

Ook de werktijden verschillen per werkgever. Soms werken transport managers tijdens kantoortijden. Maar het kan ook zijn dat een bedrijf verwacht dat jij 's nachts en in het weekend inzetbaar bent. In andere gevallen kun jij jouw tijden zelf indelen. Je merkt het al: er is van alles mogelijk. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je bij een bedrijf solliciteert.

De taken van een transport manager

  • Coachen en aansturen van transportpersoneel.
  • Monitoren en controleren van de transportplanning.
  • Verbeterplannen maken voor transportprocessen op basis van analyses.
  • Te woord staan van klanten en afhandelen van klachten.
  • Werven en inwerken van nieuw personeel.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als transport manager: hoe is dat?

Eerlijk is eerlijk: werken als transport manager heeft voor- én nadelen. Weten of deze job de moeite waard is? Zet de pros en cons tegenover elkaar en bepaal voor jezelf wat zwaarder weegt.

Voordelen van werken als transport manager

  • Het is een hoge functie met veel verantwoordelijkheid en daar komt natuurlijk een mooi salaris bij kijken. Soms komen daar zelfs nog toffe extra's bovenop, zoals een bonus of toeslagen bij onregelmatige werktijden.
  • Vind je zowel het uitvoerende gedeelte van transport als het plannen ervan leuk? Als transport manager werk je met chauffeurs én transportplanners, dus je krijgt van beide wat mee.
  • Lekker sparren met andere managers op beleidsvlak? Reken daar maar op binnen deze job. Dus is jouw motto dat verbetering altijd mogelijk is? Dan haal je vast voldoening uit werken als transport manager.

Nadelen van werken als transport manager

  • Zelf ook meehelpen met het uitvoerende werk? Dat zit er niet echt in als transport manager. Vooral als je liever zelf achter het stuur kruipt stelt deze job je misschien teleur. Maar vind je het puzzelen met transportplanningen juist leuker? Dan zit je wél goed, want je helpt binnen deze job vaak nog steeds zelfs mee met de planning.
  • De meeste transportbedrijven liggen behoorlijk afgelegen, waardoor je werkplek niet altijd even bereikbaar is. Da's gelukkig geen probleem als je een auto hebt of op fietsafstand woont. En wist je dat een manager transport bij sommige bedrijven recht heeft op een auto van de zaak? Nice! Even goed naar informeren dus.
  • Vind jij het lastig om met boze klanten of conflicten om te gaan? Dit kan wel voor je neus geschoven worden binnen deze functie. Maar geen zorgen, je leert ermee omgaan. Goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Jouw salaris als transport manager

Money talk: wat verdient een transport manager eigenlijk? Het salaris verschilt per bedrijf, maar meestal ligt het tussen de € 3.500 en € 5.000 bruto per maand. Hoger of lager kan ook, afhankelijk van jouw werkervaring en opleidingsniveau. Logisch natuurlijk, als junior transport manager ligt je salaris lager dan dat van iemand met tien jaar werkervaring. Vergeet ook niet dat je vaak nog extra's bovenop je maandsalaris krijgt. Denk aan een bonus bij goede prestaties of een onregelmatigheidstoeslag voor werken in het weekend of in de avond. De precieze extra's verschillen ook weer per werkgever, dus informeer altijd goed naar de arbeidsvoorwaarden als je solliciteert.

De volgende stap als transport manager

Nóg hoger de carrièrelader beklimmen? Dan moeten we je toch teleurstellen: dit is niet altijd mogelijk. Als transport manager sta je namelijk al op een behoorlijke hoge trede. En het heeft je waarschijnlijk heel wat stappen gekost om bij deze functie te komen. De meeste transport managers werken namelijk een aantal jaar als chauffeur of transportplanner voordat ze in deze functie terechtkomen. Wil je toch graag nog meer verantwoordelijkheden? The top of the chain is de supply chain manager. Binnen die functie draag je de eindverantwoordelijkheid over de hele logistieke afdeling van een bedrijf.

Transport manager worden: wat heb je nodig?

Manager word je niet zomaar, transport manager dus ook niet. Logisch natuurlijk, want er komt heel wat verantwoordelijkheid bij deze functie kijken. Daarom stellen de meeste werkgevers veel eisen in hun vacatures. Meestal vragen ze naar een hbo- of wo-diploma, het liefst in de logistieke richting. Sommige bedrijven vinden een mbo-diploma voldoende, maar dan is een jaar of vijf werkervaring in de logistiek wel extra vereist.

Kies dus voor een passende hbo- of wo-opleiding als je het niet erg vindt om met je neus in de boeken te zitten. Denk aan een bachelor in de richting van economie met daarna een logistieke master, zoals Transport And Supply Chain Management. Of steek alvast je handen uit de mouwen in de logistieke sector en kies een wat langere (maar actievere) weg.

Jouw skills

Je hebt misschien wel een mooi papiertje op zak, maar wanneer past werken als transport manager nou écht bij jou? Om te beginnen: hoe zit het met jou en computers? Komen jouw familieleden als eerste naar jou toe als hun laptop constant uitvalt? Dan heb je waarschijnlijk wel een talent voor IT. En dat is mooi meegenomen, want als transport manager ben je veel met software in de weer. Weet jij de weg wel in SAP, en heb je misschien zelfs een certificaat voor jouw Excel skills? Bonuspunten voor jou!

Neem je graag het voortouw als je een vakantie plant met jouw vriendengroep? En vind je het dan geen probleem om alle taken onder hen te verdelen? Jouw leiderschapsskills komen ook van pas als transport manager. In deze functie is het vooral belangrijk om een helicopterview te hebben op alles wat er gebeurt. Dat je de internationaal chauffeurs niet direct in zicht hebt, is geen enkel probleem, want jij vergeet nooit om via een belletje te checken of alles in orde is.

Zit het wel goed met jouw Engels? Nice, want dat heb je zeker nodig als je met leveranciers en klanten in verschillende landen overlegt. En dan hebben we het niet over wat basiswoordjes. Je moet als transport manager sterk zijn in mondeling én schriftelijk communiceren, zowel in het Nederlands als in het Engels. Dat betekent duidelijk uitleggen wat je bedoelt en je manier van praten aanpassen aan je gesprekspartner.

Cheat sheet voor je cv

Hulp nodig met solliciteren naar een baan als transport manager? Zet deze skills op je cv en je scoort al extra punten. Vergeet natuurlijk niet om na te denken over een goede uitleg van deze vaardigheden. Handig voor tijdens je sollicitatiegesprek.

Skills
Affiniteit met IT Leidinggeven
Engelse taal Microsoft Excel
Kennis van logistieke processen Organiseren en plannen
Kennis van logistieke software SAP-systemen

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Is een baan als transport manager je toch een stap te hoog? No worries, er zijn genoeg andere leuke opties in de logistiek. Zoek je een internationaal tintje in je baan? Kijk dan eens naar de functies export medewerker en export manager. Binnen die functies houd je je onder andere bezig met internationale klanten werven en douaneformaliteiten afhandelen. Wil je liever zelf achter het stuur kruipen? Mogelijkheden genoeg, bijvoorbeeld als verhuizer of vrachtwagenchauffeur. Er is voor ieder wel wat wils in de logistiek.

Overzicht transport manager

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo, wo
Salarisindicatie (21+) € 3.500 tot € 5.000

Veelgestelde vragen

  • Wat doet een transport manager?

  • Een transport manager is verantwoordelijk voor alle processen rondom transport in een logistiek bedrijf. Binnen deze functie stuur je meestal chauffeurs én planners aan en maak je verbeterplannen voor de werkwijze.

  • Wat verdient een transport manager?

  • Het transport manager salaris ligt meestal ergens tussen de € 3.500 en € 5.000 bruto per maand. Dat kan ook wat meer of minder zijn afhankelijk van je werkervaring en de werkgever. Meer weten? In onze logistieke vacatures vind je duidelijker info over het salaris.

  • Wat is het verschil tussen een transport coördinator en transport manager?

  • Een transport coördinator en transport manager houden allebei de processen rondom transport in de gaten, maar een transport coördinator heeft geen leidinggevende functie. De belangrijkste taak van een transport manager is juist wél om het transportpersoneel aan te sturen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies