Werkvoorbereider

Werken als werkvoorbereider: iets voor jou?

Heb jij graag de touwtjes in handen en regel jij alles altijd tot in de puntjes? Dan is een baan als werkvoorbereider misschien wel iets voor jou. Als werkvoorbereider werk je in de logistiek. Maar wat is een werkvoorbereider precies? Wij vertellen je alles wat je moet weten over dit beroep, van de taken tot het salaris van een werkvoorbereider. Zo weet je binnen no time of deze functie bij je past.


Wat doet een werkvoorbereider?

Surprise, surprise: een werkvoorbereider is iemand die projecten voorbereidt. Het gaat vooral om projecten in de bouw, techniek en industrie. Als werkvoorbereider ben je echt de spil van een project. Dankzij jouw voorbereidend werk en plan van aanpak weet iedereen precies wat er moet gebeuren en loopt het project op rolletjes. Jij bent dus een onmisbare schakel. Jouw werkzaamheden als werkvoorbereider bestaan eigenlijk uit drie onderdelen, namelijk planner, calculator en technisch tekenaar.

Welke werkzaamheden je ongeveer kunt verwachten als werkvoorbereider? Je start een project met het maken van een planning. Deze maak je op basis van de wensen van de klant en jouw eigen inschatting van hoelang alles duurt. Zo weten werknemers precies wat hen te doen staat. Niet alleen de planning is onmisbaar om aan de slag te gaan, ook moet er materieel ingekocht worden en is er een vergunning nodig. Als werkvoorbereider fix je dat zonder problemen. Je regelt de vergunning bij de gemeente en koopt materialen in via externe partijen. Altijd tegen een goede prijs, want met jouw onderhandelingsskills regel je het beste aanbod.

Naast onderhandelingen mag je tijdens de voorbereidingen als echte Picasso ook je tekenskills inzetten. Als werkvoorbereider maak en controleer je namelijk gedetailleerde technische tekeningen van bijvoorbeeld constructies of installaties. Zijn de voorbereidingen helemaal rond? Dan is het tijd om te knallen. Je brengt regelmatig een bezoek aan de werkplaats om te zien of alles soepel verloopt. Je controleert of alles volgens plan gaat, houdt een oogje in het zijl en stuurt medewerkers aan waar nodig. Vaak doe je dit samen met een uitvoerder. Ook heb je veel contact met de klant en geef je updates over de vorderingen van het project.

Jouw werkdag als werkvoorbereider

Jouw taken als werkvoorbereider hangen af van de sector waarin je werkt. Ook je werklocatie kan verschillen. Zo werk je de ene dag op kantoor en de andere dag ben je op de werkplaats of projectlocatie om te checken hoe alles gaat. Maar vandaag is het kantoordag. 's Ochtends vroeg fiets je naar je werk en bij aankomst drink je nog even een kop koffie. Dan is het tijd voor een overleg met je collega's. Wat moet er vandaag allemaal gebeuren? Natuurlijk weet jij dat als geen ander, want jij hebt de planning voor het project gemaakt.

Na het overleg duik je achter je computer om wat mails aan leveranciers te beantwoorden. Als werkvoorbereider heb je veel contact met leveranciers en klanten. Na je mails en telefoontjes lees je een technische tekening die net gemaakt is en bereken je hoeveel je nodig hebt aan materieel. Met behulp van de offertes van de leveranciers vertaal je alles in een overzichtelijk kostenplaatje. Je kijkt op je horloge: de tijd vliegt! Hoog tijd voor de lunch.

Na de lunchpauze heb je een afspraak met een klant. Je geeft hem het kostenplaatje dat je hebt gemaakt en vertelt hoelang het project gaat duren. Top, de klant gaat akkoord dus het nieuwe project is in the pocket. Tijd om weer terug te gaan naar kantoor en de planning rond te maken en mensen in te roosteren. Aan het eind van de werkdag check je wat je morgen te doen staat. In je agenda zie je dat er een controle op de planning staat op de werkplaats van een ander project. Zoals je ziet, zijn jouw werkdagen als werkvoorbereider lekker divers.

Waar werkt een werkvoorbereider?

Met dit beroep kun je bij uiteenlopende bedrijven en in verschillende branches aan de slag. Vaak werken werkvoorbereiders in de installatietechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Maar ook bij bouwbedrijven, woningcorporaties, aannemers en ingenieursbedrijven is vraag naar werkvoorbereiders. De keuze is dus aan jou. Tijdens je werkweek breng je het grootste deel van de tijd door op kantoor, achter je computer. Via mail en telefoon houd je contact met betrokken partijen. Moeten er dingen ingemeten worden of is het tijd voor een controle? Dan breng je je werkdag door op de locatie van het project. Lekker divers dus.

De taken van een werkvoorbereider

 • Maken van een planning voor projecten.
 • Regelen van vergunningen.
 • Inkopen van materieel tegen de laagste prijs.
 • Bewaken van de voortgang van projecten.
 • Maken van werkinstructies voor medewerkers.
 • Contact onderhouden met opdrachtgevers en leveranciers.
 • Maken, controleren en lezen van technische tekeningen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als werkvoorbereider: hoe is dat?

Hoe je erachter komt of werken als werkvoorbereider iets voor jou is? Heel simpel: door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Om je een handje te helpen, hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als werkvoorbereider

 • Vervelen? Dat is aan jou als werkvoorbereider niet besteed. Deze job is erg afwisselend en veelzijdig: jij bent namelijk planner, calculator en technisch tekenaar ineen.
 • Ben jij een echte sociale vlinder? Dan zit je in deze functie helemaal goed. Je hebt contact met veel verschillende mensen, zowel telefonisch als face to face. Van medewerkers tot klanten en leveranciers: jij spreekt ze allemaal dagelijks.
 • Ambities om door te groeien? Dat kan zeker als werkvoorbereider. Door jouw afwisselende takenpakket leer je veel verschillende skills die je later in kunt zetten in een functie als projectleider of coördinator. Mooi vooruitzicht dus!

Nadelen van werken als werkvoorbereider

 • Breekt het zweet je uit bij het idee van veel verantwoordelijkheid en een uitgebreid takenpakket? Dan is deze baan niet echt geschikt voor je. Gelukkig zijn er allerlei logistieke vacatures die vast wél bij je passen.
 • Begin jij liever vandaag dan morgen als werkvoorbereider, maar heb jij geen passend diploma? Dan moet je eerst de schoolbanken in. Maar daar krijg je wel een leuke job en goed salaris voor terug.
 • Werk jij graag in je eentje met zo min mogelijk prikkels? Dan gaat een baan als werkvoorbereider lastig worden. Gelukkig vind je in de logistiek allerlei functies die wel geschikt zijn als je graag in je eentje werkt, zoals bezorger of chauffeur.

Jouw salaris als werkvoorbereider

Leuk en aardig die functieomschrijving van een werkvoorbereider, maar wat verdien je nu eigenlijk met deze job? Het bruto loon van een junior werkvoorbereider ligt tussen de € 2.200 en € 2.500 per maand bij een fulltime dienstverband. Dit hangt af van je opleidingsniveau en het bedrijf waar je werkt. Hoe meer ervaring je opdoet in dit beroep, hoe hoger het bedrag op je loonstrookje wordt. Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider ligt rond de € 2.800 bruto per maand. Ben jij een senior werkvoorbereider? Dan ligt dat bedrag een stuk hoger en verdien je tot wel € 4.500 per maand. Ka-ching!

Alle afspraken over salarisschalen en secundaire arbeidsvoorwaarden vind je in de cao. Onder welke cao je als werkvoorbereider valt, hangt af van de branche waarin je werkt. De meeste werkvoorbereiders vallen onder de cao Bouw & Infra of cao Metaal en Techniek. Vraag bij je werkgever na welke cao je kunt raadplegen.

De volgende stap als werkvoorbereider

Na een loopbaan als werkvoorbereider ben je misschien toe aan iets anders. Je wilt je specialiseren of je zoekt het hogerop. Wat je behoefte ook is, met de juiste motivatie zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. Zo kun je als werkvoorbereider doorgroeien naar projectcoördinator, projectleider of hoofd-werkvoorbereider. Je krijgt dan meer verantwoordelijkheden of stuurt meerdere werkvoorbereiders aan. Sta jij liever met je poten in de klei? Dan is een job als uitvoerder misschien iets voor jou. Je gaat dan op de bouwlocatie aan de slag. Vind jij het werken als werkvoorbereider nog heel tof, maar wil jij je graag specialiseren? Dan kun je gaan voor een functie als calculator, tekenaar of planner. Opties genoeg dus!

Werkvoorbereider worden: wat heb je nodig?

Nu ben je vast benieuwd wat je eigenlijk nodig hebt om werkvoorbereider te worden. Good to know: om als werkvoorbereider aan de slag te gaan heb je meestal een passend papiertje nodig. Vaak wordt er gevraagd naar minimaal een technische mbo- of hbo-opleiding in de richting Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Bouwkunde of Maritieme Techniek. Ook is er een vakopleiding Calculeren en Werkvoorbereiding die je helemaal klaarstoomt voor dit beroep. Wil je een bbl-opleiding tot werkvoorbereider volgen om tijdens het leren meteen op de werkvloer te kunnen knallen? Er zijn verschillende scholen die deze optie aanbieden.

Afhankelijk van je functie en precieze takenpakket is het soms ook relevant om ervaring te hebben met een technische tekensoftware. Op de meeste werkplekken gebruiken ze BIM. Via dit programma maak je digitale bouwmodellen. Heb jij hier ervaring mee? Zet het op je cv, en je hebt gelijk een stapje voor. Winning.

Jouw skills

Heb jij een relevant diploma op zak? Nice, dan kun je die vast afstrepen. Maar welke eigenschappen en competenties heb je verder nodig om een baan als werkvoorbereider te rocken? Voor deze job is het belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren. Sta jij vooraan als er een tripje met vrienden moet worden gepland en neem je de organisatie van je broers surpriseparty graag op je? Dan zit dat wel goed. Verder ben jij communicatief sterk en vind je het niet spannend om mensen te bellen of ontmoeten. Als werkvoorbereider schakel je namelijk continu met uiteenlopende partijen.

Je krijgt met veel verschillende mensen en projecten te maken, dus dat kan soms hectisch zijn. Maar met jouw talent voor multitasken is dit no problemo en bewaar je altijd het overzicht. Ben jij een ster in schaken? Ook bij een baan als werkvoorbereider is het nodig om altijd een paar stappen vooruit te denken. Zo weet jij precies wat er moet gebeuren en wanneer. Daarbij is het part of the deal dat je samenwerkt en mensen aanstuurt. Jij streeft naar het beste resultaat en het geeft je energie voor tien als de klus helemaal volgens plan is geklaard.

Cheat sheet voor je cv

Hoe overtuig je de werkgever ervan dat je de ideale werkvoorbereider bent? Zet onderstaande skills op je cv en noem ze tijdens je sollicitatiegesprek. Zo maak jij zeker weten een goede indruk.

Skills werkvoorbereider
Communicatie Plannen
Delegeren Resultaatgericht
Multitasken Samenwerken
Overzicht bewaren Technisch tekenen (BIM)

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Is een baan als werkvoorbereider toch niet helemaal wat je zoekt? No worries. In de logistiek kun je allerlei kanten op. Grote kans dat je een andere functie vindt die wel bij je past. Lijkt het je leuk om je bezig te houden met het reilen en zeilen van een magazijn? Kijk dan eens of een job als magazijnbeheerder of magazijnchef iets voor jou is. Liever een baan waar je jouw spierballen voor moet inzetten? Dan is een functie als stuwadoor of lader en losser je vast op het lijf geschreven. Wil je wel in de logistiek werken, maar liever achter de schermen? En lijkt het je leuk om je bezig te houden met de veiligheid van werknemers? Kijk dan eens of je werken als veiligheidsadviseur iets vindt.

Overzicht werkvoorbereider

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.200 tot € 4.500

Veelgestelde vragen

 • Wat doe je als werkvoorbereider?

 • Als werkvoorbereider is het je taak om een project voor te bereiden en te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Je taken zijn uiteenlopend en variëren van het maken van planningen en het inkopen van materieel tot technisch tekenen.

 • Hoe word ik werkvoorbereider?

 • Vaak vragen werkgevers naar minimaal een technische mbo- of hbo-opleiding in de richting Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Bouwkunde of Maritieme Techniek. Check de precieze functie-eisen in onze logistieke vacatures.

 • Wat is het salaris van een werkvoorbereider?

 • Het salaris van een werkvoorbereider ligt tussen de € 2.200 en € 4.500 bruto per maand. Hoeveel je als werkvoorbereider precies verdient, hangt af van leeftijd, opleidingsniveau en ervaring.

Bekijk ook eens deze logistieke functies