Kassamedewerker

Werken als kassamedewerker: iets voor jou?

Op zoek naar een leuke bijbaan naast je school of studie? Of wil jij graag fulltime aan de slag? En maak jij graag een babbeltje met mensen? Dan heb je vast al aan werken als kassamedewerker gedacht. Benieuwd naar de functieomschrijving en het salaris van een kassamedewerker? Say no more. Wij hebben de belangrijkste info voor je op een rijtje gezet.


Wat doet een kassamedewerker?

Je hebt bijna dagelijks contact met ze in de winkel: kassamedewerkers. Maar wat zijn de werkzaamheden van een kassamedewerker nou precies? Zoals de naam al zegt: als kassamedewerker zit of sta je achter de kassa. Je helpt klanten met afrekenen en beantwoord vragen. Dit doe je altijd met een grote glimlach. Afhankelijk van de winkel waar je werkt, heb je ook extra taken als kassamedewerker, zoals vakkenvullen of schoonmaken.

Jouw werkdag als kassamedewerker

Hoe ziet een werkdag van een kassamedewerker er precies uit? Bij aankomst op je werk maak je gezellig een praatje met collega's en dan is het tijd om je te installeren achter de kassa. Meestal heb je een eigen kassalade, die opgeborgen ligt in een kluis. Als je de juiste lade hebt gepakt, controleer je of er nog genoeg wisselgeld in zit. Check? Dan is het tijd om de kassa aan te zetten.

Al gauw staan de eerste klanten in de rij. Jij begroet hen vriendelijk en merkt het meteen als zij behoefte hebben aan een praatje. Dankzij jouw sociale skills speel je hier goed op in. Tijdens het kletsen scan je een voor een de producten die (meestal) op de lopende band liggen. Groente en fruit weeg je af en codes die de scanner niet goed pakt, vul je handmatig in. Zijn er vragen over een product? Dan is het jouw taak als kassamedewerker om deze te beantwoorden. Je wilt natuurlijk dat klanten met een tevreden gevoel en de juiste producten de deur uit lopen.

Alles gescand? Dan laat je de klant afrekenen. Je geeft de keuze tussen pinnen of contant betalen. Als de klant contant heeft betaald, geef jij netjes het wisselgeld terug. Is er een spaaractie in de winkel? Dan vraag je of de klant zegeltjes wilt. In de meeste winkels pakken klanten zelf hun producten in, maar in sommige winkels is dat de taak van de kassamedewerker. Lukt het de klant niet goed om zelf in te pakken? Dan help jij natuurlijk een handje. Klaar? Je wenst de klant nog een prettige dag en dan is het alweer tijd voor de volgende.

Zit jouw werk als kassamedewerker er bijna op? Dan maak je de kassa schoon en laat je de werkplek netjes achter. Hebben jouw collega's hulp nodig in de winkel? Dan ondersteun jij hen met taken als vakkenvullen of schoonmaken. Het laatste wat je doet voor je naar huis gaat, is de kassa tellen. Zo begin je de volgende keer weer met een schone lei.

Waar werkt een kassamedewerker?

Als kassamedewerker kun je op allerlei verschillende plekken werken. Het is maar net wat je zelf het leukst vindt. Ga je aan de slag in de buurtsuper? Heb je een passie voor kleding en sta je liever achter de kassa van je favo kledingwinkel? Of heb je al gedacht aan een bouwmarkt of tuincentrum? Je ziet het al: kassamedewerkers zijn overal nodig. Waar je aan de slag gaat? Dat is helemaal aan jou.

Jouw werktijden hangen af van de winkel waar je voor werkt. Maar meestal zijn de uren van een kassamedewerker flexibel. Perfect als je een bijbaan zoekt dus. In de meeste gevallen geef je jouw beschikbaarheid op en word je op basis daarvan ingeroosterd. Houd er rekening mee dat sommige werkgevers verwachten dat je op koopavonden of in het weekend werkt. Wil je liever fulltime als kassamedewerker aan de slag? No problemo, dat kan natuurlijk ook.

De taken van een kassamedewerker

 • Producten scannen aan de kassa.
 • Klanten helpen afrekenen.
 • Eventueel wisselgeld en zegels meegeven aan de klant.
 • Kassa tellen en afsluiten.
 • Collega's helpen in de winkel.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze retail vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als kassamedewerker: hoe is dat?

Laten we eerlijk zijn: elke baan heeft voordelen en nadelen, ook werken als kassamedewerker. Om jouw keuze voor een nieuwe baan makkelijker te maken, hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als kassamedewerker

 • Iedere dag zie en spreek je nieuwe mensen. Een gezellige babbel of een dolletje met een klant is voor een kassamedewerker aan de orde van de dag.
 • Je hebt meestal flexibele werkuren. Je geeft namelijk je beschikbaarheid op en bepaalt zelf hoeveel uur je werkt. Top als jij naast je (bij)baan nog een studie volgt of naar school gaat.
 • Heb je de ambitie om door te groeien? Reken maar dat dat kan. Als kassamedewerker zijn er genoeg mooie doorgroeimogelijkheden, zoals tot teamleider of filiaalmanager.

Nadelen van werken als kassamedewerker

 • Zijn jouw weekenden volgepland met verplichtingen als voetbal- of hockeywedstrijden? Meestal werk je als kassamedewerker ook op zaterdag en zondag, dus houd daar rekening mee.
 • Zijn cijfers jouw grootste vijand? Dan is een baan als kassamedewerker misschien niet de allerbeste keus. Je hoeft niet veel te rekenen, maar je moet wel kunnen doortellen met wisselgeld. Gelukkig doet de kassa al een hoop werk voor je, en oefening baart kunst.
 • De werkzaamheden van een kassamedewerker zijn veel van hetzelfde. Behoefte aan meer afwisseling naast het scannen en afrekenen? Er zijn ook functies waarbij je jouw werkzaamheden als kassamedewerker combineert met andere taken, zoals verkopen of vakkenvullen.

Jouw salaris als kassamedewerker

Nu denk je vast: leuk en aardig al die info, maar wat verdient een kassamedewerker eigenlijk? Het salaris van een kassamedewerker is afhankelijk van je leeftijd en hoe lang je in dienst bent. Het gemiddelde loon van een kassamedewerker van 21 jaar of ouder ligt tussen de € 1.700 en € 1.800 bruto per maand als je fulltime werkt. Dit is ongeveer het minimumloon. Omgerekend verdien je zo'n € 10,- tot € 11,- per uur. Heb je meer ervaring of werk je al langer als kassamedewerker? Dan kan dit salaris oplopen tot € 2.200 bruto per maand. Jonger dan 21? Dan verdien je meestal het minimumjeugdloon.

In je cao lees je alles over de salarisschalen en arbeidsvoorwaarden die bij jouw functie horen. Je cao als kassamedewerker hangt af van het soort winkel waar je werkt. Werk je in een supermarkt? Dan heb je meestal te maken met de cao Supermarkt-VGL. Ben je kassamedewerker in de detailhandel? Dan val je meestal onder de Retail Non-Food cao. Er zijn trouwens ook veel winkelketens met hun eigen cao. Kijk hier dus goed naar als je gaat werken als kassamedewerker.

De volgende stap als kassamedewerker

Benieuwd wanneer je als kassamedewerker meer gaat verdienen? Check dan je cao. Hier vind je alles over de stijging van je salarisschaal. Goed nieuws: tot je 23e stijgt je salaris als kassamedewerker elk jaar snel. Ben je ouder dan 23? Dan stijgt je loon minder hard. Een logische stap is dan doorgroeien en meer verantwoordelijkheden op je nemen. Zo kun je vanuit je functie als kassamedewerker doorgroeien tot hoofdkassamedewerker. Je volgt dan een speciale cursus en hebt de meeste kennis van al je collega's.

Liever een leidinggevende functie? Ga dan voor een baan als teamleider. Je geeft binnen deze functie leiding aan een team kassamedewerkers en bent hun aanspreekpunt. Ze kunnen met al hun vragen bij jou terecht en jij instrueert hen over de taken van de dag. Gaat jouw ambitie nog een stapje verder? Met een beetje geluk kun je zelfs doorgroeien tot filiaalmanager. The sky is the limit.

Kassamedewerker worden: wat heb je nodig?

Meevallertje: om kassamedewerker te worden, heb je geen specifieke opleiding of ervaring nodig. Ook als middelbare scholier of student kun je kassamedewerker worden. Maar welke skills moet je nou wél in huis hebben om aan de slag te gaan met de scanner?

Jouw skills

Om te beginnen is het mooi meegenomen als je als kassamedewerker een beetje kunt rekenen. Je hoeft zeker geen Einstein te zijn of moeilijke breuken op te lossen. Maar als je hoofd begint te tollen wanneer je wisselgeld moet teruggeven, is dat niet zo handig. Gelukkig geeft de kassa vaak al aan welk bedrag de klant terugkrijgt. Jij geeft vervolgens het wisselgeld terug door verder te tellen. No worries, je hebt dit zo onder de knie.

Wat nog meer van pas komt bij de functie kassamedewerker? Dat jij het leuk vindt om een babbeltje te maken met je klanten en goed op hun mood inspeelt. Je voelt dankzij je sociale skills aan of een klant snel door wilt of juist behoefte heeft aan een praatje. En als een klant vragen heeft over een product, beantwoord je die met een glimlach. Heb je vannacht niet goed geslapen? Daar laat je niks van merken. Heb je een oudere klant bij je kassa die moeite heeft met inpakken? Dan help jij een handje.

Naast het helpen van klanten, spring je collega's die hulp nodig hebben ook graag even bij. Is het rustig bij de kassa? Dan steek jij zonder zeuren de handen uit de mouwen en help je met vakkenvullen of haal je een bezem door de winkel.

Cheat sheet voor je cv

Hulp nodig bij het maken van je cv? Wij helpen je op weg. Met onderstaande skills overtuig je de werkgever er binnen no time van dat jij de perfect kandidaat bent voor een baan als kassamedewerker.

Skills kassamedewerker
Behulpzaam Rekenen
Collegiaal Sociale vaardigheden
Klantvriendelijk Verantwoordelijk

Check onze retail vacaturesEen andere baan in de retail

Weet je niet zeker of werken als kassamedewerker jouw ding is? Geen stress, er zijn genoeg andere leuke functies in de retail die misschien beter bij je passen. Is stilzitten achter een kassa niets voor jou? Ga dan aan de slag als vakkenvuller of vulploegmedewerker. Je bent dan lekker actief bezig en traint tegelijkertijd je spierballen. Winning. Liever een baan waar je niet de hele dag te maken hebt met klanten? Kijk dan eens naar een baan in de logistiek. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken als bagagemedewerker? Geen klanten aan je hoofd, maar wel lekker fysiek bezig.

Overzicht kassamedewerker

Beroepsgroep Retail
Opleidingsniveau Geen opleiding vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.700 tot € 2.200
Gerelateerde functies Caissière, vakkenvuller, vulploegmedewerker

Veelgestelde vragen

 • Hoe oud moet je zijn om te mogen werken achter de kassa?

 • Om te mogen werken als kassamedewerker moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Ben je 15 jaar? Dan kun je bijvoorbeeld wel aan de slag als vakkenvuller.

 • Wat zijn de taken van een kassamedewerker?

 • Als kassamedewerker bedien je de kassa en help je mensen met afrekenen. Bij sommige winkels heb je ook nog andere taken. Check onze kassamedewerker vacatures om te zien welke werkzaamheden je precies uitvoert.

 • Hoeveel verdient een kassamedewerker?

 • Meestal verdien je als kassamedewerker rond het minimum(jeugd)loon. Heb je meer ervaring of ben je ouder dan 21? Dan is je salaris als kassamedewerker maximaal € 2.200 bruto per maand als je fulltime werkt.

Bekijk ook eens deze logistieke functies