Best betaalde banen wo

Top 5 best betaalde banen wo

Niet iedereen start als arts of werktuigbouwkundige na afronding van de universiteit, en dat hoeft ook helemaal niet. Maar dit soort functies horen wel bij de best betaalde banen op wo-niveau, en je bent stiekem een beetje jaloers op dat dikke salaris. Maar wist je dat ook best lekker kunt verdienen als je via YoungCapital aan de slag gaat? We zochten voor je uit welke goed betaalde functies we voor wo-afgestudeerden hebben. En het mooie is dat je direct bij ons kunt solliciteren als je enthousiast bent over een van de best betaalde universitaire banen. Zo komt dat lekkere salaris wel heel dichtbij.

1. Business controller

Finance, baby! In de financiële sector is het lekker verdienen als wo-afgestudeerde. Tussen de best betaalde wo banen mag de functie van business controller niet ontbreken. Dat lekkere salaris krijg je niet voor niks, want het is een baan met grote verantwoordelijkheden. Als business controller adviseer je namelijk de directie van een bedrijf over de (financiële) strategie en help je bedrijfsdoelstellingen te behalen. Je biedt ondersteuning bij het opstellen van budgetten, optimaliseert de boekhouding en administratie en zorgt er zo voor dat een bedrijf financieel gezond is en blijft.

Voor deze job moet je natuurlijk wel wat in je mars hebben. Het is belangrijk dat je buitengewoon analytisch bent, een goede helicopterview hebt en jouw ideeën en adviezen op een duidelijke, concrete manier kunt overbrengen. Ook heb je een relevant diploma nodig. Soms is een hbo-diploma Finance & Control voldoende, maar er zijn ook werkgevers die nadrukkelijk wo’ers zoeken.

Wat levert het op?

Met een startsalaris rond de € 2.800 bruto per maand voor juniors is dit beroep een van de best betaalde banen die je na de universiteit via YoungCapital kunt scoren. Zodra je wat ervaring hebt, kun je al snel stappen maken en ga je flink meer geld verdienen. Ervaren business controllers verdienen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 5.200 bruto per maand. Helemaal niet verkeerd, denken wij.

Alle feiten op een rijtje

 • Een salaris tussen de € 2.800 en € 5.200 bruto per maand.
 • Een uurloon tussen de € 16,09 en € 29,89 bruto.
 • Voor veel functies als business controller gelden bonusregelingen en winstdelingen.

Dit is een salarisindicatie, de precieze bedragen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 3 juni 2022

2. Jurist

Wist je dat je via YoungCapital ook aan de slag kunt als jurist? Zo zoeken we bijvoorbeeld regelmatig juristen die bij een gemeente of de Rijksoverheid willen werken. Het verbaast je vast niet dat deze functie een plek verdient in onze lijst met best betaalde banen op wo-niveau. Wat je doet in deze functie? Als jurist ben je gespecialiseerd in het recht en verdedig je de juridische belangen van je cliënten. Dit kunnen bijvoorbeeld bedrijven of particulieren zijn. Je geeft juridisch advies, verzamelt bewijslast, start procedures en staat cliënten na het vonnis bij wanneer dat nodig is. Dankzij jouw kennis en overtuigingskracht krijg je zaken voor elkaar en groei je elke dag in jouw rol als jurist.

Wat levert het op?

Wat je verdient als jurist is afhankelijk van je ervaring, opleiding en werkgever. De salarisrange is groot en ligt ongeveer tussen de € 3.500 en € 5.000 bruto per maand. Met een gemiddeld salaris rond de € 3.700 bruto per maand hoort dit beroep zeker thuis tussen de best betaalde wo banen. Jurist is geen beschermde titel en daarom zijn er tegenwoordig ook hbo-juristen. Toch geven veel werkgevers de voorkeur aan juristen die Rechtsgeleerdheid hebben gestudeerd aan de universiteit. Wo’ers verdienen in deze functie meestal ook de hoogste salarissen.

Alle feiten op een rijtje

 • Een salaris tussen de € 3.500 en € 5.000 bruto per maand.
 • Een uurloon tussen de € 20,11 en € 28,74 bruto.

Dit is een salarisindicatie, de precieze bedragen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 3 juni 2022

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze best betaalde banen? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

3. Consultant

Een van onze andere goed betaalde banen waarmee je na de universiteit aan de slag kunt, is consultant. In die rol ben je een expert binnen jouw vakgebied. Je geeft advies aan organisaties en helpt zo bijvoorbeeld de efficiency of werkprocessen te verbeteren. Hoewel er geen specifieke opleiding voor dit vak bestaat en in theorie iedereen kan werken als consultant, komt een (universitaire) studie goed van pas als je in dit beroep aan de slag wilt. Tijdens een opleiding doe je tenslotte veel vakkennis op en (toekomstige) klanten zien een diploma vaak als het bewijs van die kennis.

Het is dan ook niet verrassend dat veel (net) afgestudeerde wo’ers werken als consultant. Bijvoorbeeld in de IT, marketing, sales of finance. Zo kun je lekker aan de slag in jouw vakgebied, help je anderen én blijf je jezelf ontwikkelen. En je verdient nog lekker ook, want dit beroep staat in de top 5 met best betaalde banen op wo-niveau bij YoungCapital.

Weet je niet of adviseren iets voor jou is en ben je benieuwd naar andere goed verdienende jobs in jouw vakgebied? Check dan bijvoorbeeld onze best verdienende banen in de ICT of de best verdienende banen in de techniek eens.

Wat levert het op?

Het salaris van een consultant is sterk afhankelijk van diverse factoren. Denk aan het vakgebied waarin je werkt, je opleidingsniveau, werkervaring en werkgever. De verschillen in salaris zijn daarom groot. Het salaris van een startende consultant in dienst van een consultancybureau begint rond de € 2.100 bruto per maand. Niet uitzonderlijk hoog, maar houd er rekening mee dat dit een functie is waarin je snel en flink kunt groeien. Zodra je meer ervaring opdoet en je werk goed doet, loopt het salaris al snel op tot zo’n € 3.000 per maand. Voor seniors is een maandsalaris tussen de € 4.000 en € 5.000 bruto geen uitzondering. Met zo’n loon hoort dit beroep dus zeker thuis tussen onze 5 best betaalde universitaire banen.

Alle feiten op een rijtje

 • Een salaris tussen de € 2.100 en € 5.000 bruto per maand.
 • Een uurloon tussen de € 12,07 en € 28,74 bruto.

Dit is een salarisindicatie, de precieze bedragen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 3 juni 2022

4. Data-analist

Welke goed betaalde banen je na de universiteit nog meer kunt scoren via YoungCapital? Data-analist, bijvoorbeeld. In die functie analyseer je grote stromen gegevens, zoals onderzoeksresultaten, omzetcijfers en uren. Je controleert de data nauwkeurig en maakt deze inzichtelijk. Bijvoorbeeld door de gegevens duidelijk te presenteren en uit te leggen wat bepaalde data in de praktijk betekenen. Aan de hand van jouw rapportages bepaalt de organisatie een strategie en maken managers beslissingen. Het is dus een verantwoordelijke job.

Er is geen specifieke opleiding die je gevolgd moet hebben om data-analist te worden. Afhankelijk van de precieze invulling van de baan vragen werkgevers om een achtergrond in finance, business of IT en minimaal hbo- of wo-werk- en -denkniveau. Denk aan opleidingen als Econometrie, Economie of Technische Bedrijfskunde. Ook mooi: de baankans voor data-analisten is goed en neemt in de toekomst waarschijnlijk alleen maar toe.

Wat levert het op?

Met een gemiddeld salaris van zo’n € 3.400 per maand is data-analist een van de best betaalde banen op wo-niveau waarmee je via YoungCapital aan de slag kunt. Hoeveel euro’s je precies gaat verdienen, is onder andere afhankelijk van je opleiding, werkervaring en de verantwoordelijkheden die bij de job horen. Zo verdienen starters gemiddeld tussen de € 2.100 en € 2.500 bruto per maand en ontvangen seniors elke maand gemiddeld zo’n € 3.900 bruto op hun rekening. Het salaris van een data-analist kan oplopen tot wel € 5.000 bruto per maand.

Alle feiten op een rijtje

 • Een salaris tussen de € 2.100 en € 5.000 bruto per maand.
 • Een uurloon tussen de € 12,07 en € 28,74 bruto.

Dit is een salarisindicatie, de precieze bedragen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 3 juni 2022

5. Projectmanager

In de top 5 met goed betaalde banen op wo-niveau mag een leidinggevende functie niet ontbreken. Wist je dat je via YoungCapital ook aan de slag kunt als projectmanager? In die rol houd je je bezig met het voorbereiden, opzetten en begeleiden van projecten. Afhankelijk van het project focus je je bijvoorbeeld op het aansturen van het projectteam, het onderhouden van contact met verschillende partijen en het optimaliseren van werkprocessen. Het is jouw verantwoordelijkheid dat het project uiteindelijk binnen de afgesproken tijd én het vastgestelde budget klaar is.

Vanwege de grote verantwoordelijkheden die bij deze baan horen, heb je vaak een aantal jaar werkervaring nodig om als projectmanager aan de slag te kunnen. Daarnaast vragen veel werkgevers om hbo- of wo-werk- en -denkniveau. Bedrijfskunde is bijvoorbeeld een geschikte opleiding voor dit vak.

Wat levert het op?

Hoeveel je als projectmanager precies verdient, hangt af van je opleiding, werkervaring en de verantwoordelijkheden die bij de baan horen. Verwacht een startsalaris van ongeveer € 2.800 bruto per maand. Dit loopt al snel op als je meer ervaring opdoet of een groot project begeleidt waarbij je veel managementtaken hebt. Met een gemiddeld maandloon rond de € 4.400 bruto per maand hoort het beroep bij de best betaalde banen op wo-niveau die je via YoungCapital kunt scoren. Je kunt als projectmanager tot zo’n € 6.000 bruto per maand verdienen.

Alle feiten op een rijtje

 • Een salaris tussen de € 2.800 en € 6.000 bruto per maand.
 • Een uurloon tussen de € 16,09 en € 34,48 bruto.

Dit is een salarisindicatie, de precieze bedragen kunnen afwijken.
Laatst geüpdatet: 3 juni 2022

Check onze best betaalde wo banenVeelgestelde vragen

 • Welke goed betaalde banen op wo-niveau bieden jullie aan?

 • Tussen de wo vacatures kom je diverse banen op universitair niveau tegen. Denk aan jurist, business controller en data-analist.

 • Wat zijn goed betaalde banen na het vwo?

 • Vwo is een basisopleiding, je hebt dus nog niet echt een vak geleerd. Maar als je wilt gaan werken zonder door te studeren, kan dat wel. Denk aan een baan als klantenservicemedewerker of bijlesgever. Check al onze best betaalde banen eens voor meer voorbeelden.

 • Wat is de top 10 met best betaalde banen na de universiteit?

 • In de top 10 van best betaalde banen na de universiteit kom je functies als tandarts, econoom en werktuigbouwkundige tegen. Niet het type job dat je bij YoungCapital vindt. In ons artikel lees je wat de 5 best betaalde banen op wo-niveau zijn die je wél via ons uitzendbureau scoort.

 • Wat zijn goed betaalde banen zonder wo-opleiding?

 • Ook als je niet aan de universiteit hebt gestudeerd, kun je een lekker salaris verdienen. We bieden bijvoorbeeld ook goed betaalde bijbanen aan en zelfs goed betaalde banen zonder diploma.

Bekijk ook eens deze best betaalde banen