Dromen van miljoenen op je bankrekening is leuk, maar eh … iedereen moet ergens beginnen. Alleen maar fijn dus dat je een baan te pakken hebt waarmee je het minimumloon of minimumjeugdloon verdient. Maar wat is eigenlijk de betekenis van een minimumloon, waarom is dit een uurloon en hoezo verdien je minder als jongere? Dat lees je hier. Krijg je nu al eurotekens in je ogen, maar moet je nog een baan scoren? Check onze vacatures, waar je meer dan eens ook bóven het minimum(jeugd)loon verdient.
Op deze pagina

Wat is het minimumloon?
Simpel gezegd: het minimumloon is het absolute minimum salaris wat een werkgever jou moet betalen. Dit geldt als je 21 jaar of ouder en in loondienst bent. Zie het als een vangnet: met het wettelijk minimumloon weet je zeker dat je altijd een eerlijk basisinkomen hebt. Iedereen die in Nederland werkt heeft hier dus recht op. Hoeveel het is? Elk half jaar (op 1 januari en 1 juli) is er opnieuw een indexatie van het minimumloon. Dan bepaalt de overheid dus wat het nieuwe bedrag is dat je minstens per uur moet verdienen. Een werkgever mag je dan ook niet minder betalen, meer natuurlijk wel.
Hè, maar wat is het minimumloon nu?
Check het minimumloon op Rijksoverheid voor de meest actuele bedragen.
Wat is het minimumjeugdloon?
Ben je tussen de 15 en 20 jaar? Dan val je onder het minimumjeugdloon. Dat is een percentage van het minimumloon voor volwassenen en dit percentage stijgt per jaar dat je ouder wordt. De percentages van het wettelijk minimumjeugdloon worden ook twee keer per jaar gecheckt en aangepast, net als het 'gewone' minimumloon. Chill, toch?
Minimumuurloon
Wist je dat het minimumloon per uur wordt aangegeven? Het maakt dus niet uit of je 36 uur, 38 uur, 40 uur per week of minder werkt, je minimumloon is een vast uurloon. Als je wilt weten hoeveel jouw minimumloon per dag, week of jaar is, moet je dit dus zelf berekenen. Het is trouwens wel een bruto bedrag. Hoeveel je netto overhoudt van het minimumloon, hangt af van verschillende factoren, zoals de loonbelasting, je pensioenbijdrage, vakantiegeld en heffingskortingen. Ook daarvoor moet je dus zelf met de rekenmachine of onze bruto-netto tool aan de slag.
Key takeaways
- Je mag nooit minder dan het wettelijke minimum(jeugd)loon verdienen.
- Elk halfjaar is er een minimumloon stijging.
- Het minimumjeugdloon geldt voor jongeren van 15 t/m 20 jaar en stijgt als je ouder wordt.
- Het minimumloon wordt als minimum uurloon weergegeven.
- Het minimumloon geldt voor iedereen die in Nederland in loondienst werkt.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is het minimumloon voor volwassenen?
-
Wat is de betekenis van minimumjeugdloon?
-
Waarom is er een minimumuurloon?
-
Wanneer is er een verhoging van het minimumloon?
-
Voor wie is het minimum(jeugd)loon?
-
Geldt het minimumloon ook voor stages?
Het minimumloon is het laagste salaris dat je in Nederland mag krijgen als je 21 jaar of ouder bent en in loondienst werkt. Het is dus je wettelijk minimum salaris. De hoogte van het minimumloon wordt door Rijksoverheid bepaald.
Het minimumjeugdloon is het wettelijk minimumloon voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Dit bedrag stijgt per jaar dat je ouder wordt.
Een minimumloon per uur zorgt ervoor dat iedereen, of je nou fulltime of parttime werkt, hetzelfde minimumloon per uur krijgt. Je kunt zelf berekenen hoeveel je dan verdient met het aantal uren dat jij per week werkt.
Elk half jaar is er opnieuw een indexatie van het minimumloon. Het nieuwe wettelijk minimumloon gaat in op 1 januari en 1 juli. Vaak betekent het een stijging van het minimumloon die ongeveer gelijk is aan de ontwikkeling van cao-lonen.
Het wettelijk minimum(jeugd)loon is er voor iedereen die in loondienst is in Nederland. Dus als je 15 jaar of ouder bent en een contract hebt, dan heb je er recht op. Het is jouw basisrecht op een eerlijk salaris. Punt uit.
Nee, er is geen wettelijk minimumloon voor stages. Stages zijn vooral gericht op leren en ervaring opdoen. Veel bedrijven geven wel een stagevergoeding, maar dit is niet verplicht.