Ontslag nemen tijdens ziekte

Stel je voor: je zit ziek thuis en hebt het helemaal gehad met je werkgever. Kun je ontslag nemen tijdens ziekte als je zeker weet dat je niet meer wilt terugkeren naar je huidige baan? En krijg je dan een uitkering? We’ve got the answers. Lees mee en ontdek of ontslag nemen tijdens ziekte verstandig is of niet.

Mag je ontslag nemen als je ziek bent?

Ja, je mag altijd ontslag nemen, ook als je ziek bent. Als je besluit ontslag te nemen tijdens ziekte geldt de opzegtermijn gewoon, dus daar moet je je aan houden. Hoewel ontslag nemen tijdens ziekte dus kan, is het vaak niet verstandig. In veel gevallen loop je namelijk een uitkering mis als je zelf vertrekt. Neem daarom geen overhaaste beslissingen uit emotie, maar check eerst goed wat de gevolgen zijn.

Ontslag nemen tijdens ziekte: verstandig of niet?

Of ontslag nemen tijdens ziekte verstandig is of niet, verschilt per situatie. We nemen de meest voorkomende met je door.

Ontslag nemen tijdens ziekte voor een nieuwe baan

Als je tijdens je ziekte een nieuwe baan hebt gevonden, is het vrij safe om ontslag te nemen. Je moet dan wel zeker weten dat je op tijd goed bent hersteld. Want stel dat je bij je nieuwe werkgever meteen weer ziek wordt, dan bestaat de kans dat je in je proeftijd wordt ontslagen. En dat kan er dan weer voor zorgen dat het UWV moeilijk doet als je een uitkering aanvraagt. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Ontslag nemen tijdens ziekte zonder nieuwe baan

Het is meestal geen goed idee om ontslag te nemen tijdens ziekte als je nog geen nieuwe job hebt gevonden. Je hebt dan namelijk geen recht meer op salaris en krijgt ook geen uitkering. Je kunt beter ziek in dienst blijven, want dan betaalt je werkgever de eerste twee jaar van je ziekte je loon door. Als je wilt, kun je ondertussen op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Ontslag nemen vanwege arbeidsconflict

Ben je ziek door omstandigheden op je werk, zoals een te hoge werkdruk of een conflict met je leidinggevende? Dat heet situatieve arbeidsongeschiktheid. Weer aan de slag bij je huidige werkgever lukt niet, maar misschien functioneer je wel gewoon bij een andere baas. Als je ontslag neemt vanwege een arbeidsconflict bepaalt een arts van het UWV of de reden van je ontslag geldig is en of je recht hebt op een uitkering.

Ontslag nemen tijdens re-integratie

Er zijn verschillende redenen om ontslag te nemen tijdens je re-integratie. Misschien maak je graag een frisse start bij een andere organisatie, ondersteunt je werkgever je niet genoeg met de terugkeer naar werk of denk je aan een carrièreswitch. Ontslag tijdens re-integratie heeft wel financiële gevolgen. Je ontvangt geen salaris meer en kunt je recht op een ontslagvergoeding verliezen. Soms heeft je ontslag ook gevolgen voor je Ziektewetuitkering. Check dit bij het UWV.

Ontslag nemen in de Ziektewet

Je kunt zelf ontslag nemen tijdens de Ziektewet. Dit heeft meestal geen gevolgen voor je Ziektewetuitkering, maar je verliest soms wel je recht op WW. Het is daarnaast belangrijk dat je je aan de opzegtermijn en eventuele andere afspraken houdt, zoals een concurrentiebeding.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Soms stelt je werkgever tijdens ziekte ontslag met wederzijds goedvinden voor. Da’s niet helemaal hetzelfde als zelf ontslag nemen tijdens ziekte, maar je stemt dan wel met het ontslag in. Ons advies: ga nooit akkoord met zo’n voorstel in de eerste twee jaar dat je ziek bent. Tijdens die periode van je ziekte heb je recht op loondoorbetaling en mag je baas je niet ontslaan. Je hebt in die periode daarom geen recht op WW en loopt het risico dat je ook geen Ziektewetuitkering krijgt.

Key takeaways

  • Je mag ontslag nemen tijdens ziekte, maar dat is niet altijd verstandig.
  • Ontslag nemen tijdens ziekte voor een nieuwe baan kan meestal geen kwaad. Zorg er wel voor dat je in de proeftijd niet weer ziek wordt.
  • Check in andere gevallen goed wat de gevolgen zijn van ontslag nemen tijdens ziekte. Soms vervalt je recht op een uitkering.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Kan ik ontslag nemen als ik ziek ben?

  • Ja, dat kan. Maar check wel altijd even wat de gevolgen daarvan zijn voordat je je ontslag indient. Soms vervalt namelijk je recht op een uitkering en is het slimmer om in dienst te blijven.

  • Wat gebeurt er als ik ziek uit dienst ga als ik zelf ontslag neem?

  • Dan zit je meestal zonder inkomen. Je werkgever betaalt namelijk je loon niet meer door na je ontslag, maar je hebt ook geen recht op een uitkering. Je kunt tijdens de eerste twee jaar na je ziekte daarom beter niet zelf ontslag nemen, tenzij je een nieuwe baan hebt.

  • Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor een nieuwe baan?

  • Ja, dat kan zeker. Je moet je wel gewoon aan de opzegtermijn en eventuele andere afspraken in je contract houden.