Tijdens ziekte op vakantie

Juist als je (al een tijd) ziek bent kun je vaak wel wat rust en ontspanning gebruiken. Je wilt daarom tijdens je ziekte op vakantie, bijvoorbeeld lekker een weekje naar de zon. Maar eh, mag dat wel? Bouw je vakantiedagen op tijdens ziekte? En hoe neem je vakantiedagen op als je ziek thuis zit? De ins en outs over (langdurig) ziek zijn en vakantie check je op deze pagina.

Mag je op vakantie als je ziek bent?

Het korte antwoord: ja, dat mag. Maar er zijn wel een paar mitsen en maren. Als je bijvoorbeeld een week thuis zit met hoge koorts is het natuurlijk niet de bedoeling dat je er even lekker tussenuit gaat. Daar zit je waarschijnlijk ook helemaal niet op te wachten. Maar een vakantie tijdens ziekte is soms wél een goed idee als je langdurig ziek bent. Zo’n korte break, misschien wel in de zon, is vaak goed voor je herstel. Als je tijdens ziekte op vakantie wilt, vraag je vakantie aan bij je werkgever of leidinggevende zoals je dat normaal ook doet.

Je werkgever hoeft je aanvraag niet zomaar te accepteren, maar moet wel een goede reden hebben om ’m te weigeren. Zoals? Je mag bijvoorbeeld alleen tijdens de ziektewet op vakantie als dat je re-integratie niet belemmert. Stel je bent al maandenlang ziek en zit midden in een lastig re-integratieproces, dan zorgt een vakantie er waarschijnlijk alleen maar voor dat je re-integratie nog langer duurt. Je werkgever kan de bedrijfsarts om advies vragen als ie twijfelt of je vakantieplannen je re-integratie in de weg staan. Op basis daarvan kan je baas je vakantieaanvraag weigeren.

Geeft ie wel toestemming? Dan staat niks je meer in de weg om dat ticket te boeken. Als je op vakantie gaat tijdens je re-integratie, heb je tijdelijk geen re-integratieverplichtingen. Alle tijd dus om eens écht goed te relaxen.

Bouw je vakantiedagen op tijdens ziekte?

Het is natuurlijk lekker dat je tijdens ziekte op vakantie kunt, maar dan moet je wel vakantiedagen hebben. Bouw je die op als je ziek bent? Jazeker. In ieder geval de opbouw van je wettelijke vakantiedagen gaat gewoon door. Het kan zijn dat je stopt met het opbouwen van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens ziekte. Dit staat dan in je contract of cao.

Vakantie opnemen tijdens ziekte

De opbouw van vakantie-uren tijdens ziekte loopt dus (deels) gewoon door. Maar moet je eigenlijk vakantiedagen opnemen als je vakantie wilt tijdens ziekte? De algemene regel: bij ziekte heb je ziekteverlof, en da’s natuurlijk wat anders dan vakantieverlof. Als je bijvoorbeeld ziek wordt terwijl je op vakantie bent, hoef je daar geen vakantiedagen voor in te leveren als je je netjes ziek meldt volgens de regels. Het ziekteverlof gaat dan als het ware voor. Er is wel een uitzondering: je moet gewoon vakantiedagen opnemen als je in de ziektewet zit en op vakantie wilt terwijl je langdurig ziek bent.

Als je tijdens ziekte op vakantie gaat, gelden je normale contracturen. Stel dat dat er 40 zijn en je gaat een week op vakantie, dan zet je dus 40 vakantie-uren in. Ook als je bijvoorbeeld maar 30 uur per week re-integreert. Want dan weer wel chill is: je krijgt op dat moment 100% loon doorbetaald, ook als je op dat moment eigenlijk minder loon krijgt door ziekte. Good to know: als je je werkgever geen toestemming geeft om vakantiedagen af te schrijven, kan ie je vakantieaanvraag weigeren. Je baas verwacht dat je dan gewoon beschikbaar bent voor re-integratie.

Gedeeltelijk ziek en vakantie opnemen

En als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent? Ook dan gelden je oorspronkelijke contracturen. Stel dat je op dit moment halve dagen werkt, moet je dus toch hele dagen verlof opnemen als je op vakantie wilt tijdens ziekte.

Verval vakantiedagen bij ziekte

Je weet misschien wel dat je vakantiedagen niet voor eeuwig houdbaar zijn. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na 5 jaar, wettelijke vakantiedagen zijn nog 6 maanden geldig wanneer het jaar afloopt waarin je ze hebt opgebouwd. Het verval van vakantiedagen werkt bij ziekte net even anders. Als je te ziek bent om op vakantie te gaan, geldt deze vervaltermijn van 6 maanden niet. Ook je wettelijke vakantiedagen blijven dan 5 jaar geldig. Je krijgt het stempel ‘niet in staat om op vakantie te gaan’ vaak als je geen re-integratieverplichtingen hebt.

Met vakantie tijdens re-integratie? 4 tips

De ziektewet en vakantie gaan dus best samen, maar je hebt in deze situatie met net wat meer regeltjes en obstakels te maken. Waar moet je rekening mee houden? En is het wel verstandig om op vakantie te gaan tijdens re-integratie? We delen 4 tips met je.

1. Bespreek je plannen op tijd. Vakantie tijdens je re-integratie is alleen mogelijk met een goede voorbereiding. Hoe sneller je aan je werkgever laat weten dat je tijdens je ziekte op vakantie wilt, hoe meer tijd jullie hebben om een plan te maken dat je herstel zo min mogelijk in de weg staat.

2. Maak duidelijke afspraken. En dan hebben we het niet alleen over een duidelijk plan dat binnen je re-integratie past, maar ook over het afschrijven van vakantiedagen. Zo is het voor beide partijen duidelijk of je nou met vakantie of ziekteverlof bent.

3. Houd de deadlines van het UWV in de gaten. Vakantie is voor het UWV geen reden om van de gestelde termijnen af te wijken. Dus vakantie of niet, er wordt bijvoorbeeld gewoon verwacht dat binnen 6 weken het spoor 2 traject wordt opgestart. Vraag je af of deadlines nog haalbaar zijn als je op vakantie gaat.

4. Sla advies niet in de wind. Wees (voor één keer) niet eigenwijs. Als je werkgever of bedrijfsarts bijvoorbeeld adviseert om je op je re-integratie te focussen, dan kun je daar maar beter naar luisteren. Hoe graag je ook op vakantie wilt, je hebt nu andere verplichtingen.

Key takeaways

  • Je mag tijdens ziekte op vakantie, tenzij dit je herstel of re-integratie belemmert. Je werkgever moet dat dan kunnen aantonen.
  • Je re-integratieverplichtingen vervallen tijdelijk als je op vakantie gaat tijdens je re-integratie.
  • Als je (langdurig) ziek bent, bouw je wettelijke vakantiedagen op. Soms stopt de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen. Dit moet in je contract of cao staan.
  • Als je tijdens ziekte op vakantie wilt, gelden je normale contracturen. Die moet je opnemen als je vrij wilt en krijg je 100% uitbetaald tijdens je vakantie.
  • Als je te ziek bent om op vakantie te gaan, blijven je wettelijke vakantiedagen tot 5 jaar geldig.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Mag je op vakantie als je in de ziektewet zit?

  • Ja, dat mag. Je werkgever mag je aanvraag alleen weigeren als je vakantie je herstel of re-integratie in de weg staat. Bij twijfel kan de bedrijfsarts dit beoordelen.

  • Bouw je vakantie-uren op tijdens de ziektewet?

  • Je gaat in principe gewoon door met het opbouwen van vakantiedagen tijdens ziekte. Soms stopt de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen. Dit mag alleen als dat in je contract of cao staat.

  • Hoe zit het met gedeeltelijk ziek zijn en vakantie opnemen?

  • Als je gedeeltelijk ziek bent kun je vaak gewoon met vakantie. Je moet daarvoor hele verlofdagen opnemen. Als je volgens je contract bijvoorbeeld 40 uur werkt en nu tijdelijk maar 20, moet je toch 40 vakantie-uren opnemen.

  • Hoeveel vakantie-uren moet je opnemen tijdens re-integratie?

  • Je neemt dan het aantal uren op dat je volgens je contract werkt, ongeacht hoeveel uur je op dit moment re-integreert. Wil je bijvoorbeeld een week op vakantie tijdens je re-integratie en werk je volgens je contract 32 uur? Dan neem je 32 vakantie-uren op.