Ontslagvergunning aanvragen

Als werkgever moet je het een en ander regelen als je een werknemer wilt ontslaan. Zo moet je in sommige gevallen een ontslagvergunning aanvragen. Dat doe je het vaakst bij het UWV, maar soms vraag je ook ontslag aan bij de rechter. Hoe dit werkt? YoungCapital neemt je mee in het proces van een ontslagvergunning aanvragen, want dat is niet zomaar een alledaags klusje. Klaar voor? Daar gaan we.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een ontslagvergunning?

Een ontslagvergunning is de toestemming die je nodig hebt om een werknemer te ontslaan. Want je mag niet zomaar op ieder moment elke medewerker de deur wijzen. Daar heb je goede redenen voor nodig. Het UWV toetst deze redenen en geeft (g)een akkoord op de aanvraag van de ontslagvergunning. In andere gevallen vraag je het ontslag aan bij de kantonrechter.

Wanneer een ontslagvergunning aanvragen?

Wanneer heb je een ontslagvergunning nodig? Meestal vraag je als werkgever een ontslagvergunning aan als je er samen met je werknemer niet uitkomt. Dat wil zeggen: als ontslag met wederzijds goedvinden geen optie is.

Redenen ontslagvergunning aanvragen bij het UWV

Om welke redenen je een ontslagvergunning kunt aanvragen bij het UWV? Nou:

  • Je mag een ontslagvergunning aanvragen vanwege bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld bij werkvermindering of een bedrijfsverhuizing.
  • Je mag ook een aanvraag voor een ontslagvergunning bij langdurige arbeidsongeschiktheid doen, bijvoorbeeld door een ontslagvergunning aan te vragen na twee jaar ziekte.

Redenen ontslag aanvragen bij de kantonrechter

Wil je om een andere reden je werknemer ontslaan? Dan ga je met je ontslagaanvraag naar de kantonrechter. Je kunt bijvoorbeeld denken aan redenen als:

Je hebt geen toestemming nodig van de rechter als je je werknemer om dringende redenen op staande voet ontslaat. Je werknemer kan het ontslag dan wel weer aanvechten bij de rechter.

Ontslagvergunning aanvragen: andere situaties

Let op, er is nog een uitzondering. Wanneer jouw bedrijf of bedrijfstak een ontslagcommissie heeft (dat staat in de cao), dan moet je in sommige situaties het ontslag via deze commissie aanvragen. De specifieke regels en procedures daarvoor vind je terug in je cao.

Overzicht ontslagvergunning aanvragen

Instantie Taak
UWV Beoordeelt aanvragen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid.
Kantonrechter Behandelt ontslagaanvragen voor persoonlijke redenen zoals onvoldoende functioneren of verstoorde arbeidsrelatie.
Ontslagcommissie Beoordeelt ontslagaanvragen als dit in de cao staat.

Ontslagvergunning aanvragen: het proces

De juiste ontslagredenen, check? Ontslagvergunning aanvragen maar. In de meeste gevallen ga je voor een ontslagvergunning aanvraag naar het UWV. In andere situaties ga je naar de kantonrechter. De procedures verschillen, dus hier vind je een overzicht.

Procedure ontslagvergunning aanvragen bij UWV

  1. Dien de aanvraag online in bij het UWV. In deze aanvraag leg je uit waarom je de werknemer wilt ontslaan. Bewijs dat het ontslag noodzakelijk is. Leg daarnaast uit dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals dat je rekening houdt met de opzegtermijn.
  2. Behandeling van het UWV. Eerst kijkt het UWV of de ontslagaanvraag compleet is. Ontbreken er gegevens, dan krijg je acht dagen om deze aan te vullen. Zodra de aanvraag compleet is, ontvangt je werknemer een kopie en heeft diegene nog twee weken de tijd om erop te reageren. In totaal duurt de behandeling van de aanvraag ongeveer vier weken, maar het kan langer duren bij extra overleg of als er advies nodig is.
  3. Beslissing van het UWV. Jij en je werknemer krijgen de beslissing van het UWV per brief opgestuurd. Jullie kunnen geen bezwaar maken, dat moet via de kantonrechter.
  4. Werknemer ontslaan. Zeg de arbeidsovereenkomst op binnen vier weken nadat je de ontslagvergunning hebt gekregen.

Procedure ontslag aanvragen bij de kantonrechter

  1. Verzoek indienen bij de rechter. Je dient een zogeheten verzoekschrift in waarin je de redenen voor ontslag uitlegt. Toon daarnaast aan waarom herplaatsing van je werknemer niet mogelijk is.
  2. Bezwaar werknemer. Nadat je klaar bent bij de rechter, kan je werknemer een schriftelijk bezwaar indienen tegen het ontslagverzoek.
  3. Mondelinge behandeling van het verzoek. De rechter stelt een tijdstip voor de behandeling van het verzoek vast waarna de uitspraak binnen een paar weken volgt.
  4. Werknemer ontslaan. Is je verzoek goedgekeurd? Dan ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst (rekening houdend met de opzegtermijn) en moet je een transitievergoeding betalen.

Ontslagvergunning geweigerd: wat nu?

Een ontslagvergunning met succes aanvragen krijg je niet altijd voor mekaar. Is je ontslagvergunning aanvraag geweigerd? Je zult dan op zoek moeten gaan naar andere manieren om je werknemer te ontslaan. Goed nieuws: ontslag zonder ontslagvergunning is ook een optie. Ontslag kan dan ook in de volgende situaties:

Lees je hierover in met de artikelen van YoungCapital over deze onderwerpen of neem de andere ontslag-pagina’s in onze recruitment guide door.

Young Magazine

Key takeaways

  • Ontslagvergunning betekenis: het is de toestemming die je nodig hebt om een werknemer te ontslaan.
  • Redenen om een ontslagvergunning aan te vragen bij UWV zijn bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid.
  • Redenen om een ontslagvergunning aan te vragen bij de kantonrechter zijn bijvoorbeeld frequent ziekteverzuim, onvoldoende functioneren of een verstoorde arbeidsrelatie.
  • De procedure voor een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en de kantonrechter verlopen allebei net iets anders.
  • Als je aanvraag voor een ontslagvergunning niet wordt goedgekeurd, kun je kijken naar mogelijkheden voor ontslag zonder ontslagvergunning.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoe krijg je een ontslagvergunning?

  • Via het UWV kun je een ontslagvergunning aanvragen. In je aanvraag onderbouw je de redenen voor ontslag goed en leg je uit dat je aan de voorwaarden voor ontslag voldoet.

  • Moet ik een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of bij de kantonrechter?

  • Dat ligt aan de redenen waarom je het ontslag wilt aanvragen. Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid vraag je aan bij het UWV, voor meer persoonlijkere redenen ga je naar de kantonrechter.

  • Wat kost ontslag via UWV?

  • Het aanvragen van een ontslagvergunning bij het UWV is gratis. Wel moet je meestal een transitievergoeding aan je medewerker betalen. Dat zijn dus nog wel kosten die bij het ontslag komen kijken.

  • Is ontslag zonder ontslagvergunning ook mogelijk?

  • Ja, bij ontslag met wederzijds goedvinden, ontslag op staande voet, ontslag tijdens proeftijd, ontslag door een faillissement en ontslag van een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt heb je geen ontslagvergunning nodig.

Alles over ontslag