Subsidies werkgever

Dat medewerkers geld kosten, weten we allemaal. Maar wist je dat er voor ondernemers speciale werkgever subsidies bestaan? Zo druk je de kosten, bijvoorbeeld als het gaat om personeel opleiden. En dacht je er eerder niet aan om werknemers uit bepaalde doelgroepen aan te nemen? Met kennis van de verschillende subsidies voor werkgevers op zak, vis jij je potentiële kandidaten straks uit een andere vijver, mét voordelen geregeld door de overheid. Tijd om eens in het overzicht van werkgever subsidies te duiken dus.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Subsidies personeel aannemen

De overheid steunt sociaal ondernemen. Daarom zijn er regelingen en subsidies voor werkgevers die mensen aannemen die moeilijker aan het werk komen. Denk aan subsidie voor iemand met een arbeidsbeperking of een oudere werknemer in dienst nemen. En zo zijn er nog meer groepen waarbij de overheid te hulp schiet. Een win-winsituatie dus, want met de subsidies voor werkgevers kunnen meer mensen aan het werk, terwijl jouw (inclusieve) onderneming profiteert van de uiteenlopende kwaliteiten die deze kandidaten met zich meebrengen.

Loonkostenvoordelen (LKV)

Ooit gehoord van de banenafspraak? No worries als dit je niets zegt. Deze term wordt door het kabinet gebruikt. Die afspraak houdt in dat er meer banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Subsidies maken dat mogelijk. Ook jouw bedrijf kan bijdragen aan dit doel. Zo neem je bijvoorbeeld (voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs of Wajongers met arbeidsvermogen in dienst.

Dit zijn niet de enige werknemers die onder de loonkostenvoordelen subsidies voor werkgevers vallen. Ook voor het in dienst nemen van oudere werknemers met een uitkering en werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) is er een tegemoetkoming.

Wie? Loonkostenvoordelen
Werknemers uit de banenafspraak € 1,01 per verloond uur en maximaal € 2.000 per kalenderjaar. Maximaal 3 jaar.
Oudere werknemers € 3,05 per verloond uur en maximaal € 6.000 per kalenderjaar. Maximaal 3 jaar.
Werknemers met een WIA € 3,05 per verloond uur en maximaal € 6.000 per kalenderjaar. Maximaal 3 jaar.

Loonkostensubsidie

Loonkostensubsidie krijg je van de gemeente. Deze subsidie compenseert een deel van de loonkosten die je als werkgever moet betalen voor specifieke werknemers, zoals een werknemer met een arbeidsbeperking waar de gemeente verantwoordelijk voor is. De subsidie bestaat uit het verschil tussen de loonwaarde van de werknemer en het minimumloon. Dus stel dat een werknemer voor jouw bedrijf 70% oplevert, dan wordt de overige 30% vergoed. Daarnaast krijg je een extra vergoeding voor werkgeverslasten.

Lage-inkomensvoordeel (LIV)

Voor deze subsidie kom je als werkgever in aanmerking als je iemand aanneemt met een laag inkomen. De hoogte van het LIV? Dat hangt af van het aantal werkuren en het gemiddelde uurloon van je werknemer.

Proefplaatsing

‘Hé, wat heeft dit met subsidies voor werkgevers te maken?’, horen we je zeggen. Meer dan je denkt. Een proefplaatsing is een regeling waarbij je als werkgever een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte persoon de kans geeft om te laten zien of ze geschikt zijn voor een baan. Tijdens een proefplaatsing van twee maanden (die indien nodig verlengd kan worden tot zes maanden), hoef je als werkgever geen salaris te betalen aan de werknemer, maar de uitkering van de werknemer blijft wel doorlopen.

Goed om te weten: na een succesvolle proefplaatsing ben je verplicht om de werknemer een arbeidscontract van minimaal zes maanden aan te bieden.

Loondispensatie Wajong

Er bestaat voor werkgevers ook een subsidie als je een Wajonger in dienst neemt. Wajongers zijn jongeren die door ziekte of beperking moeite hebben met werken. Ze krijgen een Wajong-uitkering tot hun AOW-leeftijd. Dankzij loondispensatie hoef je maar een deel van hun salaris te betalen. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door een arbeidsdeskundige en de rest voor de werknemer wordt door de subsidie van het UWV betaald.

Young Magazine

Andere subsidies voor werkgevers

Oké, bovenstaande subsidies komen van pas als je vacatures te vullen hebt. Maar er zijn ook andere subsidies voor werkgevers. Hieronder vind je kort overzicht, maar om echt wegwijs te worden in het web van werkgever subsidies is het slim om de Regelhulp van de RVO te gebruiken.

Subsidies bij aangepast werk

Deze subsidies vraag je aan voor je huidige personeel:

 • Subsidie aanpassing werkplek;
 • LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer.

Subsidie voor opleiding personeel

Zo, je werknemers zijn allemaal aan het werk. Maar dan ben je er nog niet. Als écht toffe werkgever doe je er alles aan zodat je medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Met welk budget? Deze subsidies voor de opleiding van personeel bestaan er allemaal:

 • SLIM-subsidie voor mkb;
 • Subsidie Kennis en Innovatie (SNN) voor mkb’s in Drenthe, Friesland of Groningen;
 • Subsidieregeling praktijkleren;
 • O&O-fonds: scholingsfonds van de brancheorganisatie.

Tijdelijke subsidies

Soms zijn er ook geldpotjes voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld bedoeld om om werkgevers in bepaalde sectoren te helpen of om specifieke groepen mensen bij het vinden van werk te ondersteunen. Ook de corona subsidies waren daar een voorbeeld van.

Nu ben je op de hoogte van de eventuele subsidies die er voor jou als werkgever bestaan. Meer lezen over financiën en recruitment? Wij praten je graag bij over allerlei recruitment kosten.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Welke subsidies zijn er voor werkgevers?

 • Als het gaat om personeel aannemen, zijn er vijf subsidies voor werkgevers beschikbaar. Het gaat om loonkostenvoordelen, loonkostensubsidie, lage-inkomensvoordeel, proefplaatsing en loondispensatie Wajong.

 • Waarom dit overzicht met subsidies op personeel voor werkgevers?

 • Simpel. Doordat je weet welke subsidies voor werkgevers er bestaan, kun je meer doelgroepen aannemen en krijg je een inclusievere onderneming, bijvoorbeeld. Handig, als je bezig bent met werving en selectie van nieuw personeel.

 • Hoeveel subsidie krijgt werkgever voor opleiding?

 • Dat is lastig te zeggen, want er zijn meerdere subsidies voor de opleiding van personeel. De hoogte van bijvoorbeeld de SLIM-subsidie, Subsidie Kennis en Innovatie (SNN), Subsidieregeling praktijkleren en het O&O-fonds is allemaal anders.

Alles over Recruitment kosten