ChatGPT recruitment

‘ChatGPT, geef drie ideeën voor een recruitment boost in mijn organisatie.’ Yes, dit is een prompt die je kunt gebruiken in de AI-chatbot. Maar je kunt nog veel meer uit ChatGPT voor recruiting halen. Ben je benieuwd waar we het dan over hebben? Scrol vooral nog even verder, want we hebben het onder andere over hoe je ChatGPT kunt gebruiken voor sourcing en Boolean search. Maar ook aan voorbeelden voor ChatGPT recruitment prompts geen gebrek. Lees je mee?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is ChatGPT?

Laten we eerlijk zijn: wie niet weet wat ChatGPT is, heeft de laatste tijd echt onder een steen gelegen. Maar we zijn ook aardig vandaag. In dit artikel leggen we uit wat ChatGPT kan betekenen voor recruitment in jouw bedrijf. Een stapje terug: wat is ChatGPT precies? Het is een krachtige AI-chatbot die complexe antwoorden kan geven op open vragen. Je kunt ook opeenvolgende vragen stellen. De tool is ontwikkeld door OpenAI en is handig in allerlei situaties, variërend van het bedenken van huwelijkscadeau-ideeën tot een boost geven aan recruitment. ChatGPT is dus een tool waar we de komende jaren nog veel meer van gaan horen.

5 manieren waarop ChatGPT jouw recruitment game een boost kan geven

YoungCapital gebruikt ChatGPT al in allerlei (recruitment) werkzaamheden. Van het opstellen van vacatureteksten tot inspiratie opdoen voor sollicitatiegesprek vragen. Zelfs dit artikel is met behulp van ChatGPT geschreven. En zo kunnen we nog wel wat manieren verzinnen waarop je de recruitment game van jouw bedrijf een boost kunt geven. Check ze hieronder.

Corporate story vormgeven

Een goed verhaal, dat is wat jouw organisatie moet hebben voor een sterke employer branding. Hoe? Het begint allemaal met het schrijven van een corporate story. Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? ChatGPT helpt je de outline te maken, of juist de puntjes op de i te zetten. Uiteindelijk kun je zelf om tips of ideeën vragen om het verhaal dat ChatGPT maakte te gebruiken voor je hele recruitment strategie.

Boolean search strings genereren

Al eens gehoord van Boolean search strings? Die zijn handig om cv’s en online profielen mee te doorzoeken, bijvoorbeeld op LinkedIn of andere vacaturesites. Maak het jezelf makkelijk en zet ChatGPT in bij deze manier van sourcing. Pak de specifieke functievereisten erbij, zoals vaardigheden, locatie en ervaring. Vraag vervolgens ChatGPT om een Boolean search string te maken aan de hand van die eisen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is deze gebruiken op platforms met een mogelijkheid voor zo’n zoekreeks.

Vacatureteksten schrijven

Rara, wat werkt goed voor een snellere recruiting van meer sollicitanten? Juist, ChatGPT je vacatureteksten laten schrijven. Nee, dan bedoelen we niet simpelweg een prompt zoals ‘Maak een vacaturetekst voor de functie receptionist/projectmanager/magazijnmedewerker’. Ga nog een stapje verder dan dat. Laat de chatbot je vacatureteksten bijvoorbeeld voor SEO optimaliseren en vraag om bepaalde keywords toe te voegen. Zo zorg je ervoor dat je personeelsadvertenties makkelijker gevonden worden in de zoekmachines.

Cv’s screenen

Heb je een hele stapel (online) cv’s voor je liggen? En ook nog een boel ander recruitment werk te doen? Zet ChatGPT in voor wat voorbereidend werk. Bijvoorbeeld, vraag om de ontvangen cv’s in combinatie met een bepaald functieprofiel te matchen. Je kunt de AI chatbot vervolgens de cv’s laten rangschikken van beste naar slechtste match. Of vraag simpelweg om een cijfer te geven aan de kwaliteit van de match. Dit helpt, want zo kun jij je focussen op het uitnodigen van de tofste sollicitanten voor een sollicitatiegesprek.

Sollicitatievragen bedenken

Logisch, als werkgever wil je alles uit een sollicitatiegesprek halen. Des te belangrijker dus om goede vragen te stellen. Je raadt het vast: onze beste vriend ChatGPT kan je hier best bij helpen. Ter voorbereiding van het eerste, tweede of zelfs derde sollicitatiegesprek kun je een lading aan vragen genereren. Misschien zit er wel iets bij waar je zelf nog helemaal niet aan had gedacht. Handig.

Young Magazine

Voordelen van ChatGPT voor recruitment

Waarom kiezen voor ChatGPT als het gaat om recruitment? Daar weten wij wel het antwoord op. Om te beginnen doet ChatGPT simpele recruiting taken op de automatische piloot. Hierboven zag je al een aantal voorbeelden van hoe je het kunt inzetten. Doordat dit het recruitment proces versnelt, verbetert de candidate experience. Resultaat: meer tevreden sollicitanten en een sterk werkgeversmerk. En laten we de kosten ook niet vergeten. Door efficiënter te werken, bespaar je die namelijk. Chill, want je moneys kun je ook weer goed gebruiken voor een handige ATS of om vacatures te plaatsen op jobboards.

Nadelen van ChatGPT voor recruitment

Elk nadeel heb se voordeel, zei een wijs man ooit. Hoewel de AI chatbot al praktische toepassingen heeft, is het nog niet klaar voor een volledige integratie in het werving- en selectieproces. Zo mist ChatGPT af en toe het menselijke aspect (voorbeeld: een persoonlijke tint geven aan de vragen voor een sollicitatiegesprek is wel zo leuk). Ook heeft de chatbot tegenwoordig nog weleens menselijke vooroordelen. De bot wordt getraind om geen bias te hebben, maar let dus op dat ChatGPT nog niet helemaal zelfstandig ingezet kan worden voor recruiting. Het kan namelijk zomaar zijn dat ie een lichte voorkeur heeft voor de cv’s van mannelijke kandidaten, in plaats van vrouwen.

Voorbeeld ChatGPT prompts voor recruitment

Misschien ben je nog nieuw in de wereld van AI en heb je geen idee wat je tegen deze robot moet zeggen. Of doe gewoon wat inspiratie op. Wij hebben hier namelijk wat voorbeelden van ChatGPT recruitment prompts voor je klaarstaan die je écht kunt gebruiken.

    Voor het vormgeven van je corporate story:

  • ‘Help me bij het opstellen van een boeiende corporate story voor ons bedrijf [Bedrijfsnaam] om onze employer branding te versterken. Creëer eerst een korte, overtuigende inleiding voor ons verhaal.’
  • ‘Ik wil graag een outline voor de corporate story van [Bedrijfsnaam] opstellen. Kun je me helpen bij het onderzoeken van de belangrijkste thema's die in ons verhaal moeten terugkomen?’

  • Om Boolean search strings te genereren:

  • ‘Ik ben op zoek naar gekwalificeerde kandidaten voor een software-ontwikkelaar functie in Amsterdam met minimaal 3 jaar ervaring. Kun je een Boolean search string voor LinkedIn opstellen om deze kandidaten te vinden?’
  • ‘Help me bij het maken van een Boolean search string voor een senior marketingmanager in de Utrecht met expertise in sociale media en minimaal 5 jaar ervaring.’

  • Prompts voor vacatureteksten schrijven:

  • ‘Ik wil een overtuigende vacaturetekst schrijven voor een projectmanager. Kun je me helpen bij het opstellen van een boeiende tekst met relevante zoekwoorden?’
  • ‘Maak een vacaturetekst voor een creatieve designer met ervaring in Adobe Creative Suite. Optimaliseer de tekst voor zoekmachines door het zoekwoord ‘creatieve designer vacature’ erin te verwerken.’

  • Voor hulp bij cv's screenen:

  • ‘Ik heb een stapel cv's voor de functie van data-analist en wil graag de beste kandidaten hieruit filteren. Help mij bij het matchen van deze cv's met het functieprofiel [plak functieprofiel] en rangschik deze op basis van geschiktheid.’ [Plak cv’s.]
  • ‘Ik heb een grote hoeveelheid cv's van softwareontwikkelaars ontvangen. Kun je elk cv beoordelen op een schaal van 1 tot 10 op basis van de mate van overeenkomst met ons functieprofiel?’

  • Om sollicitatievragen te verzinnen:

  • ‘Ik ben bezig met de voorbereiding van een sollicitatiegesprek voor een operationeel manager. Kun je 10 vragen bedenken om te stellen over eerdere werkervaringen?’
  • ‘Ik wil graag unieke en diepgaande vragen voor een sollicitatiegesprek met een software-ingenieur. Creëer een lijst van 20 vragen en geef per vraag aan waarom het goed is om deze te stellen.’

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is ChatGPT en hoe kan het recruitment in mijn bedrijf verbeteren?

  • ChatGPT is een krachtige AI-chatbot ontwikkeld door OpenAI. Het kan recruitment verbeteren door te helpen bij het genereren van vacatureteksten, het vormgeven van je corporate story, het genereren van sollicitatievragen en nog veel meer.

  • Op welke manieren kan ChatGPT bijdragen aan het schrijven van vacatureteksten?

  • ChatGPT kan niet alleen aantrekkelijke vacatureteksten maken, maar ook optimaliseren voor zoekmachines (SEO) door relevante zoekwoorden toe te voegen. Daardoor worden ze beter vindbaar.

  • Wat zijn de voordelen van het gebruik van ChatGPT in recruitment?

  • Met ChatGPT automatiseer je simpele recruitment taken, waardoor je kosten bespaart en je voor sollicitanten een betere candidate experience hebt.

Alles over recruitment tools