Cv parser

Ooit van een ‘cv parser’ gehoord? Het is een van de vele tools die het recruitmentproces heel wat makkelijker kunnen maken. Niet alleen voor jou, ook voor de sollicitant. Maar hoe werkt het precies? Waarom is cv parsing zo handig? En welke cv parsers zijn er? Je kent ons, wij hebben alle info voor je paraat staan. Lees dus rustig verder voor de ins en outs over cv parsing.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is cv parsing?

Cv parsing betekent letterlijk ‘het ontleden van een cv’. En eerlijk is eerlijk, dat is eigenlijk precies wat een cv parser doet. Het is een AI cv checker, die alle onderdelen van een cv uit elkaar trekt en automatisch op de juiste plek opslaat in je recruitmentsysteem. Denk aan werkervaring, skills, persoonlijke gegevens en opleidingen. Soms is een cv parser onderdeel van een ATS, maar er bestaat ook losse cv parsing software. In dat geval leg je een connectie tussen de cv parser en je ATS.

Hoe werkt een cv parser?

Cv screening met AI bestaat ruwweg uit de volgende stappen:

 1. Je uploadt handmatig een bulk aan cv’s in het cv parsing programma. De meeste tools lezen alle bestandstypen, waaronder PDF, doc, docx, HTML en RTF. Sommige cv parsers uploaden zelfs automatisch cv’s die bij jouw bedrijf binnenkomen.
 2. De tool scant vervolgens alle cv’s en haalt er specifieke info uit die voor jouw recruiters relevant is, zoals skills, diploma’s en werkervaring.
 3. De ‘parsed’ informatie komt terecht in je recruitmentsysteem, zodat je een duidelijk gesorteerd overzicht hebt van de kandidaten.
 4. Sommige cv parsers hebben daarna de optie om sollicitanten die meteen afvallen een automatische afwijzingsmail te sturen.

Young Magazine

Voordelen van een cv parser

Waarom kiezen voor cv screening met AI als je dit ook zelf kan doen? Het gebruik van een cv parser levert onder andere deze voordelen op:

 • Het is een handige manier van cv screening als je veel sollicitanten hebt. In zo’n geval kun je cv parsing zien als een eerste, grove selectie. De tool helpt je om kandidaten die niet aan de eisen voldoen meteen weg te filteren.
 • Een ai cv checker zorgt ervoor dat alle info automatisch in je recruitmentsysteem komt. Dit betekent dat je dit niet zelf hoeft te doen. Meer tijd dus voor je recruiters om belangrijkere taken op te pakken, zoals het onderhouden van persoonlijk contact met kandidaten en voeren van sollicitatiegesprekken.
 • Het is niet alleen fijn voor jou als het proces sneller gaat, ook voor de candidate experience is zo’n vlotte cv screening prettig. Vooral jonge mensen vinden het erg belangrijk om zo snel mogelijk te weten of zij op de ja- of nee-stapel zijn beland.
 • Er is minder kans op fouten. Je kunt je vast voorstellen dat je slordigheidsfouten maakt als je als recruiter duizenden cv’s per jaar in handen krijgt. Zoals het invullen van een skill bij de ene kandidaat terwijl die eigenlijk bij de ander hoort. Door gebruik te maken van AI cv screening verklein je de kans op dit soort foutjes.
 • Nadelen van een cv parser

  Alles heeft z’n voordeel en z’n nadeel, cv parsers ook. Schat zelf in of de voordelen voor jou zwaarder wegen dan de nadelen.

  • Als je als klein bedrijf maar enkele sollicitaties binnenkrijgt, is het vaak niet de moeite en het geld waard om met een AI cv checker te werken. Je kunt het screenen van cv’s dan beter zelf oppakken.
  • Gaat het om een creatieve functie? Dan kun je je vast voorstellen dat sollicitanten hun best doen om een visueel creatief cv te maken. Dat heeft voor een cv parser weinig meerwaarde, want de AI tool leest alleen de inhoud. Daarom is het slimmer in deze gevallen wel zelf de cv’s te checken.
  • Hoewel cv parsing de kans op slordigheidsfouten verkleint, is de recruitment tool natuurlijk niet perfect. Staat een datum bijvoorbeeld niet in de herkende format? Of gebruikt de kandidaat een net iets afwijkende term? Dan heb je kans dat de cv parser deze info niet correct in het systeem zet.
  • Overzicht met cv parsers

   Zelf aan de slag met cv parsing? Om je nog meer tijd te besparen noemen we hieronder een paar cv parsers:

   • RChilli is een van de bekendste cv parsers wereldwijd.
   • Sovren belooft een van de snelste parsers te zijn, en biedt ook AI matching en sourcing software aan.
   • Daxtra integreert met je recruitmentsysteem, waardoor alle info makkelijk overgezet wordt.
   • HireAbility heeft cv parser ALEX, die naast alle lay-outs ook socialmediaprofielen kan parsen.
   • Er zijn online nog veel meer AI cv checkers te vinden, dus kies de tool die jou het meest aanspreekt. Besteed je het werving- en selectieproces liever uit? Bekijk onze diensten en ontdek wat YoungCapital voor je kan doen.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt cv parsing?

 • Een cv parser ontleed als het ware de cv’s die jouw bedrijf binnenkrijgt op relevante info, zoals skills, diploma’s en werkervaring. Deze info slaat de tool vervolgens overzichtelijk op in je recruitmentsysteem.

 • Wat zijn de voordelen van een cv parser gebruiken?

 • Cv parsing maakt het recruitmentproces sneller en efficiënter, zowel voor jou als voor de kandidaten. Je kunt namelijk sneller een reactie geven op een sollicitatie, omdat je kandidaten die niet aan de functie-eisen voldoen meteen wegfiltert.

Alles over recruitment tools