Sourcing tools

Er bestaan allerlei soorten software die bij recruitment van pas komen, zo ook de sourcing tool. Wat is dit precies en waar kun je sourcing tools voor gebruiken? Is het handig voor jouw bedrijf? Wij zijn niet voor niks een recruitment specialist; YoungCapital geeft je een korte maar krachtige uitleg én 6 voorbeelden van tools waarmee je meteen aan de slag kunt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een sourcing tool?

Een sourcing tool gebruik je in de sourcing wervingsstrategie. Logisch. Een korte uitleg voor als je niet precies weet wat sourcing is: dit is het actief zoeken en benaderen van kandidaten, in plaats van dat je kandidaten naar jou toe laat komen.

Je gebruikt sourcing tools om dit proces makkelijker te maken en het liefst zelfs te automatiseren. Er bestaan tools waarmee je alsnog zelf op zoek gaat, zoals jobboards of Boolean Search op LinkedIn. Maar van sourcing met behulp van AI is ook steeds meer sprake. Zo’n AI sourcing tool gebruik je vooral als je op een snelle en efficiënte manier (contact)informatie over potentiële kandidaten wilt verzamelen.

Waarom sourcing tools gebruiken?

Op de krappe arbeidsmarkt van nu is een sourcing tool dé manier om openstaande vacatures te vullen en concurrenten voor te zijn. Die zijn er namelijk genoeg, en het zou zonde zijn om te blijven wachten op sollicitanten terwijl een ander bedrijf ondertussen de ideale kandidaat voor je neus wegkaapt. Met sourcing tools heb je meer controle over je werving- en selectieproces.

Bovendien doe je met zo’n tool al een soort van eerste screening, aangezien je meteen kandidaten wegfiltert die bijvoorbeeld niet het juiste diploma of te weinige werkervaring hebben. Dat scheelt tijd. En eh, bij een sourcing systeem komt ook een stukje proactiviteit kijken. Da’s positief voor je employer branding, want werkzoekenden zien dat jij als bedrijf ook moeite doet voor hen in plaats van alleen andersom.

Young Magazine

Hoe gebruik je sourcing software?

Tja, dat verschilt per sourcing tool. Meestal is het een kwestie van relevante zoektermen invullen en zoeken maar. Andere sourcing tools zijn extensies die je kunt toevoegen aan Chrome en activeren op bepaalde websites. Bijvoorbeeld om e-mailadressen binnen een bedrijf te vinden. Een step-by-step guide voor het gebruik van sourcing software kunnen we je helaas niet geven, want dit ligt er dus maar net aan wat voor soort sourcing tool je gebruikt. Bekijk hieronder onze voorbeelden van een aantal sourcing tools, kies je favoriet en check online hoe je het systeem gebruikt.

6 voorbeelden van sourcing tools

Inspiratie nodig voor het kiezen van een handig sourcing systeem? Wij gingen op onderzoek uit en dit zijn wat ons betreft zes goede sourcing tools. Let op: er staan zowel traditionele tools als AI sourcing tools tussen. Sommige zijn gratis, andere betaald.

  1. Hunter. Deze gratis tool gebruik je om snel en makkelijk e-mailadressen van potentiële kandidaten te verzamelen. De tool heeft verschillende opties, waaronder de mogelijkheid om e-mailadressen te zoeken van mensen die in een specifieke functie of bij een specifiek bedrijf werken.
  2. Jobbird. ‘Maar da’s toch een jobboard?’ horen we je nu denken. Inderdaad, en jobboards zijn heel handig te gebruiken als sourcing tool. Werkzoekenden plaatsen namelijk hun cv op de website van Jobbird, wat betekent dat jij als werkgever toegang hebt tot een enorme database van potentiële kandidaten.
  3. HireEZ. Deze gratis chrome-extensie is te integreren met verschillende ATS-systemen. De sourcing tool maakt gebruik van AI om vacaturesites en socialmediakanalen door te spitten aan de hand van bepaalde zoektermen.
  4. LinkedIn Boolean Search. LinkedIn is niet alleen een handig zakelijk platform, het biedt ook veel opties voor sourcing. Wij schreven een volledige pagina over het gebruiken van een Boolean Search op LinkedIn als sourcing systeem.
  5. Recruit’em. Over die Boolean Search gesproken. Weet je niet goed hoe je de zoektermen daarvoor moet formuleren? Dan komt deze sourcing tool van pas. Recruit’em schrijft de search string namelijk voor je. Gebruik het resultaat op LinkedIn en voilà, je hebt een lijst met potentiële kandidaten voor je.
  6. Hiretual. Met deze AI sourcing tool kun je een ranking lijst laten maken van de meest geschikte kandidaten voor jouw bedrijf over de hele wereld. Deze sourcing software is ook te integreren met je ATS- of CRM-systeem. Let op: Hiretual heeft zowel gratis als betaalde opties.

Staat er een interessante sourcing tool voor je tussen? Tijd om ermee aan de slag te gaan. Gaat dit je toch een stap te ver? No worries, YoungCapital helpt je graag met al je recruitment struggles. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat kun je met een sourcing tool?

  • Een sourcing tool helpt je om actief kandidaten te zoeken die passen bij jouw bedrijf en je openstaande functies. Zo zijn er tools die e-mailadressen verzamelen van websites of die de meest geschikte kandidaten rangschikken.

  • Gebruiken sourcing tools AI?

  • Sommige wel, andere niet. Het ligt er maar net aan waar jij als werkgever of recruiter behoefte aan hebt.

Alles over recruitment tools