Sollicitatieformulier voorbeeld

Op zoek naar een sollicitatieformulier voorbeeld? Slim, want met een goed sollicitatieformulier voorkom je dat potentiële kandidaten tijdens het sollicitatieproces alsnog afhaken. Omdat het formulier te lang is bijvoorbeeld, of omdat ze die hele sollicitatieknop niet kunnen vinden. Yep, het gebeurt echt. Om dat te voorkomen zetten we een paar handige tips voor je op een rij. En we maakten een voorbeeld van een sollicitatieformulier. Je weet wat ze zeggen: beter goed gejat … Zo is een (online) sollicitatieformulier maken straks een makkie.

Personeel nodig?

YoungCapital is dé werving en selectie specialist, dus da's zo geregeld. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur gaan we met je in gesprek.

Wat is een sollicitatieformulier?

Bij het woord ‘formulier’ denk je misschien al snel aan een wit A4’tje dat je met de hand moet invullen. Dat gekreukt uit je tas komt, hoe netjes je ’m ook opgevouwen had. Oké, we dwalen af. Het moderne sollicitatieformulier is minder stoffig en ook niet kreukgevoelig, want het is meestal digitaal. Het is het blokje bij een vacature dat kandidaten invullen om te solliciteren. Werkzoekenden vullen hier hun belangrijkste (contact)gegevens in en hebben de mogelijkheid om hun cv en motivatiebrief toe te voegen. Het ene sollicitatieformulier is uitgebreider dan het andere. Check ons sollicitatieformulier voorbeeld hieronder om een idee te krijgen van hoe zo’n formulier eruitziet.

Nooit de moeite genomen om écht aandacht te besteden aan het sollicitatieformulier? Zou je toch eens moeten doen, want uiteindelijk haal je via dit formulier een sollicitant pas écht binnen. Een gelikte werken-bij website, sterke employer branding en efficiënte candidate journey zijn natuurlijk heel belangrijk, maar kandidaten haken vaak alsnog af als ze struggelen met het solliciteren zelf. En dat is wel het laatste wat je wilt.

Zelf een sollicitatieformulier maken? 4 tips

Merk je dat veel bezoekers afhaken voordat ze solliciteren? Of wil je een sollicitatieformulier maken voor je nieuwe website? Check onze tips.

Tip 1. Simpel, kort en duidelijk

Hoe meer poespas, hoe groter de kans dat je kandidaat op een bepaald moment afhaakt. Tegelijkertijd vinden werkzoekenden een duidelijke uitleg wel fijn. Ga dus op zoek naar de balans tussen eenvoud en duidelijkheid. Op een formulier waar geen eind aan komt zit ook niemand te wachten. In het ideale geval vliegt de sollicitant er zo doorheen. Info die in ieder geval handig is om te vragen, is een telefoonnummer. Zo kun je altijd even nabellen.

Tip 2. Ga voor mobile-proof

Steeds meer mensen solliciteren via hun smartphone. Zorg er dus voor dat jouw sollicitatieformulier ook mobiel makkelijk in te vullen is. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een cv optioneel te houden. En door een invulveld toe te voegen waar plek is voor een korte motivatie. Dat soort documenten hebben kandidaten namelijk op hun telefoon niet altijd bij de hand. Een typisch afhaakmoment. Als een sollicitant echt interessant blijkt, kun je altijd later nog om het cv vragen.

Tip 3. Solliciteren via LinkedIn

Een goed sollicitatieformulier is dus lekker kort en bondig. Dat zie je ook wel aan onze sollicitatieformulier voorbeelden. Niemand vindt het immers chill om 80 invulvelden af te gaan. Maar je wilt natuurlijk wel het een en ander over de kandidaat weten. De oplossing: je sollicitatieformulier koppelen aan LinkedIn. Zo deelt de sollicitant met één klik op de knop alle belangrijke gegevens met je.

Tip 4. Informeer over het proces

Werkzoekenden willen graag weten waar ze aan toe zijn. Wat kunnen ze verwachten nadat ze hun sollicitatie hebben verstuurd? Geef bijvoorbeeld kort wat info over het aantal sollicitatierondes, of er een assessment is en wanneer de sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Daardoor neemt iemand sneller de moeite om dat formulier in te vullen.

Young Magazine

Voorbeeld sollicitatieformulier

Hoe dat er dan uitziet, zo’n kort, bondig en ook nog mobile-proof formulier? Komt ie:

Sollicitatieformulier voorbeeld

Neem het sollicitatieformulier voorbeeld vooral niet klasseloos over, maar bedenk je welke info jij echt belangrijk en interessant vindt om te weten voor een bepaalde functie. Ook hier geldt: hoe korter en bondiger het formulier, hoe groter de kans dat iemand de moeite neemt om het in te vullen.

Geen zin of tijd om zelf een sollicitatieformulier te maken? We weten er alles van, er komt veel kijken bij de zoektocht naar nieuw personeel. Toch doen we niets liever. Ook voor jouw organisatie, als je dat wilt. Neem contact met ons op als je benieuwd bent wat we voor je kunnen betekenen.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een sollicitatieformulier?

  • Dat is een formulier dat werkzoekenden invullen om te solliciteren. Er bestaan papieren versies, maar de meeste sollicitatieformulieren zijn tegenwoordig digitaal. Je vindt ze bij de vacatures.

  • Waar moet ik op letten als ik een sollicitatieformulier ga maken?

  • Onze tip: houd het formulier lekker kort en bondig. En een beetje duidelijk graag, anders haken geïnteresseerden af. Ook heel belangrijk: zorg ervoor dat het formulier mobile-proof is. Meer tips vind je in het artikel.

  • Wat zet je in een sollicitatieformulier?

  • Niet te veel, maar ook niet te weinig. Eh? Dat zit zo: kandidaten houden niet van veel info invullen, maar als werkgever wil je natuurlijk wel het een en ander van de kandidaat weten. Denk dus goed na wat je erin zet. Check onze tips en sollicitatieformulier voorbeeld voor een portie inspiratie.

Alles over werving en selectie