Vragen sollicitatiegesprek werkgever

Ga er maar eens goed voor zitten, want met deze vragen voor een sollicitatiegesprek ga je er als werkgever nog jaren op vooruit. Onverwachte stiltes en geleuter over woonplaatsen behoren tot het verleden met onze slimme vragen voor een sollicitatiegesprek. En ja, je krijgt er ook de basics bij. Zo heb je alle benodigdheden bij de hand en is slimme vragen stellen als werkgever tijdens een sollicitatiegesprek een eitje.

Personeel nodig?

YoungCapital is dé werving en selectie specialist, dus da's zo geregeld. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur gaan we met je in gesprek.

15 meestgestelde sollicitatievragen van werkgevers

Niet elke werkgever is een ervaren interviewer. Daarom hebben we de 15 meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek op een rij gezet. Als werkgever wil je natuurlijk zoveel mogelijk basisinfo verzamelen over de persoon die tegenover je zit, het liefst zonder dat je sollicitant gaapt uit verveling. Geen zorgen, we hebben deze saaie standaard vragen een kleine twist gegeven. Zo haal je meer uit de vragen, terwijl je het sollicitatiegesprek als werkgever lekker ontspannen en luchtig houdt.

  1. Wat zijn je sterke punten?
  2. Wat motiveert je in je werk?
  3. Hoe ga je om met stress?
  4. Heb je ervaring met dit type werk?
  5. Wat zijn je salarisverwachtingen?
  6. Ben je bereid om te reizen voor deze baan?
  7. Hoe zie je jezelf groeien binnen dit bedrijf?
  8. Kun je een recent project beschrijven waar je aan hebt gewerkt?
  9. Heb je ervaring met het werken in teamverband?
  10. Wat weet je over ons bedrijf?
  11. Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden?
  12. Heb je ervaring met het gebruik van specifieke software?
  13. Wat spreekt je het meest aan in deze functie?
  14. Kun je een uitdaging noemen die je recentelijk op het werk hebt overwonnen?
  15. Hoe flexibel ben je qua werktijden?

Op zoek naar meer inspiratie om een aantal classics in je sollicitatiegesprekken je vermengen? Check dan onze blog met de 50 populairste sollicitatievragen van hr-managers.

15 slimme vragen bij een sollicitatiegesprek

Nu je de basics onder de knie hebt, is het tijd om verder te scrollen door ons assortiment aan vragen. Met deze 15 slimme vragen voor een sollicitatiegesprek kom je als werkgever vast een heel eind, maar we hebben meer voor je in petto. De vragen zijn gecategoriseerd, waardoor je in een handomdraai een stapel relevante vragen vindt. Zo kom je er sneller achter of er een cultural fit is tussen de kandidaat en je bedrijf.

Sollicitatievragen voor werkgevers over persoonlijkheid

Je hebt de basics gehad, dus het is tijd om je kandidaat te laten zweten. Met de persoonlijkheidsvragen voor een sollicitatiegesprek kom je er als werkgever al snel achter wie er nu écht voor je zit. Nee, je gaat niet in op een lievelingskleur of -dier, maar op hoe diegene zichzelf binnen jouw organisatie ziet. Je stelt vragen met betrekking tot de vacaturetekst, functie en de aankomende rol van de kandidaat binnen jouw bedrijf.

  1. Hoe zie je de match tussen jouw persoonlijke waarden en de kernwaarden van ons bedrijf, en hoe zou je deze waarden in jouw dagelijkse werk kunnen toepassen?
  2. Als jij verantwoordelijk was voor het aannemen van kandidaten voor deze job, waar zou je dan op letten?
  3. Hoe zou je het team of de afdeling waarin je komt te werken willen helpen groeien, en hoe zie je jouw rol zich ontwikkelen in dat proces?
  4.  

    Sollicitatievragen voor werkgevers over ambitie

    Je hebt je kandidaat flink in het diepe gegooid. Nu is het tijd voor een aantal pittige, maar goede ambitie vragen bij het sollicitatiegesprek. Als werkgever wil je natuurlijk niet dat je medewerker nog voor de onboarding de benen neemt. Maak daarom altijd aantekeningen wanneer een kandidaat vertelt over ambities binnen én buiten je bedrijf. Op basis van die informatie kun je weer sollicitatie vragen stellen die je als werkgever meer vertellen over de match tussen de kandidaat en het functieprofiel uit de vacature.

     
  5. Waar zie jij jezelf over 10 jaar graag in je carrière, en hoe denk je dat deze rol daarbij aansluit?
  6. Welk tof project zou je graag willen leiden of starten als je de kans kreeg, en hoe denk je dat dit project ons bedrijf vooruit zou helpen?
  7. Welke nieuwe skills of kennis zou je graag willen oppikken in de komende jaren, en hoe denk je dat dit jouw groei bij ons zou stimuleren?
  8. Als je de kans had om een compleet nieuw product of dienst te ontwikkelen voor ons bedrijf, wat zou dat dan zijn en hoe denk je dat dit de markt zou veranderen?
  9.  

    Die laatste vraag zal je kandidaat gegarandeerd klamme handen bezorgen. Overweeg daarom om deze, en eventueel andere vragen, opnieuw te bespreken tijdens een mogelijk tweede sollicitatiegesprek. Zo geef je als werkgever jouw kandidaten de kans om wat langer na te denken over de antwoorden. Vergeet niet om de vraag tijdens het tweede gesprek dan wel te stellen.

    Sollicitatievragen voor werkgevers over motivatie

    Allemaal leuk en aardig, die verhalen over toekomstplannen en doelen, maar wat drijft jouw kandidaat nou echt? Met vragen naar motivatie tijdens een sollicitatiegesprek kun je als werkgever ontdekken of jouw kandidaat een echte doorzetter is of na vijf minuten werk neigt naar een avondje bankhangen met een zak chips. Wie weet kun je deze vragen ook verwerken in je personeelsadvertentie, zodat eventuele kandidaten zich alvast kunnen voorbereiden op een gesprek of inspiratie voor het onderwerp voor hun motivatiebrief.

     
  10. Wat trekt jou aan in ons toffe bedrijf?
  11. Hoe voel jij je verbonden met deze branche?
  12. Wat spreekt jou aan in deze functie?
  13. Hoe zorg je ervoor dat je altijd gemotiveerd blijft als onderdeel van een team? Heb je een situatie waarin je jouw teamgenoten hebt weten te motiveren of inspireren die je met ons zou willen delen?
  14.  

    Sollicitatievragen voor werkgevers over werkstijl

    Oké, je hebt duidelijk een gemotiveerde kandidaat in handen. Je bent aangekomen bij de originele vragen over werkstijl, waarmee je het sollicitatiegesprek als werkgever nog een stapje verder tilt. Voel je kandidaat aan de tand en ontdek hoe diegene te werk gaat.

     
  15. Ben je een echte teamplayer of een lone wolf?
  16. Hoe zou jij jouw ideale werkomgeving omschrijven en hoe helpt die omgeving jou het meest productief te zijn?
  17. Vertel eens over een moment waarop je moest samenwerken met een uitdagende collega. Hoe heb je jouw manier van werken aangepast om de samenwerking soepeler te laten verlopen?
  18. Hoe ga je om met strakke deadlines en hoe plan je je werkzaamheden in om ervoor te zorgen dat projecten op tijd worden afgerond?

Doorvragen

Tijdens een sollicitatiegesprek vragen goede werkgevers door. Als een kandidaat beweert goed om te gaan met stressvolle situaties, vraag dan naar een specifiek voorbeeld van een uitdagende situatie waarin de kandidaat deze vaardigheid toepaste. Wil je zeker weten dat je kandidaat de waarheid spreekt? Gebruik dan de STARR-methode, waarover je alles kunt lezen in ons artikel over het voeren van sollicitatiegesprekken.

Young Magazine

Vragen tweede sollicitatiegesprek werkgever

Met onze vele opties is slimme vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek voor jou als werkgever een fluitje van een cent. Je hebt een duidelijk beeld van de kandidaat en wilt graag een tweede gesprek. Ook hier heb je vragen voor nodig. Maar geen zorgen, we schieten wederom te hulp. We nemen je aan de hand door de volgende stap in het sollicitatieproces.

Hoe haal je het beste naar boven bij de kandidaat? Simpel, met onze vragen voor een tweede sollicitatiegesprek natuurlijk. Als werkgever kun je deze vragen moeiteloos gebruiken om meer inzicht te krijgen in je kandidaat. Een tweede sollicitatiegesprek gaat vaak net wat anders dan de eerste. Hier duik je dieper in op de functie. Dat merk je snel genoeg aan de 10 voorbeeldvragen hieronder.

 

10 vragen voor een tweede sollicitatiegesprek

  1. Hoe wil jij jouw vorige ervaring inzetten om de uitdagingen van deze functie aan te pakken?
  2. Kun je een lastige situatie uit het verleden noemen en hoe je die hebt opgelost?
  3. Hoe ga je ons team helpen groeien en ontwikkelen in de eerste zes maanden?
  4. Hoe wil je je vaardigheden verbeteren voor nog betere prestaties in deze rol?
  5. Hoe zou jij een conflict tussen collega's aanpakken?
  6. Heb je een project waar je trots op bent? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
  7. Hoe zou je ons bedrijf helpen om zich aan te passen aan veranderingen in de markt?
  8. Hoe zou je onze bedrijfscultuur beschrijven? Denk je dat je daarin past?
  9. Heb je ideeën om de efficiëntie of productiviteit binnen ons team te verbeteren?
  10. Welke vaardigheden zijn volgens jou cruciaal voor succes in deze rol, en waarom bezit je die vaardigheden?

Maakt je kandidaat wederom een lekkere indruk? Mooi. Wie weet kun je je dan al klaarmaken voor het inwerken en verwelkomen van jouw nieuwe collega.

Welke vragen mag je niet stellen?

We horen je denken: ik weet nu zoveel over wat ik wél mag vragen, maar wat mag je juist niet vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Volgens de Algemene Wet Gelijke Behandeling zijn vragen over de gezondheid en het privéleven van je kandidaten verboden. Maar geen zorgen, want met onze hulp heb je goede sollicitatievragen voorbereid. Wanneer je je als werkgever aan het lijstje houdt is er niets om bang voor te zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan hebben we hier een lijstje met voorbeelden.

 

5 voorbeelden van verboden vragen:

  1. Vragen over iemands religie, levensovertuiging of eventuele kerkgenootschappen waartoe iemand behoort.
  2. Vragen over iemands seksuele geaardheid of persoonlijke relaties.
  3. Vragen die gericht zijn op iemands etnische afkomst of nationaliteit.
  4. Vragen over iemands gezondheid of eventuele lichamelijke en/of fysieke beperkingen, tenzij dit van direct belang is voor de functie.
  5. Vragen over iemands eventuele kinderwens of gezinsplanning.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Welke vragen stel je als werkgever bij een sollicitatiegesprek?

  • Wie weet vind je als werkgever het stellen van die ouderwetse basic vragen maar saai. Brand los met vragen over motivatie, werkwijze en ervaring. Meer weten? Scrol naar boven en leer alles over het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

  • Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek?

  • Goede sollicitatievragen zijn de key tot een succesvol sollicitatiegesprek. Als werkgever wil je vast meer weten en daarom leer je bij YoungCapital de ins en outs van vragen stellen en sollicitatiegesprekken voeren.

  • Welke vragen mag je niet stellen aan een sollicitant?

  • Het maken van onderscheid tussen zowel verschillende genders als gehuwde of ongehuwde kandidaten is verboden. Ook zijn onterechte leeftijdseisen niet toegestaan en mag je geen eisen stellen die niks te maken hebben met de functie.

  • Welke vragen stel je als recruiter?

  • Als recruiter stel je vragen waarmee kandidaten hun skills en werkervaring laten zien. Ook vraag je naar motivatie en fit met het bedrijf. Tot slot stel je vragen die de potentie van de kandidaten onthullen.

Alles over werving en selectie