YOUNGCAPITAL BLOG

Doe jij (on)bewust aan quiet quitting? TikTok bracht dit woord in de wereld tijdens de pandemie, de periode waarin je waarschijnlijk leerde hoe belangrijk tijd voor jezelf is. Met de mindset van quiet quitting zeg je 'nee' tegen overwerken en 'ja' tegen meer vrije tijd en rust. En de kans dat je dat nu al doet is groot. Maar waarom doe je aan quiet quitting en hoe maak je dit positief? We leggen het je haarfijn uit.

 

Wat is quiet quitting?

Raakte je tijdens de pandemie gefrustreerd door je lage salaris, de hoge werkdruk en de slechte arbeidsvoorwaarden? Dan zei TikTok: 'doe aan quiet quitting.' Leg al je extra taken neer, doe je laptop en telefoon uit na werktijd en gebruik je vrije tijd voor dingen die jou plezier geven, zoals je hobby's of vrienden. Kortom: werk om te leven, niet andersom. Een paar andere voorbeelden van quiet quitting zijn:

  • Overwerken? Hard pass.
  • Niet reageren op telefoontjes, appjes of e-mails na werktijd.
  • Geen input geven tijdens meetings.
  • Vrijmibo's en andere evenementen vanuit werk skippen.

Een foute uitspraak is dat quiet quitting stilletjes ontslag nemen is. Dat doe je juist niet. Misschien is het voor jouw situatie helemaal niet slim of nodig om je baan op te zeggen. Quiet quitting kan dan een oplossing zijn. Dan werk je niet meer dan je moet en wilt en creëer je de werk-privébalans waar jij gelukkig van wordt. En geen chatbericht van je gestreste baas die daar tussenkomt.

Waar komt quiet quitting vandaan?

Als je benieuwd bent naar de achtergrond: kort samengevat begon quiet quitting met The Great Resignation. Dat klinkt bijna als een soort Franse Revolutie en zo voelde het vast ook voor werkgevers. Het was een periode waarin mensen om uiteenlopende redenen massaal ontslag namen en dat deelden op TikTok. Sommigen namen op staande voet ontslag, anderen gingen niet eens meer naar werk. Tijdens dit bloedbad ontstond quiet quitting.

Niet meer above and beyond

Quiet quitting doe je niet zomaar. Als je tevreden bent over de werksfeer en -druk vind je het misschien niet erg om dat stapje extra te zetten. Maar werk je bijna elke dag over, wil je rustig avondeten zonder gebeld te worden door je collega Karin en mengt je werk zich teveel met je privéleven? Dan is het niet gek als je overweegt te quiet quitten. En dan nog hoeft het niet eens zo te zijn dat je niet blij bent met je baan. Het kan ook dat je je vrije tijd meer waardeert dan de hustle.

Is het dan niet beter om ontslag te nemen? Niet per se. Met quiet quitting geef je je grenzen aan, en soms is dat genoeg. Het is een verschuiving van de hustle culture die we gewend zijn, waarin je je uit de naad werkt. Met quiet quitting zeg je 'Tot hier en niet verder', waardoor je niet alleen een gezonder werktempo voor jezelf creëert, maar ook meer tijd overhoudt voor je hobby's en vrienden. Het nadeel? Je kan ook te ver doorschieten en daardoor gaan slacken op werk. En dat is niet alleen vervelend voor je team, maar ook zonde voor je eigen ontwikkeling.

Hoe je quiet quitting positief maakt

Misschien merk je nu dat je meer vrijheid en minder taken wilt. Wat nu? Hoe pak je quiet quitting positief aan? Hier zijn een aantal tips:

  • Praat met je leidinggevende. Het is altijd goed om bij je leidinggevende aan te geven dat de werkdruk te hoog is. Zo kunnen jullie samen kijken naar oplossingen.
  • Geef je grenzen aan. Durf 'nee' te zeggen wanneer iemand je een taak overdraagt en pak er niet meer op dan je aankan.
  • Work smarter, not harder. Ontdek welke werkzaamheden je kan stroomlijnen, zodat je delen van de workload weghaalt.
  • Gebruik je vrije tijd voor je hobby's of vrienden. Zorg voor zoveel mogelijk positiviteit in je leven, zodat je jezelf oplaadt voor een nieuwe werkdag.
  • Out of sight, out of mind. Doe na werktijd je werklaptop of -telefoon uit en houd je niet meer bezig met werk tot de volgende dag. Je rust is belangrijk.

What's next? Loud quitting en rage applying

Van het een komt het ander, nu bestaan er naast quiet quitting ook andere manieren om om te gaan met ontevredenheid op werk (credits to TikTok). 'Loud quitting' is de opvolger van quiet quitting, waarbij je op een luide manier aangeeft dat je stopt met werken. Dit ziet er bijvoorbeeld uit als een out of office e-mail, waarin je zegt dat je morgen om 09:00 weer bereikbaar bent. Hiermee geef je jouw grens tussen werk en privé duidelijk aan en weten je collega's wanneer ze je wel en niet kunnen bereiken.

Rage applying is een andere trend die voortkomt uit quiet quitting. In dit geval ben je zo ontevreden dat je in rap tempo solliciteert op allerlei vacatures, in de hoop dat een van die werkgevers wel bij je past. Maar daar hangen natuurlijk ook voor- en nadelen aan. Lees daarvoor onze blog over rage applying. We zijn benieuwd wat je van deze trends vindt. Toch op zoek naar een nieuwe baan? Check hier op YoungCapital wat er te scoren valt.

FAQs

Wat is quiet quitting?
Quiet quitting is het stilletjes neerleggen van werk buiten je werktijd of takenpakket. Dat betekent geen telefoontjes na 17:00 en geen extra taken meer.

Wat is het verschil tussen quiet quitting en rage applying?
Bij quiet quitting doe je het minimale wat betreft werk. Rage applying is een stap verder, waarbij je op allerlei jobs solliciteert om snel aan een nieuwe baan te komen.

Waarom zou je quiet quitten?
Daar zijn uiteenlopende redenen voor: hoge werkdruk, te veel overuren, collega's die je tijdens het avondeten bellen en geen balans tussen werk en privé.

Wat zijn de signalen van quiet quitting?
Niet meer reageren op e-mails en telefoontjes na werktijd, geen extra projecten oppakken, geen input geven tijdens meetings en werkuitjes skippen, zo ziet quiet quitting er bijvoorbeeld uit.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.