YOUNGCAPITAL BLOG

Na de zoveelste rotdag op je werk en een vastgelopen gesprek over salarisverhoging kom je gefrustreerd thuis. Dan denk je aan die ene TikTok-trend: rage applying. Oftewel, op zoveel mogelijk vacatures tegelijk solliciteren, zodat je snel van die toxic werkplek af bent. Klinkt als dé oplossing, want je bent er helemaal klaar mee. Maar ja, je weet niet of het wat op gaat leveren. Dus: neem je het risico? Met onze tips durf je het vast aan. Lees ze hieronder, dan weet je in no time of rage applying voor jou werkt en hoe je er je voordeel mee doet.

 

Wat is rage applying?

Even een stapje terug, want hoewel je de TikToks misschien wel gezien hebt, is de betekenis van ‘rage applying’ niet altijd even duidelijk. Als we de term direct omzetten naar het Nederlands krijg je iets als ‘frustratie-solliciteren’. Klinkt lekker heftig, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Heel simpel is rage applying solliciteren bij meerdere bedrijven tegelijk. Het liefst zoveel mogelijk. Het is een reactie op je huidige baan, waar je ongelukkig mee bent, te weinig betaald krijgt en/of je niet gewaardeerd voelt.

 

De voor- en nadelen

Met veel opgekropte frustraties is het helemaal niet gek dat je denkt aan rage applying. Maar alles heeft zo z’n voor- en nadelen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Voordelen van rage applying

  • Jij bepaalt je carrièrepad, niemand anders. Ben je ongelukkig? Dan biedt rage applying een snelle uitkomst. En wie weet gebeurt het droomscenario wel: een flinke loonsverhoging en een nieuwe job waar je je thuis voelt.
  • Veel solliciteren betekent veel sollicitatiegesprekken. En ook al word je niet meteen aangenomen, die ervaring neem je wel mooi mee. Straks ben je een pro in sterke en zwakke punten benoemen.
  • Omdat je met veel bedrijven praat, kom je er sneller achter wat je waard bent. Wat bieden werkgevers voor jouw skills en ervaring? En wat mis je nog? Zo weet je meteen waar je aan moet werken.

Nadelen van rage applying

  • Tja, je kunt natuurlijk met een baan eindigen die net zo shitty of nog erger is. Dan heb je spijt. Gelukkig voorkom je dat door genoeg vragen te stellen bij je sollicitatiegesprek en gebruik te maken van je proeftijd.
  • Als je bij veel bedrijven tegelijk solliciteert, is het lastig om overzicht te houden. Welke functie hoort bij welk bedrijf? En waar bieden ze de meeste vakantiedagen? Houd een bestandje bij met alle details, dan is de kans het kleinst dat je die pizzabezorger en dat Italiaanse restaurant door elkaar haalt.
  • Rage applying kost een hoop tijd, want je moet veel vacatures zoeken, motivatiebrieven versturen en sollicitatiegesprekken voeren. Tip: AI-tools kunnen je hierbij helpen. Verderop lees je hoe.

 

Wanneer rage apply je?

Wanneer is het oké om voor rage applying te gaan? Als je het ons vraagt, is het dé oplossing als je 100% zeker weet dat je weg wilt bij je huidige baan. Solliciteren bij meerdere bedrijven zorgt er namelijk voor dat je zoveel mogelijk deuren opengooit. Zo is de kans het grootst dat je een mooi aanbod tegenkomt waar je gelukkig van wordt. En met minder dan dat hoef je echt geen genoegen te nemen.

 

This is how you do it

Klaar voor rage applying? Maak het makkelijk voor jezelf en pak je favoriete AI-tool erbij, zoals ChatGPT. Gebruik ‘m om een opzet te maken voor een sollicitatiebrief en pas die naar wens aan. Je basisbrief blijft voor iedere job hetzelfde, dus je hoeft steeds alleen wat details over het bedrijf toe te voegen. Daar gebruik je de AI-tool ook bij. Zo gepiept, dus.

Er zijn zelfs AI-tools die de vacature-zoektocht helemaal uit handen nemen en het rage applying (tegen een betaald abonnement) voor jou doen. Maar pssst, dat kunnen de recruiters van YoungCapital ook, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Check welke YC-vestiging bij jou in de buurt is en bel die eens op om de opties te bespreken.

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het tijd om op een rijtje te zetten wat je mist bij je huidige job en wat je nodig hebt om je wél op je plek te voelen. Neem de baan pas als je zeker weet dat dit bedrijf kan bieden wat je wilt.

 

4 gouden tips bij rage applying

Houd deze tips in je achterhoofd om echt je voordeel te doen met rage applying:

    • Houd je hoofd erbij. Want frustratie maakt soms blind. Doe eerst een stapje terug: heb je een slechte dag op werk of is het echt opgekropte frustratie? Heb je al met je manager gesproken over de werkdruk of een salarisverhoging? Weet je zeker dat je huidige werkplek niet kan bieden wat je nodig hebt?
    • Bepaal jouw wensen en behoeften. Rage applying doe je omdat je ongelukkig bent bij je huidige baan. Des te belangrijker dus dat je een nieuwe job vindt waar je je echt thuis voelt. Bedenk van tevoren goed wat je daarvoor nodig hebt en geef dit duidelijk aan tijdens je sollicitatiegesprekken. Biedt het bedrijf minder? Jammer dan, op naar de volgende.
    • Vergelijk jouw opties. Het hele punt van rage applying is dat je bij veel bedrijven tegelijk solliciteert. Dat betekent dus dat je genoeg mogelijkheden hebt. Maak daar gebruik van: vergelijk de verschillende werkgevers goed en kies voor de beste optie. Daarom is het slim om belangrijke info over de bedrijven naast elkaar te zetten.
    • Weet wat je waard bent. Skills, opleidingen en werkervaring toevoegen op je cv is belangrijk. Maar wees er ook echt van bewust welke toegevoegde waarde jij hebt voor een bedrijf. Dan sta je steviger in je schoenen en durf je makkelijker je wensen aan te geven tijdens een sollicitatiegesprek.

 

FAQ

Wat is rage applying?
Rage applying is solliciteren bij meerdere bedrijven tegelijk, het liefste zoveel mogelijk, omdat je ongelukkig bent met je huidige baan, je ondergewaardeerd voelt of te weinig betaald wordt.

Is rage applying slecht?
Niet als je het goed doet. Als je weet wat je wilt en niet zomaar elke andere baan aanneemt, hoef je je geen zorgen te maken.

Werkt rage applying?
Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben, want je ideale nieuwe baan komt niet zomaar uit de lucht vallen. Maar het is zeker een effectieve manier om van een werkplek af te komen die je écht ongelukkig maakt.

Wat is het verschil tussen quiet quitting en rage applying?
Quiet quitting is ophouden met meer doen voor je baan dan je moet en wilt doen. Bij rage applying zet je daadwerkelijk stappen om van je job af te komen en een nieuwe te zoeken. Beide trends zijn via TikTok populair geworden.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.