YOUNGCAPITAL BLOG

Hoe kan het dat sommige mensen nooit last lijken te hebben van stress? Het geheim: ze hebben wel degelijk stress, maar weten hoe ze daarmee moeten omgaan. Lees hier hoe ze dat doen.

Zo gaan succesvolle mensen om met stress: zes slimme tips

Stress is een niet te vermijden onderdeel van je leven. Of je nu drie deadlines tegelijk hebt, je voorbereidt op een belangrijk sollicitatiegesprek, of twijfelt over je outfit voor die eerste date.

Kortom, iemand die zegt dat hij nooit stress heeft, kletst uit z’n nek. Maar hoe kan het dan dat mensen als Mark Zuckerberg, Beyoncé en Sven Kramer constant onder druk presteren, zonder een krimp te geven?

Het antwoord is: zij hebben geleerd om met stress om te gaan. Sommige mensen zijn echte natuurtalenten, maar de meesten van ons moeten het leren.

Of jij dat ook kunt? Nou en of! Hieronder vind je zes handige strategieën. En vergeet niet: zelfs een talent als Max Verstappen vliegt soms uit de bocht.

Zo gaan succesvolle mensen om met stress: zes slimme tips

Strategie 1: onthoud dat er meer in het leven is dan werk

Natuurlijk moet je gefocust en gedisciplineerd zijn om ergens succesvol in te worden. Zestig uur per week buffelen op je werk, of in de avonden thuis nog even aan de slag, vergroot dan ook de kans dat je indrukwekkende resultaten boekt.

Tenminste, op korte termijn dan. Maar je loopt ook het risico dat je opeens instort, omdat je te weinig tijd neemt om jezelf weer op te laden. Dat geldt lichamelijk, maar zeker ook geestelijk.

Maak daarom ruimte in je agenda voor hobby’s, vrijwilligerswerk en vooral ook je familie en vrienden. Niet alleen zijn dit de dingen die het leven leuk maken, ze helpen je ook om te ontspannen, alles in perspectief te zetten en weer vol energie te knallen.

Strategie 2: blijf sociaal, hoe druk je het ook hebt

Als je het vreselijk druk hebt, kan de verleiding groot zijn om dat beetje vrije tijd in bed of op de bank met Netflix door te brengen. Dwing jezelf om in plaats daarvan de deur uit te gaan en andere mensen op te zoeken.

Van nature zijn mensen sociale dieren en hebben ze gezelschap nodig om mentaal gezond te blijven. Door jezelf binnen op te sluiten met een (welverdiend) glas wijn, vererger je de stress juist. Ga naar buiten, kom onder de mensen, en drink dat wijntje gezellig bij een vriend of vriendin op de bank.

Van een avond bijkletsen, en misschien zelfs je werk-frustraties uiten, knap je alweer flink op. Zie het als een soort mini-vakantie, maar dan zonder dat je er tickets voor hoeft te boeken.

Strategie 3: vind een techniek om je hoofd helder te maken

De afgelopen nachten naar het plafond gestaard, omdat je maar bleef malen? Herkenbaar. Soms lijk je gek te worden van je eigen gedachten. Dat is niet zo vreemd. In tijden van stress kan je eigen brein je grootste vijand zijn.

Gebruik daarom methodes zoals mindfulness, yoga of meditatie om de boel in je hoofd weer op orde te krijgen. Dit helpt je om te stoppen met piekeren en je te richten op het heden.

Pak die yoga-mat erbij of kruip lekker op de bank, en begin bijvoorbeeld met een simpele meditatie: concentreer je op je ademhaling, merk het op als je gedachten afdwalen, en richt je weer op je ademhaling. Herhaal dit zo vaak als nodig.

Daar is niets zweverigs aan, bedrijven als Google, Apple en Nike bieden hun medewerkers niet voor niets meditatielessen aan.

Zo gaan succesvolle mensen om met stress: zes slimme tips

Strategie 4: geef je zintuigen een boost

Stress kun je ook voorkomen of verminderen door te doen waar je van houdt. Het is net zo simpel als het klinkt: drink je favoriete koffie, luister naar muziek die je mooi vindt, kijk naar een jankfilm, of loop op je blote voeten door het gras. Het gaat erom dat je je zintuigen stimuleert.

Ook dit is een manier om weer helemaal met je hoofd in het hier en nu te komen. Maar in plaats van je gedachten te concentreren, focus je je heel erg op de wereld om je heen door je zintuigen te gebruiken.

Strategie 5: wees dankbaar

Zit alles tegen? Een goede manier om mentaal weer overeind te krabbelen, is door op een rijtje te zetten voor welke dingen je dankbaar bent.

Dat kan van alles zijn: familie die altijd voor je klaarstaat, je vaste avond online gamen met je maten, je talent om de allerlekkerste macaroni met kaas te maken. Schrijf al die dingen op of bespreek ze met iemand die je vertrouwt.

Dit helpt je alles weer even in het juiste perspectief te zien, zodat de dingen die jou stress bezorgen, wat beter behapbaar worden.

Strategie 6: ga niet altijd van het slechtste uit

Je bent absoluut niet de enige, als je regelmatig denkt aan alles wat er mis kan gaan. Maar besef altijd goed dat je hersenen vaak net iets té goed zijn in het bedenken van doemscenario’s. Ze hoeven niet altijd uit te komen!

Probeer hierop te letten bij jezelf. Als je ergens over in paniek begint te raken, stel jezelf dan eerst de vraag of die ramp niet alleen in je hoofd zit.

Tot slot: fouten maken is menselijk

Vaak heeft stress te maken met bang zijn om fouten te maken. Iedere succesvolle persoon zal je vertellen: stoppen met bang zijn om onderuit te gaan, is de eerste stap naar een succesvol én gelukkig leven. Daarom is ons motto bij YoungCapital: fail fast, learn fast, improve fast. Fouten maken is menselijk. Het gaat vooral om hoe je met die fouten omgaat.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.