Thuiswerkvergoeding 2023 en 2024

Fijn: sinds 2022 mogen werkgevers je een onbelaste thuiswerkvergoeding geven. Hoeveel je krijgt? Het precieze bedrag wordt elk jaar aangepast, dus het is goed om up-to-date te blijven met de hoogte van de thuiswerkvergoeding in 2023 en 2024. Easy-peasy, want het laatste nieuws vind je gewoon op deze pagina. Check hier alle regels rondom de thuiswerkvergoeding, hoeveel je krijgt en of dit wel of niet verplicht is.

Wat is een thuiswerkvergoeding?

Een vergoeding voor thuiswerken, lógisch. Even zonder grappen: thuiswerken is chill, maar je maakt er meer kosten mee dan je misschien in eerste instantie denkt. Beeld je maar eens die kopjes koffie en thee in die je dagelijks achterover giet. Die pak je anders op kantoor. En wat dacht je van de energierekening in de winter? Een dekentje om je schouders kan, maar de verwarming aan is toch wel fijn. Internetkosten, wc-papier, water, elektriciteit … zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vandaar dat er een thuiswerkvergoeding bestaat: een vergoeding van een paar euro per dag die werkgevers extra betalen aan hun medewerkers om de boel te compenseren.

Onbelaste thuiswerkvergoeding 2023

Good to know: sinds 2022 is de thuiswerkvergoeding, ook in 2023 en 2024, onbelast, oftewel belastingvrij. Dat betekent dat je er geen belasting over hoeft te betalen.

Is een thuiswerkvergoeding verplicht?

Helaas niet. Maar de thuiswerkvergoeding staat mogelijk wél in de cao. In dat geval is een werkgever verplicht om een thuiswerkvergoeding te geven. Staat er niks over in de cao? Dan bepaalt de werkgever zelf of je wel of geen vergoeding voor thuiswerk krijgt.

Maximale thuiswerkvergoeding 2023

De vergoeding voor thuiswerken is in 2023 € 2,15 per dag. Dat gaat over de maximale wettelijke thuiswerkvergoeding die belastingvrij gegeven mag worden. Het kan dus ook dat een werkgever je wat minder geeft. Check hiervoor je contract of de cao.

Let op: de meeste werkgevers kiezen ervoor om een vaste thuiswerkvergoeding per week of per maand te geven. Dit bedrag berekenen ze op basis van het verwachte aantal thuiswerkdagen per week. Handiger voor hen, want dan hoeven ze niet bij te houden op welke dagen jij thuiswerkt en wanneer je op kantoor bent. Op je loonstrook kun je de hoogte van jouw netto thuiswerkvergoeding meestal terugvinden.

Thuiswerkvergoeding 2024

Op dit moment weten we nog niet hoeveel thuiswerkvergoeding je in 2024 maximaal krijgt. Maar je kent ons: zodra het precieze bedrag bekend is, geven we je een update.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een normale vergoeding voor thuiswerken?

  • Er is in principe geen standaardbedrag dat een werkgever aan thuiswerkvergoeding geeft. De maximale onbelaste thuiswerkvergoeding is in 2023 € 2,15 per dag.

  • Hoe hoog mag de thuiswerkvergoeding zijn?

  • De onbelaste thuiswerkvergoeding mag in 2023 maximaal € 2,15 per dag zijn. Check onze thuiswerk vacatures als jij dit wel op je loonstrook terug wilt zien.

  • Is een werkgever verplicht om een vergoeding voor thuiswerk te geven?

  • Nee, alleen als dit in de overkoepelende cao staat.

  • Is een thuiswerkvergoeding netto of bruto?

  • Vanaf 2022 is de thuiswerkvergoeding belastingvrij (zolang het bedrag niet boven het wettelijk maximum ligt). De vergoeding is dus netto; je betaalt er geen belasting over.

  • Hoeveel thuiswerkvergoeding krijg je per dag?

  • Dat bepaalt een werkgever zelf, of het staat vermeld in de overkoepelende cao. Wettelijk mag je maximaal € 2,15 per dag aan belastingvrije thuiswerkvergoeding krijgen.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden