Vulploegmedewerker

Werken als vulploegmedewerker: iets voor jou?

Wil jij de schappen van winkelketens vullen en heb je graag contact met klanten? Dan is een baan als vulploegmedewerker wat voor jou. Door de flexibele werktijden is deze baan makkelijk te combineren met je studie of eigen projecten. Wil je meer weten over deze (bij)baan in de retail? Lees dan vooral verder, want in dit artikel vertellen we je alle ins en outs van werken als vulploegmedewerker.


Wat doet een vulploegmedewerker?

Een vulploegmedewerker wordt ook wel medewerker vulploeg of vakkenvuller genoemd. In deze functie zorg je dat de schappen van een winkel altijd goed gevuld zijn en alles er netjes uitziet. Meestal werk je in een team, maar je moet ook zelfstandig kunnen werken. Naast het aanvullen van de schappen help je als vulploegmedewerker klanten met het vinden van producten. Daarnaast maak je de winkel schoon. Laat een klant per ongeluk iets vallen? You've got it. Want jij staat direct met een dweil klaar om de boel op te ruimen. Samen met de kassamedewerkers bepaal je als vulploegmedewerker grotendeels de sfeer in de winkel. Een belangrijke taak dus. Want hoe blijer de klant, hoe groter de omzet.

Jouw werkdag als vulploegmedewerker

Wat doe je nu precies op een gemiddelde werkdag als vulploegmedewerker? Wanneer je de winkel in loopt, hang je rustig je jas op. Je maakt een praatje met een collega en dan is het tijd om aan de slag te gaan. De teamleider roept iedereen bij elkaar en vertelt welke schappen jij dit keer mag vullen. Ook hoor je hoeveel colli (dozen) het zijn, zodat je meteen weet waar je aan toe bent.

Je rolt de eerste kar vol producten naar het juiste schap. Daar zet je alles FIFO. Dit staat voor First In First Out. Hoe je dit doet? De producten met de kortste houdbaarheidsdatum zet je vooraan. Die pakken klanten dan het eerst en zo zorg je voor minder voedselverspilling. Als vulploegmedewerker ben je daarnaast veel aan het spiegelen. En nee, dit betekent niet dat je uren voor de spiegel staat. Het spiegelen van schappen houdt in dat je de producten zo ver mogelijk naar voren schuift. Zo lijken de schappen voller en dit heeft een positief effect op de klanten.

Tussendoor vraagt een klant waar hij de doperwten kan vinden. En iemand anders heeft weer een vraag over de aanbieding van de week. Als vakkenvuller kijk je geduldig met de klant mee en help je waar je kunt. Wanneer je het antwoord niet weet, is er altijd wel iemand in jouw team die kan helpen. Team work makes the dream work. Aan het einde van je shift ga je met een bezem door de winkel heen, zodat de vloer er weer schoon uitziet. Misschien bespreek je de dag met je collega-vakkenvullers en dan verlaat je tevreden de winkel.

Waar werkt een vulploegmedewerker?

Als vulploegmedewerker of vakkenvuller werk je in een winkel. Het eerste waar je misschien aan denkt bij een baan als vulploegmedewerker is werken in een supermarkt. Dit is zeker een optie, maar je kunt bijvoorbeeld ook in een groothandel of bouwmarkt aan de slag. Het ligt er maar net aan waar jouw interesse ligt. Wanneer je door de vulploegmedewerker vacatures scrolt, is het verstandig om te kijken welk bedrijf het beste bij je past. Zelfs supermarktketens verschillen van elkaar. Neem je tijd om rustig te lezen welk bedrijf wat biedt en waar jij enthousiast van wordt.

De taken van een vulploegmedewerker

 • Vullen van schappen en producten FIFO zetten.
 • Spiegelen van de schappen.
 • Vragen van klanten beantwoorden en helpen met het vinden van producten.
 • Schoonhouden van de winkel.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als vulploegmedewerker: hoe is dat?

We maken het niet mooier dan het is: elke baan heeft zo zijn voor- en nadelen. Ook een baantje als vulploegmedewerker. Bekijk hieronder of voor jou de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Voordelen van werken als vulploegmedewerker

 • Je hebt flexibele werktijden. Een baantje als vulploegmedewerker is dus makkelijk te combineren met bijvoorbeeld school of een studie.
 • Je leert zelfstandig werken en tegelijkertijd heb je contact met klanten. Een boost voor je cv dus.
 • Als vulploegmedewerker werk je in een gezellig team. Er is tussendoor altijd wel tijd voor een kort praatje.

Nadelen van werken als vulploegmedewerker

 • Hoewel je kunt aangeven dat je veel wilt werken, is fulltime werken als vulploegmedewerker meestal geen optie.
 • Houd jij van ongestoord werken? Dan is de functie vulploegmedewerker niet voor jou weggelegd. Het gebeurt namelijk regelmatig dat een klant met een vraag naar je toe komt en je jouw doos met voorraad weer even neer moet zetten.
 • Je moet lang op je benen staan en het niet erg vinden om zware spullen als flessen frisdrank en kratten bier te tillen.

Jouw salaris als vulploegmedewerker

Wil jij werken als medewerker vulploeg? Dan ben je vast benieuwd hoeveel er straks op je bankrekening wordt gestort. Wat verdien je nu eigenlijk als vulploegmedewerker? Dat hangt af van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer je verdient. Vanaf 21 jaar krijg je als vulploegmedewerker een salaris tussen de € 1.600 en € 2.100 bruto per maand, als je fulltime aan de slag gaat. Hoeveel verdien je dan per uur als vakkenvuller? Omgerekend komt dit neer op ongeveer € 11,- per uur. De precieze bedragen vind je terug in de cao voor vulploegmedewerkers. De officiële naam hiervoor is cao Levensmiddelenbedrijf. Hierin worden ook de salarissen van bijvoorbeeld caissières meegenomen.

Bovenop je salaris heb je als vulploegmedewerker recht op vakantiegeld. Dit is ongeveer 8% van je loon en de hoogte verschilt dus per persoon. Belangrijk om te weten is dat bij sommige bedrijven het vakantiegeld al in het loon is verwerkt. Werk je in de weekenden? Dan krijg je als vulploegmedewerker naast je uurloon lekkere toeslagen.

De volgende stap als vulploegmedewerker

Heb je inmiddels ervaring opgedaan als vulploegmedewerker en ben je klaar voor de volgende stap? Er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Zo kun je binnen dezelfde supermarkt al doorgroeien. Ga bijvoorbeeld van vakken vullen naar werken op de broodafdeling. Je bakt dan zelf de broodjes af. Of wat dacht je van de vleeswarenafdeling? Je snijdt de vleeswaren dan zelf in plakjes.

Vind je het leuk om mensen te helpen en te motiveren voor hun werk? Dan ben je een geboren teamleider. Wie weet ga je wel leidinggeven in de winkel waar je hebt gewerkt. Heb je oog voor kwaliteit en houd je van wetten en regels? Dan is een carrière als veiligheidsadviseur wat voor jou. Jij zorgt dan onder andere dat de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen om de werknemers van een bedrijf te beschermen. Je moet voor deze stap wel wat cursussen volgen, zodat je precies weet waar je het over hebt.

Vulploegmedewerker worden: wat heb je nodig?

Wil jij graag werken als vulploegmedewerker, maar studeer je nog? Goed nieuws: voor vulploegmedewerker heb je geen afgeronde opleiding nodig. De minimumleeftijd om als medewerker vulploeg te werken is 13 jaar. Maar let op: niet iedere winkel neemt 13-jarigen aan. Check dit dus altijd goed. Is vulploegmedewerker zwaar werk? Soms is de kar met producten goed gevuld en kost het wat meer moeite om deze vooruit te duwen. Of je tilt zware kratten. Maar over het algemeen is het vooral een gezellige baan waarin doorwerken voorop staat.

Jouw skills

Hoewel je geen opleiding nodig hebt om als vulploegmedewerker aan de slag te gaan, zijn er wel een aantal skills die goed van pas komen. Vakken vullen doe je in een team. Je werkt nauw samen met andere collega's, dus je moet wel een beetje sociaal zijn. Een ander moment waarop jouw sociale skills van pas komen is tijdens het contact met klanten. Sommige zijn misschien wat ongeduldig, maar als vulploegmedewerker blijf je altijd rustig.

Als medewerker vulploeg is het ook handig om flexibel te zijn. Soms moet je plotseling je werk neerleggen. Bijvoorbeeld om een pot tomatensaus die in scherven op de grond ligt op te ruimen. Of om de vraag van een klant te beantwoorden. Maar ook in de werktijden moet je een beetje flexibel zijn. Supermarkten zijn vaak tot laat open. Dit heeft ook weer zo zijn voordelen. Wil je na een schooldag of in het weekend nog even cashen? Dat kan makkelijk met een baan als vulploegmedewerker.

Cheat sheet voor je cv

Klaar om te solliciteren op een vulploegmedewerker vacature? Mooi! Pak je cv erbij en geef deze een flinke update. Laat precies weten waarom jij geschikt bent voor deze job. Hieronder hebben we een aantal competenties neergezet die goed bij vulploegmedewerkers passen.

Skills
Behulpzaam Flexibel
Nauwkeurig werken Resultaatgericht
Samenwerken Sociale vaardigheden

Check onze retail vacaturesEen andere baan in de retail

Lijkt werken in retail je wel wat, maar voelt vulploegmedewerker niet als de job voor jou? Wat dacht je van een baan als kassamedewerker? Binnen deze job reken je zorgvuldig alle boodschappen af terwijl je een praatje maakt met de klant. Vind je het fysieke aspect van vulploegmedewerker juist fijn, maar wil je liever in een andere branche aan de slag? In de logistiek heb je verschillende banen die lijken op die van vulploegmedewerker. Bijvoorbeeld inpakmedewerker of productiemedewerker. In deze functies werk je in een magazijn en zorg je dat de producten verzendklaar zijn. In deze banen heb je de gezelligheid van het team en de fysieke inspanning die een vulploegmedewerker ook heeft. Maar je hebt geen direct contact met klanten.

Overzicht vulploegmedewerker

Beroepsgroep Retail
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.600 tot € 2.100

Veelgestelde vragen

 • Wat verdien je als vulploegmedewerker?

 • Als vulploegmedewerker ligt je salaris vanaf 21 jaar tussen de € 1.600 en € 2.100 bruto per maand. Ben je jonger? Dan verdien je meestal rond het minimumjeugdloon.

 • Vanaf welke leeftijd kun je vulploegmedewerker worden?

 • De minimumleeftijd om te werken als vulploegmedewerker is 13 jaar. Direct aan de slag? Check onze vulploegmedewerker vacatures en solliciteer.

 • Wat betekent vulploegmedewerker?

 • Vulploegmedewerker is een ander woord voor vakkenvuller of medewerker vulploeg. In deze functie is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat de schappen van de supermarkt er tiptop uitzien.

Bekijk ook eens deze logistieke functies