YoungCapital Company Blog

Nederland bereidt zich voor op 1,5 meter-economie

Ook als de economie weer gaat draaien, blijft anderhalve meter afstand de norm. Minister Eric Wiebes werkt in stilte aan het in de steigers zetten van de anderhalvemetereconomie. Ook ondernemers bereiden zich hierop voor. 

Winkels bundelen hun aanbod digitaal en openen bezorgservices. In modezaken kan worden geshopt op afspraak en sportinstellingen slaan desinfectiespray en poetsdoeken in. Op kantoren worden werkplekken verruimd en looproutes (eenrichtingsverkeer) aangelegd. Voor mensen met contactberoepen, denkt een werkgroep na over beschermende kleding. Dat schrijft het FD


 

Ideeënbus intelligente open-up

Ondernemend Nederland richtte een digitale ideeënbus in voor het heropstarten van Nederland. Ideeën over hoe kapperszaken, horecatenten en andere gesloten organisaties verantwoord weer open kunnen kun je hier delen.  

Ook de overheid had een ideeënbus geopend, maar die is inmiddels gesloten. 


 

NOW-regeling niet voor alle uitzendbureaus

Hoewel uitdrukkelijk werd vermeld dat de NOW-regeling ook geldt voor oproep- en flexkrachten, wordt er toch van veel afscheid genomen. Zij komen in de WW of de bijstand terecht. 

Volgens Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) komt dit door de NOW-regeling. Die gaat namelijk voor 20% van de uitzendbureaus niet op. De uitzendbureaus die buiten de boot vallen, zien zich genoodzaakt om flexkrachten zonder werk naar huis te sturen. Dat schrijft de Volkskrant

Koops ziet bovendien een perverse prikkel in de NOW-criteria. “Voor uitzendbureaus die op de rand van 20 procent omzetverlies zitten, kan het lonen om mensen bewust thuis te houden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”


 

YoungCapital: “Stop einde ongelijkheid uitzendkrachten”

YoungCapital is een van die uitzendbureaus die niet in aanmerking komt voor de NOW. Aangezien YoungCapital een groeibedrijf is, voldoet zij niet aan de voorwaarde van minimaal 20% omzetverlies ten opzichte van vorig jaar. 

Randstad voldoet hier wel aan en kan flexkrachten doorbetalen. Hierdoor ontstaat ongelijkheid tussen uitzendkrachten die bij dezelfde opdrachtgever werkten, tot het werk daar stopte. 

CEO Ineke Kooistra pleitte in een live webinar voor een gelijk speelveld en medeoprichter Bram Bosveld van YoungCapital stelt voor om niet de omzetdaling van de uitzendorganisatie, maar de omzetdaling van de opdrachtgever leidend te laten zijn voor steun.


 

Oproep bijstelling noodpakket werkt 

Niet alleen in de uitzendsector grijpen bedrijven naast steun van het kabinet. Ook in andere sectoren klinken steeds meer wanhopige geluiden van ondernemers. Vooral in de loonkostenregeling en de bijstand voor zelfstandigen zitten nog de nodige pijnpunten. Van allerlei kanten wordt de geschreeuwd om hulp. En niet zonder succes. Onder druk van ondernemers is het volgende bereikt: 

  • Het kabinet stelt 100 miljoen overbruggingskrediet beschikbaar voor (tech-)start-ups 
  • Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) wordt verlaagd van 3,9 procent naar 2 procent.
  • Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO) wordt verhoogd tot een garantieplafond van 10 miljard euro
  • Er komt een extra vangnet voor flexwerkers die weinig of geen WW-rechten hebben opgebouwd en daardoor in de knel komen. 

 

CNV: “Dwing coronaveiligheid af”

Het CNV dringt aan op meer handhaving van veiligheidsmaatregelen op het werk tegen het coronavirus. Net als vakbond FNV krijgt het CNV veel meldingen binnen van leden die bang zijn voor besmetting tijdens hun werk. Dat schrijft het FD

Gebrek aan beschermend materiaal en moeten doorwerken tijdens ziekte worden het meest genoemd. Werkgeversorganisatie VNO-NCW benadrukt juist dat veel werkgevers hun best doen om de veiligheid te optimaliseren. De Inspectie SZW doet momenteel geen fysieke inspecties bij bedrijven, mede om de gezondheid van de inspecteurs te beschermen. 


 

Jongeren na corona kansloos op arbeidsmarkt

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen maakt zich in het FD zorgen over werkloosheid onder jongeren, door de nasleep van de coronacrisis. 

Hij voorspelt dat in 2021 tussen de 9 en 20% van de jongeren werkloos is. De hoogleraar pleit voor een ‘leerwerkmaatschappij’, waarbij jongeren werken en leren tegen een redelijke vergoeding, zonder dat werkgevers ze hoeven aan te nemen.

Wilthagen vreest vooral schoolverlaters, jongeren die zijn opgeleid voor inmiddels gesloten sectoren en voor mbo-studenten die geen praktijkervaring kunnen opdoen. “Ook al studeren ze niet voor de huidige vitale beroepen of zijn ze daarin niet werkzaam, jongeren zijn sowieso vitale groepen in een vergrijzende samenleving”, aldus de hoogleraar. 


 

Jongeren met flexcontract melden zich voor bijstand

Sinds de coronacrisis zien gemeenten een forse stijging in het aantal bijstandsaanvragen. De grootste stijging is te zien bij jongeren, veelal met een flexcontract, die nu werkloos raken.

Zij melden zich direct voor de bijstand, omdat zij nog niet genoeg rechten hebben opgebouwd voor een riantere WW-uitkering. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs 32 wethouders van sociale zaken. 


 

Studenten in de schulden

De bijbaantjes zijn weggevallen, maar studenten moeten nog steeds huur en collegegeld betalen. Kortom: studenten zitten in financiële problemen. 

Minister De Jonge (Volksgezondheid) raadt studenten in financiële moeilijkheden aan om zich te melden bij DUO. “Ze komen wellicht in aanmerking voor een aanvullende beurs, een lening of een collegegeldkredietverhoging.” Dat schrijft De Telegraaf.


 

Thuiswerken in lege hotelkamer 

Gillende kinderen, verbouwende buren. Niet voor iedereen is thuiswerken ideaal. Via Voordethuiswerkers.nl kun je een werkplek boeken in een hotelkamer. 

Thuiswerkers genieten van een rustige werkplek, terwijl hotels een beetje inkomsten binnenharken, lazen we op Sprout

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.