LOONHEFFINGSKORTING

Yes, die baan is binnen. Tijd om je contract te ondertekenen en je loonheffingskorting te regelen. Maar wat is loonheffing überhaupt? Hoe moet je die loonheffing berekenen? En waar kun je de loonheffingskorting aanvragen? Je leest het allemaal hieronder.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw geldzaken, reiskosten of contract? Check dan onze FAQ’s!

Loonheffing: wie, wat, waar?

Voordat we over loonheffingskorting beginnen, is het handig om te weten hoe loonheffing werkt. Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Loonbelasting is een belasting die iedere werkende betaalt. Van dit geld betaalt de overheid bijvoorbeeld alle publieke voorzieningen en de sociale uitkeringen. De premie volksverzekeringen bestaat uit de AOW-premie, Wlz-premie (Wet langdurige zorg) en Anw-premie (Algemene Nabestaandenwet). Al deze premies en de loonbelasting zijn gecombineerd in de loonheffing. De loonheffing hoef je niet zelf over te maken. Dat doet je werkgever, die het bedrag automatisch inhoudt van je salaris.

Waar je die loonheffing op je loonstrook van YoungCapital vindt? Je ziet 'm staan direct onder je brutosalaris. Check onze voorbeeld loonstrook voor meer uitleg.

Hoe zit het dan met de loonheffingskorting?

Yes, daar wilden we net over beginnen. Want Nederlanders zouden Nederlanders niet zijn zonder onze obsessie met kortingen en aanbiedingen. Daarom hoef je als werkende niet alleen loonheffing aan de Belastingdienst te betalen, maar krijg je ook loonheffingskorting.

Maar wat is loonheffingskorting nu precies? Loonheffingskorting is een korting op je belastingen, die je kunt aanvragen bij je werkgever of uitkeringsinstantie. De algemene heffingskorting en arbeidskorting vallen hieronder. Je werkgever betaalt minder loonheffing en jij houdt meer salaris over.

Waar kan ik die loonheffingskorting aanvragen?

Bij de Belastingdienst. Jouw werkgever stuurt of geeft jou meestal het formulier voor loonheffingskorting. Vul hem in en geef ’m terug aan je werkgever. Loonheffingskorting toepassen is makkelijk geregeld. Doe dit wel vóór je eerste werkdag of als je jouw ondertekende contract inlevert, anders geldt de loonheffingskorting niet.

Heb je meer dan één werkgever? Dan zul je moeten kiezen, want je kunt maar bij één werkgever tegelijk loonheffingskorting aanvragen. Onze tip: vraag je loonheffingskorting aan bij het bedrijf waar je het meest verdient. Hier betaal je namelijk ook het meest aan loonheffing, dus is je korting hoger. Let op: ook als je geen recht hebt op loonheffingskorting, moet je alsnog een formulier invullen en inleveren bij je werkgever.

Als je trouwens meerdere baantjes hebt via YoungCapital, krijg je bij alle baantjes loonheffingskorting. Want YoungCapital telt als één werkgever.

Hoe bereken ik mijn loonheffing en loonheffingskorting?

Jouw loonheffing en loonheffingskorting worden automatisch berekend door de overheid. Wil je toch zelf je loonheffing berekenen, dan kan dat met de loonheffingstabel van de Belastingdienst. Het enige wat je nodig hebt, is je brutoloon. Geen zin om het zelf uit te zoeken? Geen probleem, want wij hebben alvast de loonheffingstabel voor een maandelijkse uitbetaling voor je opgezocht. Is wel zo makkelijk.

Het enige dat je hoeft te doen is scrollen tot je links het juiste brutoloon hebt gevonden in de tabel. In de eerste drie kolommen staan jouw loonheffing zonder korting, jouw loonheffing met korting én het totale bedrag aan loonheffingskorting dat je hebt gekregen.

Wil je nog meer weten over loonheffingskorting? Check dan dit artikel op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Helemaal ready om aan de slag te gaan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract